Noord-IJsland staat bekend om zijn vulkanische activiteit en ongekende schoonheid. Prachtige bergpassen en uitgestrekte lavavelden wisselen elkaar af. De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd in de buurt van het ‘muggenmeer’ Mývatn, waar onder andere vulkanen, kraters, grillige rotsformaties en geothermische velden te vinden zijn.

Maar ook IJslands tweede stad Akureyri is zeker een bezoek waard, evenals het vissersplaatsje Húsavík, waar met name de walvisexcursies erg populair zijn. Een selectie van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-IJsland hebben wij hieronder beschreven.

Mývatn

Het gebied rond Mývatn is één van de droogste en zonnigste plaatsen van IJsland en het staat bekend om de vele vogels die hier te vinden zijn. Er komen meer dan 115 verschillende soorten vogels voor rond het meer en het is één van de door vogelspotters meest bezochte plekken ter wereld. Vlakbij het meer liggen onder andere het kleurrijke solfatarenveld Námaskarð, met zijn stomende (en stinkende!) zwavelbronnen en Dimmuborgir, een prachtig wandelgebied met zeer grillige lavaformaties, waar vooral ‘het gat’ een populaire fotolocatie is. Een aanrader is ook zeker een wandeling naar de rand van de krater van Hverfell, een 2500 jaar oude kegelvulkaan, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over Mývatn. Een goede plaats om te ontspannen is Jarðböðin við Mývatn. Dit complex van geothermische baden is een rustiger, minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon. Lees meer over Mývatn.

Vatnajökull National Park (noord)

Het noordelijke deel van dit nationale park bestaat uit verschillende schitterende bezienswaardigheden. Zo is hier onder andere de indrukwekkende waterval Dettifoss te vinden, de hoefvormige kloof Ásbyrgi (‘Godenburcht’) en Hljóðaklettar (‘Echorotsen’). Verder is Hljóðaklettar (‘Echorotsen’) ook zeker een bezoek waard. Hier zorgen de verschillende grotten en basaltformaties voor een bijzonder akoestisch effect. Sommige rotsen hebben een eigen naam, zo zijn hier onder andere ‘de Trol’ en ‘de Kerk’ te vinden. Zoals je in het zuiden van IJsland de Golden Circle hebt, zo is hier de Diamond Circle een bijzondere route, waarbij je langs veel van deze bezienswaardigheden komt. Lees meer over de Diamond Circle.