• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Feestdagen en evenementen IJsland

De belangrijkste data
|

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen op IJsland en andere festivals? Bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen.

Natuurlijk kan het leuk zijn om tijdens je vakantie feestdagen in IJsland mee te maken. Realiseer je wel dat dit consequenties kan hebben, voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid van excursies, tours en het openbaar vervoer.

Op de officiële feestdagen in IJsland kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms lastig om dan te reizen.

 

Þjóðhátíðardagurinn, onafhankelijkheidsdag

Þjóðhátíðardagurinn, is de nationale feestdag in IJsland, waarop de onafhankelijkheid van het land wordt gevierd. Deze dag markeert de stichting van de Republiek IJsland op 17 juni 1944. Deze datum is ook de mijlpaal waarop de eeuwenoude banden met Denemarken werden verbroken.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

 

 • maart/april – Pasen

 

 • de eerste donderdag na 18 April – Dag van de zomer
  Viering dat de zomer is aangebroken in het land.  Dit is de eerste dag van de (oude) zomer. IJsland kende vroeger maar twee jaargetijden: zomer en winter.

 

 • 1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

 

 • mei – Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

 

 • de eerste zondag in Juni – Vissermandag
  Wettelijke feestdag voor de vissers.

 

 • mei/juni – Pinksteren
  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

 

 • 17 juni – Onafhankelijkheidsdag
  Viering dat IJsland op deze dag in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken.

 

 • eerste maandag van augustus – Dag van de handel
  Feestdag ter ere van de IJslandse handelaren.

 

 • 16 november – Dag van de IJslandse taal
  Sinds 1996 wordt er jaarlijks op 16 november – de geboortedag van Jónas Hallgrímsson – stilgestaan bij de IJslandse taal tijdens de ‘Dagur Íslenskrar Tungu’.

 

 

 • 31 december – oudejaarsavond

> Naar alle informatie over IJsland

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

Bekijk hier ons aanbod
Akureyri
IJsland
Akureyri, 10 activiteiten in de hoofdstad van het Noorden

Op ongeveer 5 uur rijden vanaf Reykjavik is Akureyri een leuk stadje en tevens de toegangspoort tot de spectaculaire schoonheid van het Noorden, met name het gebied rond het meer van Mývatn, de schitterende Dettifoss waterval, de Goðafoss waterval en de Ásbyrgi kloof.

Zwarte strand bij Vík
IJsland
De zwarte stranden van Vík í Mýrdal

De naam van het stadje betekent ongeveer “baai in het veendal” en ondanks dat dit stadje de meeste neerslag van heel IJsland te verwerken krijgt, ontvangt het jaarlijks bijzonder veel toeristen.

Thingvellir Nationaal Park
IJsland
Þingvellir Nationaal park

Wat maakt dat het park zo’n gewilde toeristische bestemming is en welke rol spelen de geschiedenis en geologie daarbij? Waarom is het de enige UNESCO World Heritage Site op IJsland? Hoe vormde zich hier de unieke geologie? Dat zijn de vragen waarbij we stilstaan. Je leest alles wat je moet weten over Þingvellir Nationaal park.

Glymur waterval
IJsland
Glymur waterval

De waterval is niet erg druk bezocht, ondanks het feit dat hij op slechts korte afstand van Reykjavik (1 uur rijden) ligt. Dit komt mogelijk omdat de Glymur lastig en uitsluitend te voet bereikbaar is en ook omdat de waterval slecht zichtbaar is door de smalle kloof waarin hij valt.

Mývatn meer
IJsland
De Diamond Circle van IJsland

De vier hoogtepunten op de route van de Diamond Circle zijn de stad Húsavík, de Ásbyrgi Canyon, Lake Mývatn en de Dettifoss waterval, de krachtigste waterval van heel Europa.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge