• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Reisdocumenten & Invoerbepalingen IJsland

Benodigde reisdocumenten
|

De reisdocumenten die je nodig hebt als je naar IJsland reist, zijn een geldig paspoort of identiteitskaart. Voor een toeristisch bezoek aan IJsland heb je geen visum nodig. Wie met eigen auto of motor op vakantie naar IJsland gaat, moet een rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van het voertuig (zgn. groene kaart) kunnen overleggen.

Wie met eigen auto of motor op vakantie naar IJsland gaat, moet een rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van het voertuig (zgn. groene kaart) kunnen overleggen.

Wanneer je een andere nationaliteit hebt is het wellicht noodzakelijk dat je een visum nodig hebt. Kijk voor meer informatie bij ‘The Directorate of Immigration‘.

Invoerbepalingen

IJsland kent enkele strenge regels omtrent producten en spullen invoeren. Hieronder geven we je kort inzicht in wat je wel en niet mag invoeren.

 

Wat mag je meenemen?

Normaal gesproken mag je bijna alles wat je voor eigen gebruik denkt nodig te hebben in redelijke aantallen vrij invoeren. Hierop geldt een aantal uitzonderingen, waarvan de belangrijkste zijn:

 

Voedsel

Je mag maximaal 10 kilo, inclusief snoep, per persoon invoeren (maximale waarde ISK 25.000). Klik hier voor meer informatie.

Reizigers mogen geen vlees en zuivelproducten die buiten de EU/EER-landen zijn geproduceerd meenemen naar IJsland. Klik hier voor meer informatie.

 

Alcohol

Wie 20 jaar of ouder is, mag één van de volgende mogelijkheden belastingvrij invoeren:

  • 1 liter sterke drank en 0,75 liter wijn en 3 liter bier
  • 3 liter wijn en 6 liter bier
  • 1,5 liter wijn en 12 liter bier
  • 18 liter bier

Onder sterke drank worden dranken gerekend, die een alcoholpercentage hebben dat meer dan 21% alcohol bevat. Onder wijnen, met uitzondering van bier, worden dranken gerekend die een alcoholpercentage hebben van 21% of minder.

Rookwaren

Wie 18 jaar of ouder is, mag 200 sigaretten of 250 gram tabakswaren, anders dan sigaretten, vrij invoeren.

 

Visgerei, paardrijkleding en paardrijlaarzen

Buiten IJsland gebruikte paardrijkleding, paardrijlaarzen en visgerei dienen ontsmet te zijn. Een bewijs van ontsmetting (10 minuten in een bad met 2% formaldehyde), afgegeven door een veterinaire dienst, moet kunnen worden getoond. Het is ook mogelijk deze zaken tegen betaling bij aankomst op het vliegveld Keflavík te laten ontsmetten.

 

Medicijnen

Medicijnen voor eigen gebruik mogen vrij worden ingevoerd (voor maximaal 100 dagen). In sommige gevallen kan men naar een doktersverklaring vragen; neem ook een Engelstalig recept mee.

 

Huisdieren

Huisdieren en vogels mogen alleen worden ingevoerd met toestemming van het Ministerie van Landbouw (veterinaire dienst). Als je toestemming krijgt, moet je huisdier in IJsland nog minimaal vier maanden in quarantaine blijven. Dat betekent in de praktijk dus: thuis laten en oppas regelen.

 

Wapens

Vuur- en steekwapens, kruisbogen, munitie, narcotica, gevaarlijke drugs en vergif mogen uiteraard niet worden ingevoerd.

> Naar alle informatie over IJsland

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
aardbevingen op IJsland
IJsland
Aardbevingen op IJsland
IJsland ligt op het noordelijke deel van de Mid-Atlantische Rug, een unieke plek waar deze boven de zeespiegel uitkomt. Deze rug in de zeebodem loopt van vlakbij de Zuidpool, helemaal naar het noorden tot zo’n 300 kilometer ten zuiden van de Noordpool. Op IJsland heb je dus een uniek inkijkje in de geologie en zie je de plek waar de breuklijn ligt tussen de plaat waar Europa op ligt en die van het Noord-Amerikaanse continent. Je kunt dit met name heel mooi zien in Þingvellir Nationaal Park. Uiteraard brengt de ligging van IJsland op deze breuklijn ook vulkanische activiteit met zich mee. Op de plaats waar de aardschollen zich uit elkaar bewegen, scheurt de aardkorst open en komt er lava naar boven.  

TWEE SOORTEN AARDBEVINGEN OP IJSLAND

Grofweg zijn er twee soorten bevingen te onderscheiden. Enerzijds zijn er de aardbevingen die worden veroorzaakt door de spanning die vrijkomt bij het uiteen bewegen van de tektonische platen. Deze aardschokken zijn in de regel vrij hevig van aard. Anderzijds zijn er de aardbevingen die ontstaan door de vulkanische activiteit in de bodem. De veranderingen in geothermische activiteit zorgen in de regel voor minder zware aardbevingen, maar kunnen bij verheviging een goede indicator vormen voor een vulkaan die op uitbarsten staat.  

IJSLAND WORDT GROTER

Hoewel de meeste aardbevingen slechts klein zijn, is het natuurlijk afwachten tot het moment dat er een keer een ‘big one’ komt. Jaarlijks bewegen de tektonische platen ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar. Dit betekent dat over een periode van een miljoen jaar IJsland 25 kilometer breder zal worden van oost naar west. Op de website van de meteorologische dienst op IJsland vind je informatie over de meest recente aardbevingen op IJsland. Hoewel het merendeel van de aardbevingen van lichte aard is (<3 op de schaal van Richter), zijn zwaardere aardbevingen geen uitzondering. In juni 2000 vonden er nog twee zware aardbevingen plaats, beide met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.  

VULKANISCHE ACTIVITEIT OP IJSLAND

Het feit dat IJsland op de rand van twee aardschollen ligt, brengt veel vulkanische activiteit met zich mee. Het zijn natuurlijk niet alleen de grote vulkanen zoals de Katla en de Eyjafjallajökull die activiteit laten zien. Denk ook aan de geothermische gebieden met de actieve geisers die natuurlijk nooit hadden kunnen ontstaan op een plek waar nauwelijks seismische activiteit plaatsvindt. Meer over vulkanische activiteit op IJsland.
IJsland
Warme badjes op IJsland
Een bezoek aan een warmwaterbron kan niet vergeten worden wanneer je naar IJsland gaat. Badderen in een thermaalbad of een zogehete hotpot hoort bij het land en zijn gewoontes.   Hieronder zie je een kaart, waar de belangrijkste badjes met een rode stip zijn aangeven. Als je daarop klikt, krijg je een detailkaart te zien met de exacte locatie.
Gufufoss
IJsland
Studiereis IJsland augustus 2018 Idy
Vandaag ben ik (Idy) naar IJsland vertrokken voor een intensieve kennismaking met IJsland. Deze reis ga ik niet alleen maken. Vandaag ben ik met een vriend (Bart) naar IJsland vertrokken. Met hem breng ik 7 dagen door. Samen gaan wij het zuiden, oosten, noordoosten en deel van het binnenland verkennen. Vervolgens ruil ik hem in Akureyri in voor mijn collega Marieke. ;). Met z’n tweetjes nog enkele dagen op stap om het noordwesten en westen van IJsland te ontdekken. Last but not least komen alle medewerkers van IJslandspecialist ingevlogen en hebben we nog 4 dagen met elkaar. Het beloofd een vol programma te worden en vandaag zijn we al hard van start gegaan.   Na een ontspannen vlucht met Icelandair landden we om 15:10 uur in Keflavík. De huurauto hebben we snel in bezit en we gaan de weg op. Via de zuidkust van Reykjanes stoppen we als eerste even bij de brug tussen de twee continenten. Aan de ene kant sta je op de Euraziatische plaat en aan de andere kant op de Noordamerikaanse plaat. We vervolgen onze weg en slaan even linksaf om de Blue Lagoon te zien. We zijn niet binnen geweest maar ook aan de buitenkant (links van de parkeerplaats) kun je het melkachtige blauwe water zien. De weg leidt ons verder naar Seltún, Krýsuvík. Hier hebben modderpoelen en heetwaterbronnen zich gevormd en is de ondergrond gekleurd in felgele en rode tinten.   Het is al ruim zes uur geweest en we besluiten in 1 rit door te gaan naar het guesthouse, Lambastadir. We droppen onze spullen en trekken nog even wat warmers aan voor onze laatste uurtjes ‘on the road’. We eten snel wat en slaan wat snacks en drinken in voor de komende dagen. De laatste uurtjes besteden we aan Geysir en Gullfoss. Deze pareltjes kon ik Bart niet onthouden en het blijft altijd bijzonder om te zien. Terwijl ik dit verhaal schrijf zijn we terug op weg naar Lambastadir. We houden ons zelf voor om nog kort de hotpot in te gaan met een likeurtje om de dag af te sluiten.
Ásbyrgi kloof
IJsland
De legende van de Ásbyrgi Canyon
Hier smelten de IJslandse cultuur en het unieke natuurschoon naadloos samen. Hoewel de realiteit de legende van de Ásbyrgi Canyon reeds heeft achterhaald, is deze nog altijd prachtig.
Vatnajökull Nationaal Park
IJsland
Vatnajökull nationaal park
IJsland is niet bijzonder rijk aan nationale parken: drie welgeteld. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat deze drie nationale parken, þingvellir, Snæfellsjökull en Vatnajökull, werkelijk de allermooiste natuur hebben die men in IJsland kan vinden. Vatnajökull nationaal park heeft de enorme omvang van maar liefst 1.300 vierkante kilometer en beslaat daarmee 13% van de totale oppervlakte van heel IJsland.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge