De Westfjorden zijn door de Lonely Planet uitgeroepen tot top-tien-notering in de categorie favoriete regio’s in de wereld! Dan is het toch eigenlijk vreemd dat het merendeel van de toeristen dit bijzonder gebied overslaat. Kom je vanuit Stykkishólmur op Snæfellsnes met de boot (de oude veerboot naar Vlieland, lees hier meer!) dan doemen de enorme fjorden al geheimzinnig uit de zee op met een oppervlakte van 9409 km².

De Westfjorden behoren tot de oudste delen van IJsland. Het uitzicht wisselt snel door de vele stijgingen en dalingen door de ruige fjorden. De twee bekendste hoogtepunten zijn waarschijnlijk de enorme Dynjandi waterval (100 m hoog en aan de basis 50 m breed), die een bezoek aan de Westfjorden al zeer de moeite waard maakt, maar zeker ook de 14 km lange vogelrots Látrabjarg, waar je op armlengte afstand de grote hoeveelheden vogels waaronder papegaaiduikers, alken en verschillende meeuwensoorten kunt observeren. De hobbelige weg ernaar toe ben je in een klap vergeten. Het uitzicht in noordelijke richting naar de overige fjorden is adembenemend mooi.

STRANDEN

Verder kennen de Westfjorden kilometers lange zandstranden, die je in deze kleuren eigenlijk nergens anders in IJsland vindt. Het witgele zandstrand in de baai bij Breiðavík en Patreksfjörður of het roodbruine zand van Rauðasandur nodigen uit tot een heerlijke strandwandeling. Voor wie van ruige stranden houdt, zijn er aan de woeste oostkust van de Westfjorden juist weer bijna zwartgrijze kiezelstranden, die bezaaid liggen met drijfhout uit Siberië.

WARME BADJES

Tijdens de rit door de Westfjorden kun je op meerdere plaatsen in de natuur genieten van de geothermische zwembaden en natuurlijke warme badjes. Na aankomst met de boot vanuit Stykkishólmur kun je  in het Hellalaug in Flókalundur midden in de lavarotsen badderen met uitzicht over het Breiðarfjörður. Slechts een paar kilometer verderop en tegen een kleine vergoeding voor het onderhoud kun je zwemmen in het zwembadje Krossholtslaug, ook met prachtig uitzicht over dezelfde baai. Wat ons betreft is ook Reykjarfjarðarlaug een badje om niet over te slaan. Stap in ieder geval even uit! Neem hier een kijkje voor nog meer badjes, zoals Krossneslaug, Gvendarlaug, Drangsnes en Reykjanes.

ISAFJÖRÐUR

Vanuit Isafjörður, de grootste plaats van de Westfjorden, kun je verschillende excursies maken, zoals een uitstapje met de boot naar het inmiddels zo goed als verlaten vissersdorpje Hesteyri op Hornstrandir, een waar wandelparadijs, of je kunt met de boot naar het eiland Vigur. Ook culinair gezien is er genoeg te beleven, een diner bij het Tjöruhúsið in de haven van Isafjörður zul je niet snel vergeten.  In een van de oudste gebouwen van IJsland worden in grote pannen vanaf een enorme buffettafel de meest fantastische visgerechten geserveerd.  Wel even reserveren van te voren!

Enkele kilometers verderop in Suðavík kun je een bezoek brengen aan het Arctic Fox Centre. De poolvos komt nog veel voor in de Westfjorden, maar wordt wel bedreigd omdat de boeren niet altijd even gelukkig zijn met een bezoek van de poolvos aan hun schapen. Het Artic Fox Centre doet zijn best om voorlichting te geven aan zowel de plaatselijke bevolking  als toeristen om het inheemse zoogdier te behouden voor de Westfjorden. In de zomer van 2012 waren er zelfs twee welpjes, waarvan de moeder geschoten was, te bewonderen.