• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Landmannalaugar

Prachtig gekleurde rhyolietbergen
|

Een van de meest indrukwekkende wandelgebieden van het hoogland vind je in het zuiden van IJsland, op zo’n 180 kilometer ten oosten van Reykjavík. Landmannalaugar staat bekend om zijn prachtige geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen, waar je schitterende wandelingen kunt maken.

Het gedeelte ‘Laugar’ van de naam Landmannalaugar betekent ‘baden’ en verwijst naar de natuurlijke warme bronnen die je hier vindt, waar je heerlijk in kunt ontspannen. Er zijn dagtochten mogelijk vanuit Reykjavík, maar als je meerdere dagen wilt genieten van dit spectaculaire gebied, kijk dan eens naar de zesdaagse wandeltocht Laugavegur (waarvan vier wandeldagen) bij onze wandelreizen. De tocht is zeer populair, dus reserveer op tijd!

Lava

De prachtig gekleurde rhyolietbergen zijn geel, rood, bruin en grijsgroen. Dit is het resultaat van zure lava, dat verder op IJsland alleen in grote hoeveelheden voorkomt bij Kerlingarfjöll. Zure lava bevat veel silica en is daarom taai, het stroomt langzaam en krijgt na afkoeling een lichte kleur, variërend van grijs of roze maar ook geel roodachtig en groen, in tegenstelling tot basische lava die juist donker kleurt na afkoeling. Kenmerkend aan het rhyolietgesteente is, dat het al met een klein beetje zonlicht de bergen als het ware doet oplichten, waardoor ze er vaak heel “helder” uit zien. Het lavaveld, Laugahraun, dat in het dal uitkomt, bevat veel van het zeldzame obsidiaan, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. De lava van het Laugahraun is afkomstig van verschillende kraters. De hoofdkrater ligt op de helling van de roodgekleurde berg Brennisteinsalda. Aan de voet van het lavaveld ontspringen hete en koude bronnen. De hete zwavelbronnen komen uit in een beekje, waarin men ook bij koud weer prima kan badderen. De hut is van de IJslandse Wandelvereniging, net als de camping.

Bereikbaarheid

Normaal gesproken is het gebied rond Landmannalaugar alleen bereikbaar met een lijnbus of een vierwielaangedreven auto vanaf half juni tot half september, geheel afhankelijk van de weers- en wegomstandigheden. Buiten de zomer zijn de grindwegen afgesloten vanwege sneeuw en het vele water. Via Hrauneyjar is Landmannalaugar in de tweede helft van juli en augustus normaal gesproken ook met een gewone personenauto bereikbaar. De enige rivierdoorsteek is vlak voor de camping en de rivier kun je ook te voet oversteken. Houd er wel rekening mee dat huurauto’s zonder vierwielaandrijving niet verzekerd zijn op dit traject (F-wegen)!

Wandelen

Of je nu houdt van korte of juist hele lange wandelingen, Landmannalaugar is een fantastisch wandelgebied. Vanaf de top van de Bláhnúkur (een wandeling van circa 2 uur) heb je al een overweldigend uitzicht over dit bijzondere gebied, maar je kunt bijvoorbeeld ook wandelen naar Hrafntinnusker (in circa 8 uur naar de hut en weer terug). In de Dominicus reisgids vind je meerdere wandelsuggesties, maar ook bij ons kun je natuurlijk terecht voor tips.

 
> Informatie over het hoogland

Reizen door deze regio

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge