• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna IJsland

Natuur en wildlife op IJsland
|

De flora en fauna op IJsland is zeer beperkt. Dit komt doordat IJsland voor het grootste deel bestaat uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden en gletsjers. De grootste gletsjer Vatnajökull alleen al, bedekt ongeveer 8% van het totale landoppervlak. Slechts 1% van het land is begroeid met bomen. Wel zijn er veel soorten grassen, mossen en bessenstruiken, die in september de mooiste herfstkleuren krijgen.

Flora en fauna op IJsland

Tijdens de ontdekking van IJsland was ongeveer 20% van het land bebost. Tegenwoordig is dat slechts 1%. Om verdere ontbossing en erosie tegen te gaan is men op verschillende plaatsen begonnen met nieuwe bosaanplant. Slechts een kwart van IJsland is blijvend begroeid, dit komt voornamelijk doordat het eiland grotendeels bestaat uit zand-en grindwoestijnen, lavavelden, rotsen of gletsjers. Mos komt dan wel weer vaak voor, de lavavelden zijn er veelal mee bedekt en ook op vochtige plaatsen, nabij riviertjes en watervallen, vind je veel mos terug.

 

Flora

In Oost-IJsland vind je het grootste bos van ruim 1200 hectare bij Hallormsstadur. Er zijn meer dan 60 boomsoorten te vinden waaronder de hoogste boom van IJsland, een Russische Lariks van twintig meter hoog. Één van de afgezaagde gezegden over IJsland luidt: “If you get lost in an Icelandic forest, stand up!“.

De planten die je in IJsland kunt terugvinden zijn vrij divers die zich hebben aangepast aan de bodem. In de IJslandse plantengids van Hörður Kristinsson worden 365 bloeiende planten en varens beschreven. U zult ze vast niet allemaal zien, want ze bloeien in verschillende perioden en sommige planten zijn zeer zeldzaam. Anderen zijn niet te missen, zoals de lupine die in de vroege zomer bloeit.

 

De natuur op IJsland is door het klimaat en de samenstelling van de bodem erg kwetsbaar. Gelieve dan ook niet van de wegen of paden af te wijken.

 

Fauna

Op IJsland zijn sommige dieren, zoals schapen, vogels en natuurlijk de IJslandse paarden zeer prominent aanwezig. ’s Zomers lopen veel schapen los rond in de bergen. Je ziet ze dan ook vaak op de moeilijkst bereikbare rotsen staan grazen, maar ook midden op de weg kom je ze vaak tegen. Voor vogelliefhebbers is IJsland een waar paradijs: er zijn in totaal zo’n 370 verschillende soorten vogels te vinden, waarvan de papegaaiduiker waarschijnlijk de bekendste is. Ongeveer 60% van de wereldpopulatie van deze soort is van eind mei tot half augustus op IJsland te vinden. Ook poolvossen en rendieren komen op IJsland voor, al kom je deze dieren waarschijnlijk niet zo vaak tegen.

Voor de kust en op het water kun je zeehonden en walvissen spotten. De walvissen spot je het beste vanaf begin juni tot eind augustus. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis. Je kunt rondom IJsland ook orka’s spotten. Dit kan voornamelijk bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes. Er worden vanuit deze plaats speciale excursies aangeboden om orka’s te spotten. Orka’s komen voornamelijk van januari tot maart naar deze kant van IJsland om zich te voeden met haring. In IJsland komt zeer veel vis voor in de schone en heldere wateren. Denk hierbij o.a. aan zalm, paling, kabeljauw en forel.

 
> Naar alle informatie over IJsland

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Vestrahorn
IJsland
3 belangrijkste tips voor je IJslandreis
Wij kennen dit eiland als onze broekzak en kunnen je dus als geen ander adviseren en helpen bij je voorbereidingen. We hebben een lijstje gemaakt met 3 zaken waarmee je zeker rekening moet houden bij je reis naar IJsland.
Seljalandsfoss, waterval Zuid-IJsland
IJsland
De 10 mooiste watervallen van IJsland
Deze lijst met de tien mooiste watervallen van IJsland is dan ook persoonlijk, maar wanneer je zelf op pad gaat om deze watervallen te bezoeken, dan zal je zeker beamen dat er in deze lijst bijzonder veel schoons is opgenomen. De talloze kleine en grotere rivieren die het schitterende IJslandse landschap doorklieven hebben allemaal een apart karakter en elke waterval heeft weer een apart decor. Zo kan de ene waterval in de zomer niet zo spectaculair zijn, maar juist in de winter weer wel!
Zwarte strand bij Vík
IJsland
De zwarte stranden van Vík í Mýrdal

De naam van het stadje betekent ongeveer “baai in het veendal” en ondanks dat dit stadje de meeste neerslag van heel IJsland te verwerken krijgt, ontvangt het jaarlijks bijzonder veel toeristen.

Thingvellir Nationaal Park
IJsland
Þingvellir Nationaal park

Wat maakt dat het park zo’n gewilde toeristische bestemming is en welke rol spelen de geschiedenis en geologie daarbij? Waarom is het de enige UNESCO World Heritage Site op IJsland? Hoe vormde zich hier de unieke geologie? Dat zijn de vragen waarbij we stilstaan. Je leest alles wat je moet weten over Þingvellir Nationaal park.

Ingjaldsholskirkja
IJsland
Snæfellsnes in West-IJsland
De contrasten die het landschap karakteriseren, zijn typerend voor dit deel van IJsland. Ze lopen uiteen van zwart zand en formaties van lavasteen tot bemoste heuvels en sprookjesachtige watervallen. Het is dan ook geen wonder dat dit westelijke deel van het land bij toeristen een geliefd stukje IJsland is.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge