Er zijn zo veel bijzondere plaatsen te vinden in West-IJsland, dat het onmogelijk is om hier een volledig beeld van te scheppen. De landschappen variëren enorm, van steile kliffen en ruige fjorden in de Westfjorden, tot groene valleien met lavavelden en watervallen bij de vallei Reykholtsdalur en de gletsjer Snæfellsjökull op het schiereiland Snæfellsnes.

De Westfjorden worden vanwege hun ligging vaak overgeslagen bij een rondreis, maar de ongerepte natuur van dit gebied is adembenemend mooi en zeker een bezoek waard! Een aantal hoogtepunten hebben wij op een rijtje gezet.

Westfjorden

De twee bezienswaardigheden die absoluut niet overgeslagen mogen worden, zijn de spectaculaire waterval Dynjandi, die 100 meter hoog is en naar beneden toe steeds breder wordt, en de vogelrots Látrabjarg. Met een lengte van 14 kilometer en een hoogte van zo‘n 400 meter is dit IJslands meest bekende vogelrots. Van eind mei tot half augustus zijn hier grote kolonies papegaaiduikers te vinden. Verder kennen de Westfjorden kilometerslange gele en roodbruine zandstranden, die nergens anders op Ijsland te vinden zijn. Ísafjörður is de grootste plaats van de Westfjorden. Van hieruit kunnen veel excursies worden gemaakt naar onder andere het afgelegen en onbewoonde natuurgebied Hornstrandir, waar schitterende wandelingen mogelijk zijn en waar men met een beetje geluk ook IJslands enige oorspronkelijke zoogdier, de poolvos, tegen kan komen. Lees meer over de Westfjorden.

Reykholtsdalur e.o.

Op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Reykjavík bevindt zich de vallei Reykholtsdalur, met daar vlakbij de bijzondere watervallen Hraunfossar (‘Lavawatervallen’) en Barnafoss (‘Kinderwaterval’). In de vallei bevinden zich verder Europa’s meest productieve heetwaterbron Deildartunguhver en het historische plaatsje Reykholt, waar ooit een van IJslands bekendste schrijvers, Snorri Sturluson, heeft gewoond. Lees meer over Reykholtdalur en omgeving.

Snæfellsnes

De gletsjer Snæfellsjökull, die zich op dit schiereiland bevindt, is de plaats waar in het boek van Jules Verne de reis naar het middelpunt van de aarde begint. Aan de kust liggen vriendelijke vissersdorpjes en bijzondere rotsformaties. Het is een prachtig gebied om te wandelen, bijvoorbeeld naar de rand van de explosiekrater Eldborg of naar de vogelrotsen en het kiezelstrand bij Hellnar. Het zwarte strand van Djúpalónssandur ligt bezaaid met overblijfselen van scheepswrakken en is ook zeker een bezoek waard. Voor diegenen die willen kijken of ze even sterk zijn als de oude vikingen is hier een goede krachtmeting mogelijk: er liggen vier beroemde stenen, variërend in gewicht van 23 tot 154 kilo. Veel succes!  Lees meer over Snæfellsnes.

Er is meer dan genoeg te zien en te doen in het westelijke deel van IJsland, veel meer dan we hier kunnen beschrijven. Zo zijn met name in de Westfjorden veel natuurlijke warme badjes te vinden, maar ook een tocht met de veerboot Baldur van Snæfellsnes naar de Westfjorden, met eventueel een tussenstop op het eilandje Flatey behoort tot de mogelijkheden. Voor de echte rustzoekers is een rit naar Strandir aan de oostkant van de Westfjorden ook zeker een aanrader.

Regio’s IJsland

Bekijk hier onze regio’s
Reykholtsdalur
Snæfellsnes
Westfjorden