De opties voor accommodaties op IJsland lopen uiteen van guesthouses tot hotels, vakantiehuisjes, campings of cottages IJsland. Onze autorondreizen kunnen qua vooraf vastgelegde accommodatie worden ingedeeld in drie types: met overnachtingen in hotels, guesthouses en boerderij-accommodaties, met overnachtingen in vakantiehuisjes of een mix van beide. Waar je voor kiest, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Ook als je liever wilt kamperen, zijn hier mogelijkheden voor. We zetten hieronder de keuzemogelijkheden even op een rijtje.

De meeste accommodaties in Reykjavík bevinden zich in of nabij het centrum van de stad, op loopafstand van de voornaamste bezienswaardigheden en natuurlijk de vele gezellige restaurantjes en cafés. Buiten Reykjavík verblijf je in kleine plaatsjes en op landelijke locaties, van waaruit je gemakkelijk de prachtige omgeving kunt ontdekken. Afhankelijk van welke reis je kiest, verblijf je meestal één, twee of soms drie nachten in dezelfde accommodatie. Als je het prettig vindt om op veel verschillende plekken te overnachten en daardoor een groot deel van het land te kunnen zien en om ’s morgens meteen aan te kunnen schuiven bij het ontbijt (m.u.v. budgetaccommodaties), dan is dit het type accommodatie voor jou.

Binnen deze categorie kun je kiezen uit de volgende niveaus van comfort:

  • Budgetaccommodatie – kamers in hostels op basis van een privékamer of gedeelde kamer met douche en toilet op de gang. Inclusief linnen (verplicht) en exclusief ontbijt. In de hostels is een vaak een gedeelde keuken aanwezig waar je zelf je maaltijden kunt bereiden. Wanneer je bij ons een reis boekt met budgetaccommodaties, zijn we uitgegaan van een 2-persoonskamer, tenzij anders gecommuniceerd.
  • Kamers zonder douche en toilet (zonder d/t) – opgemaakte bedden in kamers zonder privéfaciliteiten, met douche en toilet op de gang, maar wel inclusief ontbijt.
  • Kamers met douche en toilet (met d/t) – opgemaakte bedden in kamers met eigen douche en toilet op de kamer, inclusief ontbijt.
  • Comfortklasse met douche en toilet (met d/t +) – opgemaakte bedden in kamers met eigen douche en toilet op de kamer, inclusief ontbijt, in hotels met meer faciliteiten en/of op gewilde locaties. Ben je hierin geïnteresseerd, maken we graag een offerte op maat.

Als je het fijn vindt om een vaste ‘thuisbasis’ te hebben voor een aantal nachten en van daaruit uitstapjes te kunnen maken naar de bezienswaardigheden in de omgeving, dan is een reis met vakantiehuisjes en/of cottages IJsland wellicht iets voor jou. Je verblijft steeds minimaal twee/drie nachten in hetzelfde huisje en hoeft dus niet elke keer je spullen opnieuw in te pakken. Je hebt alle vrijheid om je eigen dagen in te delen. Bovendien heeft een aantal van de vakantiehuisjes een eigen ‘hot pot’ op de veranda, waar je heerlijk kunt ontspannen! De huisjes staan allemaal vrij en maken soms deel uit van kleinschalige ‘vakantieparken’ (denk aan zeven of acht huisjes). De meeste huisjes zijn geschikt voor vier tot zes personen. Niet alle gebieden lenen zich even goed voor een vakantiehuisje omdat het aantal mogelijkheden (verschillende dagtochten) vaak beperkt is. Het zuidwesten, westen, noordoosten en oosten van IJsland lenen zich echter prima voor het maken van dagtochten.

Let op: een groot deel van de vakantiehuisjes in ons aanbod hanteren vaste wisseldagen, namelijk donderdag en zondag. De huisjes met flexibele data zijn vaak iets prijziger. Dat betekent dat we de vakantiehuisjesreizen in veel gevallen communiceren met ‘vaste vertrekdagen’. Dit wordt bij de betreffende reizen aangegeven. Mocht je een vergelijkbare reis willen creëren met start op een andere dag, dan stellen we graag een vrijblijvende offerte voor je.

Bij de reizen waarbij je een aantal nachten in vakantiehuisjes en/of cottages IJsland verblijft en een aantal nachten in hotels/guesthouses zijn de hotel/guesthouse-overnachtingen vaak ‘doorgangsovernachtingen’. Je blijft dan één nacht in het betreffende hotel en reist de volgende dag weer verder. Dit is meestal het geval wanneer je grotere afstanden in korte tijd moet overbruggen, maar waarbij je uiteraard nog wel tijd hebt om te stoppen bij bezienswaardigheden onderweg. Je combineert hierbij dus de rust van het verblijven in vakantiehuisjes met het voordeel van hotelrondreizen, namelijk dat je in een korte tijd een groter deel van het land kunt zien.

In de zomermaanden wordt er veel op IJsland gekampeerd. Er zijn meer dan 100 (vaak eenvoudige) campings, waarvan de meeste van begin juni tot eind augustus zijn geopend. Wie in de vrije natuur kampeert, heeft officieel altijd toestemming van de landeigenaar nodig. Dit levert doorgaans weinig tot geen problemen op; soms moet je hiervoor betalen. Wij raden aan om gebruik te maken van de campings, dit in verband met het behoud van de natuur. In beschermde gebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn ben je verplicht gebruik te maken van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost circa € 15,00 – € 20,00 p.p.p.n. Kinderen (13-16) betalen vaak maar de helft en kinderen tot 12 jaar zijn regelmatig gratis. Er komen eventueel nog wel kosten bij voor het douchen, elektriciteit en dergelijke.

Zorg voor een goede uitrusting, een degelijke, waterdichte en windvaste tent, enkele rotsharingen, een warme slaapzak en een goed matrasje (niet goedkoop, maar wel erg goed zijn de zogenaamde Therm-a-rest-matrasjes). Een stevige wandeling voor het slapen gaan is ook een goede remedie tegen koude nachten. Een kookuitrusting verdient zichzelf op IJsland heel snel terug. Petroleum en spiritus zijn lastig verkrijgbaar. Coleman-brandstof, Epi-gas met butaanvulling, Primus- en sommige Campinggaz-tankjes (w.o. de bekende doorpriktankjes) zijn op redelijk veel plaatsen verkrijgbaar. Loodvrije benzine is overal verkrijgbaar, maar je brander mag geen benzineresten bevatten (dus thuis ruim voor vertrek heel goed legen en luchten!). Neem – wanneer je in het wild kampeert – altijd al je afval mee naar de bewoonde wereld. Begraaf het nooit en gooi het ook niet in beekjes, maar gooi het netjes weg in de daarvoor bestemde bakken.

Camping Card

Je kunt ook gebruik maken van een campingcard. Bij deze organisatie zijn 41 campings aangesloten. De kaart is geldig voor een gezin tot 4 personen en je kunt hem 28 nachten gebruiken. Je mag alleen niet langer dan 4 nachten achter elkaar op een camping blijven staan. De kaart kost circa € 179 en je kunt hem kopen op de veerboot Norröna van Smyril Line, de postkantoren en de Shell tankstations en bijna alle aangesloten campings. Buitengewoon waar voor je geld! Kijk hier voor meer informatie.