Reisadvies IJsland – beste reistijd

Regelmatig krijgen we de vraag: “We willen op vakantie naar IJsland, maar wat is de beste periode voor IJsland?” Omdat IJsland enorm veelzijdig is en elk seizoen zo zijn eigen charme heeft, is het meestal belangrijk even door te vragen. Want wat wil iemand zien of ervaren in IJsland?

Aangezien we als IJslandspecialist in de afgelopen jaren heel wat vragen hebben gehad, hebben we alle feitelijkheden en ons reisadvies IJsland per seizoen voor je op een rijtje gezet. Zo je weet wat je kunt verwachten als je in een bepaalde periode naar IJsland wilt reizen.

Tijdverschil

Het is in IJsland tijdens de zomertijd 2 uur vroeger, daarbuiten 1 uur vroeger.

Beste periode voor IJsland

Niet alleen heeft elke regio zijn eigen charme, ook elk seizoen biedt voordelen ten opzichte van een ander seizoen. Het is een puzzel van vele variabelen. Onderstaand lees je wat je van elk seizoen de voor- en nadelen zijn, zodat je kunt bepalen wat de beste reisperiode voor IJsland is en je vakantie voldoet aan je verwachtingen.

Gemiddelde daglengte in Reykjavík

IJsland daglengte Reykjavík

Temperaturen in Reykjavík

IJsland temperatuur-Reykjavík

IJsland tijdens de winter

De winter doorbrengen in IJsland is een magische ervaring en is ook goedkoper dan in de zomer. Hoewel winterreizen naar IJsland de laatste jaren toenemen in populariteit, zijn veel van de toeristische attracties in de koudere maanden lang niet zo druk als tijdens de warmere maanden. De winter is de beste periode voor IJsland als je het noorderlicht wilt zien, maar daarover later meer.

De winter in IJsland heeft zijn eigen unieke charme. Schilderachtige winterse landschappen, (half)bevroren watervallen en heetwaterbronnen die liggen te koken in een besneeuwd landschap maken een bezoek aan IJsland tijdens de winter tot een magische ervaring.

In IJsland begint de winter eind oktober, volgens de oude Noorse kalender. Deze kalender bestaat slechts uit twee seizoenen, zomer en winter. Volgens deze traditie is het in IJsland 26 weken winter en 26 weken zomer. Op de eerste dag van de winter delen de kooplieden op Skólavörðurstígur, de straat in Reykjavik die leidt naar de beroemde kerk Hallgrímskirkja, gratis IJslandse vleessoep uit.

De winter eindigt in april. Ja, inderdaad! De zomer begint al in april en of het nu sneeuwt of de temperatuur pas vlak boven nul ligt, het maakt niet uit, want het is zomer in IJsland!

Aan het begin van de winter in oktober komt de zon op om 08:54 uur en gaat deze weer onder rond 17:27 uur. Het is tijdens die periode dus ongeveer 8,5 uur licht. Vanaf dan worden de dagen echter snel korter. Wanneer de kortste dag – dus 21 december – is aangebroken, komt de zon op om 11:21 uur en gaat alweer onder om 15:29 uur. Op die dag is het slechts 4 uur licht en als het bewolkt is, blijft het de hele dag donker.

Gelukkig is IJsland altijd fotogeniek tijdens de korte winterdagen. Zeker wanneer je de donkere dagen rond Kerst ooit op IJsland hebt meegemaakt, voelt januari al snel weer ‘lichter’ aan. Terwijl bij ons in Nederland de dagen met stapjes van 2 minuten langer worden na 21 december, gaat dat in IJsland met stappen van 6 minuten per dag. En in maart is in IJsland reeds het omslagpunt, waarbij de dagen in IJsland dan al langer worden dan in het grootste deel van Europa.

De IJslandse winter is door de omliggende zee relatief mild en is slechts een stukje kouder dan de meeste landen in West-Europa. De temperaturen in Reykjavík kunnen dalen tot ongeveer -10 °C, maar het kan ook maximaal 10 °C worden. Het gemiddelde ligt rond het vriespunt.

In het noorden van IJsland is het meestal iets kouder in de winter en iets warmer in de zomer. Over het algemeen valt er in de winter daar behoorlijk wat sneeuw. Sommige stadjes kunnen een tijdje zijn ingesneeuwd, waardoor ze alleen per vliegtuig bereikbaar zijn. Hoewel de temperaturen niet extreem laag zijn, is het weer onvoorspelbaar. Wees tijdens een reis door IJsland tijdens de winter altijd voorbereid en let goed op de weersvoorspelling en wegomstandigheden.

Het Hoogland in het binnenland van IJsland is tijdens de winter kouder, aangezien daar de invloed van de relatief warme zee minder invloed heeft. De binnenlandse F-routes, de wegen in het Hoogland zijn tijdens de winterperiode, afhankelijk van de omstandigheden, veelal afgesloten voor verkeer.

De beste periode voor IJsland om het noorderlicht in IJsland te zien zijn de donkere maanden. Door de lange nachten biedt de donkere hemel het best contrast en zijn de dansende lichten aan de hemel het best zichtbaar.

Wel moet je natuurlijk geluk hebben met het weer, want het blijft tenslotte een natuurverschijnsel en succes is dus vrij onvoorspelbaar. Grofweg loopt het noorderlichtseizoen van september tot half april. Soms kun je ze zelfs al in augustus zien.

Om het noorderlicht te kunnen zien, heb je donkere, koude nachten en een heldere hemel nodig. Sneeuw of regen kunnen de zichtbaarheid van de aurora ernstig verstoren. Er is helaas geen garantie dat je dit natuurverschijnsel zult zien. Om die reden is het beter om voor een wat langere periode op IJsland te verblijven, zodat je wisselende weersomstandigheden hebt en de kans daarmee vergroot het noorderlicht te zien.

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”. Het is een wijs gezegde en daarom is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan, zodat je optimaal van je winteravontuur kunt genieten. Om warm en droog te blijven, moet je je in laagjes kleden.

Draag de binnenste laag, bij voorkeur wol of zijde, direct op je huid. Deze stoffen ademen en zorgen voor een goede vochtregulatie. De middelste laag bestaat meestal uit een trui of thermisch ondergoed. Deze isoleren en maximaliseren de warmte. En ten slotte beschermt de buitenste laag tegen wind en regen. Vergeet zeker je schoenen niet, want goede, stevige wandelschoenen /-laarzen zijn essentieel voor het ruige terrein van IJsland.

In de winter zijn veel wegen minder goed begaanbaar of zelfs afgesloten en de wegen in het binnenland zijn in de winter alleen toegankelijk voor omgebouwde Super Jeeps. Wij raden reizigers aan om in de winter te kiezen voor een 4WD, vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden. Het kan plotseling omslaan van onbewolkt en zonnig weer naar een stevige sneeuwbui, waarbij je de extra grip die een 4WD biedt zeker nodig zult hebben. Als je het niet prettig vindt om in deze omstandigheden te moeten rijden, kun je natuurlijk ook kiezen voor een groepsreis.

TOP 10 WINTERACTIVITEITEN IN IJSLAND

Tijdens de winter zijn er talloze winteractiviteiten in IJsland te vinden! Als je IJsland in de winter bezoekt, zijn er natuurlijk wel beperkingen ten opzichte van de zomer en bepaalde attracties zijn niet toegankelijk. Er zijn echter ook leuke dingen te doen in IJsland die je alleen tijdens de wintermaanden kunt doen.