Toen Ingólfur Arnarson rond het jaar 870 aankwam op IJsland vestigde hij tijdelijk op een plek die nu Ingólfshöfði heet. Hij reisde verder naar het westen en zag daar overal rookpluimen uit het land oprijzen. Hij noemde de plek Reykjavík: de ‘Rookbaai’.

Ingólfur was de eerste kolonist die zich permanent op IJsland heeft gevestigd. Inmiddels heeft ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad zo’n 120 000 inwoners en het hele hoofdstedelijke gebied zelfs ruim 200 000 inwoners. Op heel IJsland wonen ongeveer 320 000 mensen. Zo’n 60% van alle inwoners van IJsland woont dus in Reykjavík of omgeving. Lees meer over de natuur rondom Reykjavík.

Bezienswaardigheden

Reykjavík staat bekend als een gezellige, bruisende stad. In het centrum vind je veel verschillende restaurants, musea, trendy boetiekjes en cafés. De Hallgrímskirkja steekt met haar 75 meter hoge toren boven de stad uit. Een lift brengt je naar de top, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Een mooi uitzicht over Reykjavík heb je ook vanaf Perlan, een complex van vijf watertanks op een heuvel. De zesde watertank wordt nu gebruikt als cultureel centrum met daarin het Sagamuseum, een roterend restaurant, een café en een panoramadek. Het stadhuis van Reykjavík ligt aan de grote stadsvijver Tjörnin, waar veel vogels te vinden zijn. In het stadhuis vind je een enorme maquette van IJsland, een expositiezaal en een café. In de buurt van de haven staat het bijzondere concertgebouw Harpa, dat in 2011 is geopend en de thuisbasis is van het symfonisch orkest. Met kinderen is het leuk om een bezoek te brengen aan de Fjölskyldu- og húsdýragarðurinn (‘De familie- en huisdierentuin’), waar je naast IJslandse boerderijdieren ook zeehonden en rendieren kunt bekijken. Ook zijn er veel openluchtzwembaden, die het hele jaar door geopend zijn. De bekendste is Laugardalslaug. Je vindt hier naast twee zwembaden ook een aantal hot pots. Meer cultuur in Reykjavík.

Winkelen

In de hoofdstraat, Laugavegur, vind je veel mooie winkels met onder andere IJslands design, kleding en souvenirs. Er is veel keus in zowel moderne als traditionele kleding, zoals de bekende IJslandse truien. Reykjavík heeft twee grote overdekte winkelcentra: Kringlan en Smáralind. Als je van vlooienmarkten houdt, is Kolaportið in een industriegebouw aan de haven ook een aanrader: elk weekend kun je hier door oude en nieuwe boeken, muziek, kleding, speelgoed en curiosa speuren, maar er is ook een afdeling met IJslandse delicatessen.

Eten en drinken

Reykjavík biedt een gevarieerd aanbod aan restaurants: van simpele kost tot hoogwaardige gerechten. Zoals te verwachten valt van een havenstad, zijn er veel goede visrestaurants te vinden, zoals Fiskmarkaðurinn (‘De Vismarkt’) of Fiskfélagið (‘Het Visbedrijf’), maar er wordt op IJsland over het algemeen ook veel vlees gegeten. Voor diegenen die graag van de IJslandse keuken willen proeven, is er ook genoeg keus in het centrum van Reykjavík. Daarnaast zijn er enkele restaurants gespecialiseerd in vegetarische gerechten. Opvallend is het populairste ‘restaurant’ van Reykjavík en misschien wel van heel IJsland: een hotdogtent in de buurt van de haven, genaamd ‘Bæjarins Beztu’. Vrijwel altijd staat hier een lange rij mensen te wachten om een hotdog ‘met alles’ te bestellen. Voor de liefhebber: ég ætla að fá eina með öllu! IJslanders zijn fanatieke koffiedrinkers. Het is dan ook geen probleem om in Reykjavík een lekker ‘bakkie koffie’ te vinden. Wie ’s avonds uitgaat en een typisch IJslands drankje wil proberen, kan kiezen voor één van de op IJsland gebrouwen bieren of voor het sterkere spul, Brennivín (37,5%).

Excursies

Vanuit Reykjavík zijn veel verschillende excursies mogelijk, zoals papegaaiduikers- en walvisexcursies, de Blue Lagoon of een busexcursie langs de hoogtepunten van de Golden Circle: de ‘gouden waterval’ Gullfoss, de spuitende geisers bij Geysir en het nationale park Þingvellir. Voor meer avontuur ga je op de spectaculaire River Jet of de Super Jeep Tour op de bekende Eyjafjallajökull vulkaan. Maar ook een excursie met het vliegtuig naar Noord-IJsland behoort tot de mogelijkheden.

Regio’s IJsland

Bekijk hier onze regio’s
Cultuur in de stad
Natuur in en om Reykjavík