Een paklijst voor IJsland is altijd zeer persoonlijk en afhankelijk van wat je in welk seizoen gaat doen (wandelen, autorondreis, paardrijtocht, enz.), maar een aantal zaken mogen niet ontbreken.
Kleding
Het weer op IJsland is zeer grillig: het mooiste weer van de wereld met temperaturen van zo’n 18ºC kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel.
Toch zijn hele dikke truien en zware spijkerbroeken op je paklijst voor IJsland niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de kou en de wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur, en we raden je dan ook zeker aan deze op je paklijst voor IJsland te zetten.
Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die je naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst. Voor koukleumen is een maillot onder de broek een uitkomst bij koud weer.
Regenkleding dient écht waterdicht te zijn; een poncho en een paraplu zijn niet ideaal omdat het vaak waait. Vanwege die wind verdient tijdens wandelingen een bril de voorkeur boven contactlenzen (neem evt. beide mee, indien aanwezig). Vergeet de zwemkleding niet, want op IJsland zijn de vele zwembaden en enkele warme bronnen en beken het hele jaar door open voor het publiek en bovendien heerlijk warm.
Voor wandelaars
(Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool. Voor dagwandelingen is een ruim dagrugzakje handig (voor regenkleding, lunchpakketje, fotocamera, e.d.).
Wie meerdaagse rugzaktrektochten gaat maken heeft een gewone rugzak nodig (min. 60 liter) met evt. een regenhoes. Uitschuifbare wandelstokken ontlasten de knieën en geven steun bij rivierdoorsteken. Voor rivierdoorsteken mogen een paar goedkope gympjes, o.i.d. niet ontbreken.
Voor kampeerders
Zorg voor een stormvast tentje en goede haringen; enkele zogenaamde rotsharingen voor op de hoeken en voor de stormlijnen zijn aan te bevelen. Beknibbel niet op een goed matrasje. Niet goedkoop, maar ideaal zijn de zogenaamde self-inflating matrasjes van een gerenommeerd merk (bijv. Therm-a-Rest).
En uiteraard mag een warme slaapzak (door de fabrikant minimaal tot -5 gegarandeerd) niet ontbreken; in het binnenland kan ook ’s zomers enkele graden nachtvorst voor komen. Een donzen slaapzak is alleen aan te raden wanneer die goed geïmpregneerd is.
Voor niet-kampeerders
Houd er rekening mee dat het in de meeste IJslandse gebouwen warm is en dat er niet gerookt mag worden. Wie van hutten gebruikt maakt, moet zich realiseren dat de IJslandse hutten niet zijn te vergelijken met veel hutten in de Alpen en Noorwegen, die ook maaltijden serveren. Alle voedsel dient men zelf mee te nemen en te bereiden. Lang niet alle hutten beschikken over een keuken. Schoenen worden in een IJslands huis (en hut) bij de voordeur in de hal gezet; sloffen en/of extra sokken houden de voeten warm.
Voor ruiters
Mee te nemen paardrijkleding, zoals rijbroek, rubberen rijlaarzen of schoenen met chaps moeten officieel ontsmet zijn door een daartoe bevoegde instantie (bijv. de veterinaire dienst); en dit moet ook kunnen worden aangetoond, bijvoorbeeld door middel van een Engelstalig schrijven met handtekening en stempel van de dierenarts of veterinaire dienst . In de praktijk blijkt dit echter erg lastig. Het is ook mogelijk om (rijkleding en) rijlaarzen bij aankomst op Keflavík door een daarin gespecialiseerd bedrijf te laten desinfecteren (mits je op Keflavík aanvliegt). Hieraan zijn wel kosten verbonden. Nieuwe spullen hoeven uiteraard niet te worden ontsmet of gewassen.
Het is verboden om gebruikte, leren paardrijkleding (rijlaarzen, handschoenen, helm), waxkleding, gebruikte zadels en hoofdstellen mee naar IJsland te nemen!
De meeste paardrij-organisaties op IJsland stellen een rijcap en regenkleding beschikbaar voor de deelnemers aan hun tochten.
Algemeen
In tegenstelling tot de meeste andere noordelijke gebieden heb je op IJsland niet zo veel last van muggen, zoals wij die kennen. Met mooi, maar vooral bij windstil weer zijn er soms wel grote aantallen kleine vliegjes (zoals de midges in Schotland), die erg hinderlijk kunnen zijn, die soms steken en die op IJsland muggen worden genoemd. Om die reden staat ook een fijnmazig muskietennetje op je paklijst voor IJsland.
Zodra het gaat waaien, zoeken ze bescherming in de onderbegroeiing en heb je er weinig last meer van. Het enige gebied, dat berucht is om zijn muggen is Mývatn, dat niet voor niets ‘muggenmeer’ betekent. Aan de rand van het meer zijn ze het talrijkst; iets verder van het meer verwijderd heb je er doorgaans niet veel last meer van.
Wanneer je van een alcoholische versnapering houdt, kun je die om prijstechnische redenen het beste al vanuit Nederland meenemen of op de luchthaven van Schiphol of Keflavík kopen (je mag bij aankomst op IJsland op de luchthaven van Keflavík ook taxfree inkopen doen).
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven van Keflavík kun je bij postkantoren en banken geld wisselen en pinnen. Verder kun je bijna overal met een creditcard betalen (Visa en Mastercard zijn het meest geaccepteerd). Lees meer over Geldzaken in IJsland
Bij een busreis, een autorondreis of een paardrijtocht is het het handigst wanneer de bagage in twee niet te grote sport- of weekendtassen zit, bijvoorbeeld één voor de dagelijkse spullen en één voor de dingen die je minder vaak nodig hebt. Tassen kunnen namelijk beter gestapeld worden in een bagageruimte van een bus of auto dan koffers.
Wanneer je naar IJsland vliegt, mag je normaliter 23 kilo (Iceland Express en Icelandair) bagage + handbagage ter grootte van een dagrugzakje, attachékoffer of fototas meenemen. Wanneer je meer dan 23 kilo bagage (+ handbagage) bij je hebt, moet je meestal bijbetalen.
Nog enkele zaken om aan te denken vlak vóórdat je vertrekt:
- Is een reisverzekering afgesloten?
- Weten achterblijvers je adres(sen) of reisplannen op IJsland?
- Is de verwarming laag gezet?
- Is de vuilnisbak leeg?
- Is kort houdbare voeding uit de koelkast en broodlade?
- Zijn elektrische apparaten uitgeschakeld?
- Is het legen van de brievenbus geregeld?
- Is het planten water geven geregeld?
- Staat er +31 voor alle nummers in je GSM?
- Is de verlichting juist ingesteld (tijdschakelaar)?
- Zijn het gas en water (i.v.t.) al dan niet gedeeltelijk afgesloten (buitenkraan)?
Paklijst voor IJsland
adressenlijstje/stickers (voor het sturen van ansichten) afwasborstel afwasteil anti-muggen-middel azaron babyolie babyvoeding badhanddoek bagagelabels bandenplakset bandenspanningmeter barbecue bidon blikopener boterhamzakjes brandertje broek (afritsbaar) buggy/wandelwagen (Reykjavík; op veel andere plaatsen niet handig) chaps of rubberen paardrijlaarzen (grondig reinigen) compeed (tegen blaren) creditcard disselweger Dominicus reisgids IJsland dompelaar drinkflesje een enkele cd (ook voor in radio/cd-speler in huurauto) EHBO-setje (pleisters, verband, paracetamol, betadine, enz.) emmer evt. sloffen (voor binnen) extra scheerlijnen fiets fietsbroek fietscomputer fietsgereedschap (spakenspanner, imbusjes, steeksleutels, enz.) fietshandschoentjes fietspompje flesopener foto- en filmcamera en toebehoren fotokaartjes gasflessen geldig paspoort of identiteitskaart geldig rijbewijs gemakkelijke schoenen (voor in de auto/stad/hotel) goede reserveband(en) gps groene kaart eigen auto of motor handschoenen, sjaal en muts hardkeks haringen/grondpennen |
helm hulpspiegel informatiepakket IJslandspecialist instructieboekjes jerrycan(s) kabelhaspel (caravan of camper) kampeerstoelen kampeertafel kentekenbewijs caravan kentekenbewijs eigen auto of motor knuffel/speeltjes koelbox koffie, filterhouder en filters kompas kontant geld krik kruiden en specerijen kunsstof bord, bestek en mok kussensloop laptop en voedingskabel lichtgewicht voedsel lippenbalsem lucifers/aansteker luiertas, luiers en verschoonkleed matrasje maxi-cosy/draagzak/rugzitje mobiele telefoon en oplader muskietennetje ondergoed (thermisch) ook meenemen: …………. oordopjes opblaasbaar nekkussen paardrijbroek (ontsmetten of naar dry cleaning voor vertrek) pannen persoonlijke medicijnen pinpas plankjes steunpoten (caravan) regenbroek (ademend) reisnaaisetje reiswekker reisziekte-tabletjes reserve binnenband reserve buitenband reservebril of lenzen reserve-fietsonderdelen (borgmoertjes, schakels, kabeltjes, enz.) reserve-zekeringen/lampjes rol isolatieplakband of duck-tape rugzak |
ruime dagrugzak (voor regenkleding, trui, camera, enz.) scheerartikelen schep schrijfgerei schuurspons shampoo sokken spelletjes sporthanddoekje (neemt weinig ruimte in, droogt snel en is licht) stevige, ingelopen wandelschoenen stuk zeil/plastic taalgidsje tekenboek met kleurtjes tent(je) tentluier theedoek thermoskan toiletpapier toilettas (tandenborstel, flosdraad, wattenstaafjes, enz.) t-shirts vegertje veiligheidsspelden verrekijker verzekeringspapieren/alarmnummer vitamine-pillen vloeibare desinfecterende zeep vogelgidsje voldoende opslagmedium digitale camera voldoende reservebatterijen en evt. oplader vuilniszak (voor was, afval, enz.) wandelstokken (voor rivierdoorsteken/trekking) warme slaapzak warme trui/fleece warme, winddichte regenjas wasmiddel waterdichte fietstassen watersandalen/gympjes (voor rivierdoorsteken) waxinelichtjes/kaars wegen- (of wandel)kaart(en) wegwerp-cameraatje (bijv. voor panorama-foto s) wielklem en/of disselslot windschermpje zaklamp (eind juni echt niet nodig) zakmes zonnebrand zonnebril en koker zwemkleding zwemvleugels (zwembad) |