• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Het hoogland

Dwars door IJsland
|

De binnenlanden van IJsland zijn woest en onherbergzaam. Het is dé plek om de spanning van het dagelijkse leven achter je te laten en te genieten van de stilte en rust die dit gebied biedt. De zwarte zand- en lavawoestijnen worden afgewisseld met kleurrijke bergformaties, onverwachte watervallen en geothermische bronnen.

Je komt op plaatsen die je het gevoel kunnen geven dat er nog nooit iemand is geweest. Op de hooglandroutes kom je soms rivieren tegen die moeten worden doorwaad, waardoor deze routes uitsluitend toegankelijk zijn voor 4WD terreinwagens. Deze wegen zijn alleen geopend in juli en augustus. Als je niet zelf wilt rijden, maar toch van het hoogland wilt proeven, kun je ook een bus- of jeepexcursie doen. Een aantal hoogtepunten van het hoogland hebben wij hieronder kort beschreven.

 

LANDMANNALAUGAR

Een van de meest indrukwekkende wandelgebieden van het hoogland vind je in het zuiden van IJsland, op zo’n 180 kilometer ten oosten van Reykjavík. Landmannalaugar staat bekend om zijn prachtige geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen, waar je schitterende wandelingen kunt maken. Het gedeelte ‘Laugar’ van de naam Landmannalaugar betekent ‘baden’ en verwijst naar de natuurlijke warme bronnen die je hier vindt, waar je heerlijk in kunt ontspannen. Er zijn dagtochten mogelijk vanuit Reykjavík, maar als je meerdere dagen wilt genieten van dit spectaculaire gebied, kijk dan eens naar de zesdaagse wandeltocht Laugavegur (waarvan vier wandeldagen) bij onze wandelreizenLees meer over Landmannalaugar…

 

SPRENGISANDUR

De meest bekende hooglandroute Sprengisandur loopt dwars door het hoogland van noord naar zuid. Op deze route kom je onder andere langs Landmannalaugar en de waterval Aldeyjarfoss, die omringd is door prachtige basaltformaties. Ook zullen er diverse rivieren moeten worden doorgestoken. De naam Sprengisandur betekent ‘springen/ontploffen- zandvlakte’ en is afgeleid van het feit dat mensen in vroegere tijden zo snel mogelijk te paard over deze onherbergzame vlakte moesten reizen en vaak zo snel reden, dat hun paarden ‘ontploften’ van alle inspanning. Met alle spookverhalen die de ronde deden over de Sprengisandur is het wel begrijpelijk dat mensen hier zo kort mogelijk wilden zijn… desondanks is het een zeer indrukwekkende route! Lees meer over de Sprengisandur…

 

Kjölur

De Kjölur-route (Kjalvegur) is één van de belangrijkste bergwegen die dwars door het binnenland van IJsland voert.  De ongeasfalteerde weg van puin, gruis en gravel voert tussen de Langjökull gletsjer in het westen en de Hofsjökull gletsjer in het oosten door.
De afstand tussen de Gullfoss waterval in het zuiden en de eerste boerderij in het noorden is ongeveer 170 kilometer. Lees meer over de Kjölur…

 

ASKJA

De actieve vulkaan Askja ligt ten noorden van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull. Het gebied rondom Askja omvat meerdere caldera’s en is ooit gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo-project naar de maan zouden reizen. Dit zegt wel iets over het bijzondere karakter van dit afgelegen gebied. De vulkaan is in 1961 voor het laatst uitgebarsten en het meer van de krater, Öskjuvatn, is met 220 meter het diepste meer van IJsland. In het nabijgelegen warme kratermeer Víti kun je zwemmen. Op korte afstand van Askja vind je verder de indrukwekkende tafelberg Herðubreið, de ‘koningin van de IJslandse bergen’. Lees meer over Askja…

Andere parels van het hoogland zijn bijvoorbeeld Þórsmörk, een prachtige, door drie gletsjers omringde vallei in het zuiden van IJsland, die bij uitstek geschikt is voor (lange) wandelingen; Hveravellir, een hetebronnengebied met pruttelende modderpoelen en een warm bad aan de Kjölur hooglandroute; Eldgjá, een vulkanische kloof ten oosten van Landmannalaugar met daarin de mooie waterval Ófærufoss.

 
> Naar alle regio’s op IJsland

Interesse in een reis door deze regio?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge