• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Geldzaken en actuele koers IJsland

Valuta IJsland
|

De munteenheid (valuta) in IJsland is de IJslandse kroon. Zoals in veel landen, heeft ook in IJsland de Centrale Bank (Seðlabanki Íslands) het alleenrecht om geld uit te geven. De IJslandse munten worden door de Royal Mint te Londen geslagen. IJslands geld hoef je niet voorafgaande aan je reis te bestellen bij je bank. Je kunt eenvoudig met je pinpas IJslandse Kronen uit de pinautomaat halen, direct na de douane. Rechts naast de pinautomaat kun je bij het wisselkantoor geld wisselen tegen de actuele koers.

Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon. 1 kroon was tot voor kort onderverdeeld in 100 aurar (e.v. eyrir). Er waren muntjes van 50, 10 en 5 aurar, maar deze zijn nu geen wettig betaalmiddel meer.
Daarnaast zijn er in het verleden bij speciale gelegenheden bijzondere munten in een beperkte oplage geslagen, die ook wettig betaalmiddel zijn. Het zijn echter vooral collector items en ze duiken dan ook zelden op. In 1994, toen IJsland 50 jaar onafhankelijk was, zijn er bijvoorbeeld 3 munten uitgegeven van elk 1000 kronen met de presidenten Sveinn Björnsson, Ásgeir Ásgeirsson and Kristján Eldjárn erop. En 1 februari 2000 is er ter gelegenheid van het officiële 1000-jarige bestaan van het Christendom in IJsland een munt geslagen van 10.000 kronen.

Op de voorzijde van de munten staan in letters de waarde van de munt, het woord Ísland en het jaartal van uitgifte. Op de munten van 50, 10 en 5 kronen staan ook een stier, een reus, een draak en een roofvogel. Deze vier spelen in de sagaverzameling Keimskringla een belangrijke rol als beschermers van IJsland. Ze maken ook deel uit van het IJslandse wapen. Op de munt van 1 kroon staat alleen de reus afgebeeld. Op de achterzijde van de munten staan vissen afgebeeld.
Alle munten hebben een geribbelde zijkant; alleen de munt van 100 kronen heeft een geribbelde rand, die wordt onderbroken door vier gladde stukken.

Naast muntgeld zijn er briefjes van 5000, 2000, 1000, 500, 100, 50 en 10 kronen. De briefjes van 10, 50 en 100 kronen worden al een hele tijd niet meer gedrukt (ze zijn vervangen door munten), maar ze zijn nog wel een wettig betaalmiddel.

De maten en afbeeldingen van/op het papiergeld zijn:

5000 isk (70 x 155 mm): Ragnheiður Jónsdóttir, vrouw van bisschop Gísli Þórláksson van Hólar.

2000 isk (70 x 150 mm): Jóhannes S. Kjarval (1885-1972), een van de bekendste IJslandse schilders.

1000 isk (70 x 150 mm): Brynjólfur Sveinsson (1605-1675), bisschop van Skálholt die veel oude IJslandse literatuur voor het nageslacht heeft bewaard.

500 isk (70 x 145 mm): Jón Sigurðsson (1811-1879), vreedzame vrijheidsstrijder; de verjaardag van Jón Sigurðsson (17 juni) is sinds de onafhankelijkheid een nationale feestdag (onafhankelijkheidsdag).

100 isk (70 x 140 mm): Árni Magnússon (1663-1730), wetenschapper, die net als Brynjólfur Sveinsson veel oude IJslandse manuscripten heeft verzameld en bewaard voor het nageslacht.

50 isk (70 x 135 mm): Guðbrand Þorláksson, bisschop van Hólar. Hij drukte in 1584 de eerste in het IJslands uitgegeven bijbel, welke dan ook zijn naam draagt (Guðbrand’s bijbel).

10 isk: Arngrímur Jónsson (1568-1648), bekende geschiedkundige.

De actuele prijs van de IJslandse Kroon

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Kabeljauw bij Narfeyrarstofa 
IJsland
Onze favoriete restaurants op IJsland
Van te voren reserveren kan in deze restaurants verstandig zijn, zeker als je met meer dan twee personen komt. Hier vind je de links naar onze favorieten. Wil je er wat meer over weten, bel of mail ons gerust.
Akureyri
IJsland
Akureyri, 10 activiteiten in de hoofdstad van het Noorden

Op ongeveer 5 uur rijden vanaf Reykjavik is Akureyri een leuk stadje en tevens de toegangspoort tot de spectaculaire schoonheid van het Noorden, met name het gebied rond het meer van Mývatn, de schitterende Dettifoss waterval, de Goðafoss waterval en de Ásbyrgi kloof.

Eyjafjallajökull vulkaan uitbarsting
IJsland
De meest actieve vulkanen op IJsland

Op IJsland zijn er zo’n 140 vulkanen, waarvan er zo’n 30 actief zijn. Deze activiteit is niet zo letterlijk, want wanneer een vulkaan de laatste 10.000 jaar nog is uitgebarsten, geldt deze als ‘actief’. De laatste 200 jaar zijn er 11 van deze 30 vulkanen uitgebarsten, waarvan sommige zelfs meerdere keren.

Sílfra kloof þingvellir Nationaal Park
IJsland
Silfra, duiken op IJsland tussen de continenten

Silfra ligt in de Þingvellirvallei in het gelijknamige nationale park. De platen drijven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uiteen, wat resulteert in een steeds maar opbouwende spanning in de aardbodem. Ongeveer elke tien jaar heeft dit tot gevolg dat er een aardschok plaatsvindt, waarbij de spanning weer een beetje wordt opgeheven. Door deze schokken zijn kloven en spleten in de bodem ontstaan. De Silfra kloof is er daar een van en ligt aan de rand van het Þingvallavatn meer. Het is een van de grootste en diepste van deze kloven.

Gullfoss waterval
IJsland
Gullfoss waterval
Verwar de grote Gullfoss niet met een veel kleinere en gelijknamige waterval, die in de Westfjorden van IJsland ligt. Kenmerkend aan de grote, bekende Gullfoss is dat de twee trappen in de waterval vrijwel haaks op elkaar staan. Deze trappen worden gevormd door harde lagen van basaltgesteente en worden afgewisseld met zachtere materialen. Deze lagen kun je ook goed zien in de kloof waarin de waterval zich stort. De kloof waardoor de Hvítá rivier stroomt is 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge