• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat IJsland

Klimaatinformatie van IJsland
|

IJsland wekt met de naam en de ligging de indruk dat het er altijd erg koud is. Het weer en klimaat in IJsland valt gezien de vrij noordelijke ligging qua temperatuur juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. Het meest noordelijke deel van IJsland ligt bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het Köppen klimaatsysteem) en gaat over in een toendraklimaat (type ET).

Het weer en klimaat in IJsland is afhankelijk van waar je in IJsland bent. Verspreid over het land zijn er diverse klimaten en microklimaten.

De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk fris. Opvallend voor IJsland is het vrij ruige weer wat past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die over IJsland gaan zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met harde wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland.

 

In het noordoosten, langs de zuidkust en in de Westfjorden heerst een toendraklimaat. Dit klimaat kent gemiddelde winterse temperaturen die onder de 0℃ liggen. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt hier tussen de 0℃ en 10℃. Het noorden van de het land kent een koel landklimaat, met droge zomers.
In de winter komt de gemiddelde middagtemperatuur in Reykjavík nauwelijks onder het vriespunt. De temperatuur in het noorden en oosten van het land ligt in gedurende de winter een stuk lager. Daar passeert de koude Oost-Groenland stroom.

 

Met een gemiddelde temperatuur in de zomer tussen de 10˚C en 14˚C, is het vergelijkbaar met onze herfst. Door de meeste kans op heldere en zonnige dagen in juni, juli en augustus is dat de beste reisperiode. ’s Nachts kan de temperatuur wel dalen tot 5˚C. Wanneer de thermometer 20˚C aangeeft, dan spreken de IJslanders al over een hittegolf.

Actuele weersvooruitzichten

Actuele weersvooruitzichten kun je bekijken op en.vedur.is.

Daglengte

Webcams op IJsland

Met de webcams die hieronder op de kaart van IJsland staan (even klikken op het webcam plaatje) kun je live de prachtige natuur en steden in alle seizoenen zien. Barst er onverwachts een vulkaan uit en de webcam wordt niet door de explosie omver geblazen, dan ben je als eerste die hiervan live getuige kan zijn of misschien wil je nog wel gewoon even nagenieten van je vakantie. Bij sommige webcams op IJsland wordt er gevraagd om een extra browsercomponent te installeren. Geniet ervan!

> Naar alle informatie over IJsland

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Kabeljauw bij Narfeyrarstofa 
IJsland
Onze favoriete restaurants op IJsland
Van te voren reserveren kan in deze restaurants verstandig zijn, zeker als je met meer dan twee personen komt. Hier vind je de links naar onze favorieten. Wil je er wat meer over weten, bel of mail ons gerust.
Thingvellir Nationaal Park
IJsland
Þingvellir Nationaal park

Wat maakt dat het park zo’n gewilde toeristische bestemming is en welke rol spelen de geschiedenis en geologie daarbij? Waarom is het de enige UNESCO World Heritage Site op IJsland? Hoe vormde zich hier de unieke geologie? Dat zijn de vragen waarbij we stilstaan. Je leest alles wat je moet weten over Þingvellir Nationaal park.

Sílfra kloof þingvellir Nationaal Park
IJsland
Silfra, duiken op IJsland tussen de continenten

Silfra ligt in de Þingvellirvallei in het gelijknamige nationale park. De platen drijven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uiteen, wat resulteert in een steeds maar opbouwende spanning in de aardbodem. Ongeveer elke tien jaar heeft dit tot gevolg dat er een aardschok plaatsvindt, waarbij de spanning weer een beetje wordt opgeheven. Door deze schokken zijn kloven en spleten in de bodem ontstaan. De Silfra kloof is er daar een van en ligt aan de rand van het Þingvallavatn meer. Het is een van de grootste en diepste van deze kloven.

Dynjandi waterval
IJsland
Dynjandi waterval Fjallfoss waterval

De Dynjandi waterval is zeker de meest spectaculaire waterval van de Westfjorden. In feite bestaat het geheel uit een reeks watervallen, zeven om precies te zijn, die tezamen een hoogte hebben van 100 meter.

Gullfoss waterval
IJsland
Gullfoss waterval
Verwar de grote Gullfoss niet met een veel kleinere en gelijknamige waterval, die in de Westfjorden van IJsland ligt. Kenmerkend aan de grote, bekende Gullfoss is dat de twee trappen in de waterval vrijwel haaks op elkaar staan. Deze trappen worden gevormd door harde lagen van basaltgesteente en worden afgewisseld met zachtere materialen. Deze lagen kun je ook goed zien in de kloof waarin de waterval zich stort. De kloof waardoor de Hvítá rivier stroomt is 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge