Een van de meest indrukwekkende wandelgebieden van het hoogland vind je in het zuiden van IJsland, op zo’n 180 kilometer ten oosten van Reykjavík. Landmannalaugar staat bekend om zijn prachtige geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen, waar je schitterende wandelingen kunt maken.

Het gedeelte ‘Laugar’ van de naam Landmannalaugar betekent ‘baden’ en verwijst naar de natuurlijke warme bronnen die je hier vindt, waar je heerlijk in kunt ontspannen. Er zijn dagtochten mogelijk vanuit Reykjavík, maar als je meerdere dagen wilt genieten van dit spectaculaire gebied, kijk dan eens naar de zesdaagse wandeltocht Laugavegur (waarvan vier wandeldagen) bij onze wandelreizen. De tocht is zeer populair, dus reserveer op tijd!

Lava

De prachtig gekleurde rhyolietbergen zijn geel, rood, bruin en grijsgroen. Dit is het resultaat van zure lava, dat verder op IJsland alleen in grote hoeveelheden voorkomt bij Kerlingarfjöll. Zure lava bevat veel silica en is daarom taai, het stroomt langzaam en krijgt na afkoeling een lichte kleur, variërend van grijs of roze maar ook geel roodachtig en groen, in tegenstelling tot basische lava die juist donker kleurt na afkoeling. Kenmerkend aan het rhyolietgesteente is, dat het al met een klein beetje zonlicht de bergen als het ware doet oplichten, waardoor ze er vaak heel “helder” uit zien. Het lavaveld, Laugahraun, dat in het dal uitkomt, bevat veel van het zeldzame obsidiaan, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. De lava van het Laugahraun is afkomstig van verschillende kraters. De hoofdkrater ligt op de helling van de roodgekleurde berg Brennisteinsalda. Aan de voet van het lavaveld ontspringen hete en koude bronnen. De hete zwavelbronnen komen uit in een beekje, waarin men ook bij koud weer prima kan badderen. De hut is van de IJslandse Wandelvereniging, net als de camping.

Bereikbaarheid

Normaal gesproken is het gebied rond Landmannalaugar alleen bereikbaar met een lijnbus of een vierwielaangedreven auto vanaf half juni tot half september, geheel afhankelijk van de weers- en wegomstandigheden. Buiten de zomer zijn de grindwegen afgesloten vanwege sneeuw en het vele water. Via Hrauneyjar is Landmannalaugar in de tweede helft van juli en augustus normaal gesproken ook met een gewone personenauto bereikbaar. De enige rivierdoorsteek is vlak voor de camping en de rivier kun je ook te voet oversteken.

Houd er wel rekening mee dat huurauto’s zonder vierwielaandrijving niet verzekerd zijn op dit traject (F-wegen)!

Wandelen

Of je nu houdt van korte of juist hele lange wandelingen, Landmannalaugar is een fantastisch wandelgebied. Vanaf de top van de Bláhnúkur (een wandeling van circa 2 uur) heb je al een overweldigend uitzicht over dit bijzondere gebied, maar je kunt bijvoorbeeld ook wandelen naar Hrafntinnusker (in circa 8 uur naar de hut en weer terug). In de Dominicus reisgids vind je meerdere wandelsuggesties, maar ook bij ons kun je natuurlijk terecht voor tips.