De flora en fauna op IJsland is zeer beperkt. Dit komt doordat IJsland voor het grootste deel bestaat uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden en gletsjers. De grootste gletsjer Vatnajökull alleen al, bedekt ongeveer 8% van het totale landoppervlak. Slechts 1% van het land is begroeid met bomen. Wel zijn er veel soorten grassen, mossen en bessenstruiken, die in september de mooiste herfstkleuren krijgen.

Flora en fauna op IJsland

Tijdens de ontdekking van IJsland was ongeveer 20% van het land bebost. Tegenwoordig is dat slechts 1%. Om verdere ontbossing en erosie tegen te gaan is men op verschillende plaatsen begonnen met nieuwe bosaanplant. Slechts een kwart van IJsland is blijvend begroeid, dit komt voornamelijk doordat het eiland grotendeels bestaat uit zand-en grindwoestijnen, lavavelden, rotsen of gletsjers. Mos komt dan wel weer vaak voor, de lavavelden zijn er veelal mee bedekt en ook op vochtige plaatsen, nabij riviertjes en watervallen, vind je veel mos terug.

Flora

In Oost-IJsland vind je het grootste bos van ruim 1200 hectare bij Hallormsstadur. Er zijn meer dan 60 boomsoorten te vinden waaronder de hoogste boom van IJsland, een Russische Lariks van twintig meter hoog. Één van de afgezaagde gezegden over IJsland luidt: “If you get lost in an Icelandic forest, stand up!“.

De planten die je in IJsland kunt terugvinden zijn vrij divers die zich hebben aangepast aan de bodem. In de IJslandse plantengids van Hörður Kristinsson worden 365 bloeiende planten en varens beschreven. U zult ze vast niet allemaal zien, want ze bloeien in verschillende perioden en sommige planten zijn zeer zeldzaam. Anderen zijn niet te missen, zoals de lupine die in de vroege zomer bloeit.

De natuur op IJsland is door het klimaat en de samenstelling van de bodem erg kwetsbaar. Gelieve dan ook niet van de wegen of paden af te wijken.

Fauna

Op IJsland zijn sommige dieren, zoals schapen, vogels en natuurlijk de IJslandse paarden zeer prominent aanwezig. ’s Zomers lopen veel schapen los rond in de bergen. Je ziet ze dan ook vaak op de moeilijkst bereikbare rotsen staan grazen, maar ook midden op de weg kom je ze vaak tegen. Voor vogelliefhebbers is IJsland een waar paradijs: er zijn in totaal zo’n 370 verschillende soorten vogels te vinden, waarvan de papegaaiduiker waarschijnlijk de bekendste is. Ongeveer 60% van de wereldpopulatie van deze soort is van eind mei tot half augustus op IJsland te vinden. Ook poolvossen en rendieren komen op IJsland voor, al kom je deze dieren waarschijnlijk niet zo vaak tegen.

Voor de kust en op het water kun je zeehonden en walvissen spotten. De walvissen spot je het beste vanaf begin juni tot eind augustus. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis. Je kunt rondom IJsland ook orka’s spotten. Dit kan voornamelijk bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes. Er worden vanuit deze plaats speciale excursies aangeboden om orka’s te spotten. Orka’s komen voornamelijk van januari tot maart naar deze kant van IJsland om zich te voeden met haring. In IJsland komt zeer veel vis voor in de schone en heldere wateren. Denk hierbij o.a. aan zalm, paling, kabeljauw en forel.