• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Noord-IJsland

De highlights van Noord-IJsland
|

Noord-IJsland staat bekend om zijn vulkanische activiteit en ongekende schoonheid. Prachtige bergpassen en uitgestrekte lavavelden wisselen elkaar af. De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd in de buurt van het ‘muggenmeer’ Mývatn, waar onder andere vulkanen, kraters, grillige rotsformaties en geothermische velden te vinden zijn.

Maar ook IJslands tweede stad Akureyri is zeker een bezoek waard, evenals het vissersplaatsje Húsavík, waar met name de walvisexcursies erg populair zijn. Een selectie van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-IJsland hebben wij hieronder beschreven.

Mývatn

Het gebied rond Mývatn is één van de droogste en zonnigste plaatsen van IJsland en het staat bekend om de vele vogels die hier te vinden zijn. Er komen meer dan 115 verschillende soorten vogels voor rond het meer en het is één van de door vogelspotters meest bezochte plekken ter wereld. Vlakbij het meer liggen onder andere het kleurrijke solfatarenveld Námaskarð, met zijn stomende (en stinkende!) zwavelbronnen en Dimmuborgir, een prachtig wandelgebied met zeer grillige lavaformaties, waar vooral ‘het gat’ een populaire fotolocatie is. Een aanrader is ook zeker een wandeling naar de rand van de krater van Hverfell, een 2500 jaar oude kegelvulkaan, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over Mývatn. Een goede plaats om te ontspannen is Jarðböðin við Mývatn. Dit complex van geothermische baden is een rustiger, minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon. Lees meer over Mývatn…

Vatnajökull National Park (noord)

Het noordelijke deel van dit nationale park bestaat uit verschillende schitterende bezienswaardigheden. Zo is hier onder andere de indrukwekkende waterval Dettifoss te vinden, de hoefvormige kloof Ásbyrgi (‘Godenburcht’) en Hljóðaklettar (‘Echorotsen’). Verder is Hljóðaklettar (‘Echorotsen’) ook zeker een bezoek waard. Hier zorgen de verschillende grotten en basaltformaties voor een bijzonder akoestisch effect. Sommige rotsen hebben een eigen naam, zo zijn hier onder andere ‘de Trol’ en ‘de Kerk’ te vinden. Zoals je in het zuiden van IJsland de Golden Circle hebt, zo is hier de Diamond Circle een bijzondere route, waarbij je langs veel van deze bezienswaardigheden komt. Lees meer over de Diamond Circle…

Dettifoss

De Dettifoss, een indrukwekkende waterval, is 44 meter hoog en 100 meter breed. Door de hoeveelheid waterverplaatsing, 193 m3 per seconde, wordt deze waterval beschouwd als de krachtigste waterval van Europa. Er zijn verschillende wandelpaden om de grootste waterval van IJsland te bewonderen. In de buurt van de Dettifoss vind je nog twee andere watervallen, circa 1 km stroomopwaarts bevindt zich de Selfoss en zo’n 2 km stroomafwaarts vind je de Hafragilsfoss. Lees hier meer over de Dettifoss…

Akureyri

De hoofdstad van het noorden is schitterend gelegen op de binnenste punt van de fjord Eyjafjörður. Akureyri heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, restaurants en uitgaansgelegenheden. Er zijn interessante musea, een botanische tuin, verschillende kerken en met name in de zomer worden hier ook veel culturele festivals georganiseerd.

Naast deze hoogtepunten heeft Noord-IJsland nog veel meer natuurschoon te bieden. Zo liggen in de buurt van Mývatn ook de historisch belangrijke waterval Goðafoss, de krachtcentrale bij de vulkaan Krafla en de explosiekrater Víti. Maar ook een uitstapje per veerboot of vliegtuigje naar het eilandje Grímsey, dat op de poolcirkel ligt, is mogelijk. Verder naar het westen, op het schiereiland Vatnsnes, leven veel zeehonden, en ook de bijzondere rotsformatie in zee Hvítserkur is een leuke attractie. Lees meer over Vatnsnes…

Húsavík

Húsavík is een bruisend cultureel- en vissersstadje op de rand van de Poolcirkel en met recht een van de hoogtepunten van de Diamond Circle. De populariteit van Húsavík is de laatste jaren steeds meer toegenomen, zowel onder de toeristen als onder de IJslanders zelf. Het gezellige vissersstadje heeft een bedrijvende haven, waar je een aantal activiteiten kan ondernemen. De whale watching tours vertrekken vanaf hier de zee op om walvissen te gaan spotten. In het centrum van Húsavík staat een schilderachtige kerk, die vrijwel geheel is opgetrokken uit hout.

Hvítserkur

De Hvítserkur is een 15 meter hoge rotsformatie in de zee. De vorm van deze rotsformatie kan je doen denken aan een drinkend beest. Volgens de oude legendes is het een trol, die bij zonsopgang in steen is veranderd.  Hvítserkur dankt zijn naam (‘wit shirt’) aan de vele vogelpope op de rots. Als je geluk hebt en het is eb kan je naar de rots toe lopen. De Hvítserkur is ook een populaire plaats voor vogels, en dus voor de vogelspotters een perfect locatie om vogels te spotten.

Borgarvirki

Borgarvirki is gelegen op het schiereiland Vatnsnes. Borgarvirki is een merkwaardig rotspartij met basaltzuilen die 10 tot 15 meter hoog zijn. Het bevindt zich 177 meter boven zeeniveau en is gemaakt van vulkanische lagen in een zuilvorm. Verhalen vertellen dat de Vikingen het vroeger als fort hebben gebruikt. Op de top heb je mooi uitzicht over de omgeving.

Drangey

Drangey is een eiland gelegen in het Skagafjörður fjord. Het eiland is 20 hectaren groot met rondom een steile rotskust. Het hoogste punt van het eiland is 173 meter hoog. Drangey is een restant van een vulkaan die er 700.000 jaar geleden is geweest. Voor de vogelliefhebbers is Drangey een perfecte locatie. In het broedseizoen nestelen zich hier duizenden papegaaiduikers, alken en Noordse stormvogels. In de zomer worden er vanuit Reykir boottochtjes rond en naar Drangey georganiseerd.

Grímsey

40 kilometer ten noorden van IJsland is het kleine eiland Grímsey gelegen. Het eiland kan je per veerboot vanuit Dalvík bereiken. Voor vogelliefhebbers is dit eiland een paradijs, er komen ruim 60 verschillende soorten zeevogels, waarvan meer dan de helft hier ook broed.

Hrísey

Hrísey is een klein eiland in Noord IJsland. Vanuit het kleine plaatsje Árskógssandur kan je de veerboot naar Hrísey nemen. Op het eiland leven 200 mensen. Hrísey is erg populair onder de echte vogelkenners, voornamelijk omdat er veel verschillende vogelsoorten leven.

Goðafoss

De Goðafoss, ‘Godenwaterval’, is een waterval gelegen in de rivier Skjalfandafljót rivier en het Mývatn district. De waterval zie je vanaf de ringweg al liggen. De Goðafoss is 30 meter breed en 12 meter diep. De waterval is verdeeld door de rotsen. Lees hier meer over de Goðafoss.

Kolungljúfur

Kolungljúfur is een kloof met een waterval. Deze kloof is relatief onbekend maar daardoor niet minder indrukwekkend. De kloof is uitgesneden door de Víðidalsá rivier en is ongeveer 1 kilometer lang en maximaal 60 meter breed.

Askja vulkaan

De Askja vulkaan, gelegen in het Dyngjufjöll- gebergte, is een actieve vulkaan. Het is mogelijk om verschillende wandelingen te maken bij de Askja Vulkaan. Een aanrader is zeker om een wandeling te maken over de hellingen van de krater. Deze wandeling brengt je naar de explosiekrater Vítí (hel) aan de rand van Öskjuvatn.  Let wel op dat wanneer je naar de Askja vulkaan wilt reizen je moet beschikken over een 4×4 voertuig. Wanneer je niet over een 4×4 voertuig beschikt is het ook mogelijk om de Askja Vulkaan te bezoeken met een excursie. Lees hier meer over de Askja vulkaan….

Aldeyjarfoss

Net als de Goðafoss is de Aldeyjarfoss gelegen in de Skjálfandafljót rivier. De waterval is omgeven met basaltkolommen. De Aldeyjarfoss ligt aan de Sprengisandur (weg 842) en is alleen te bereiken met een 4×4 voertuig.

Ásbyrgi

Ásbyrgi is een hoefvormige kloof, de vertaling van Ásbyrgi is “Godenburcht”. Deze kloof is 3,5 kilometer lang en 1,1 kilometer breed. Verhalen vertellen dat de kloof is ontstaan toen Sleipnir, het achtbenige paard van de god Óðinn (Odin), struikelde en hier een hoef op aarde zette.  Het werkelijke ontstaan van deze kloof is het gevolg van een overstroming na de uitbarsting van een vulkaan onder de Vatnajökull ijskap duizenden jaren geleden. In het midden van Ásbyrgi bevindt zich de 250 meter brede klif, genaamd Eyjan. Het is mogelijk om naar de top van deze klif te wandelen, vanaf hier kan een je prachtig uitzicht hebben over Ásbyrgi. Lees hier meer over Ásbyrgi…

Reizen in deze regio

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge