• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Laatste nieuws omtrent Corona

Welke invloed heeft het Coronavirus op reizen naar de bestemmingen van Creating Stories?
|

Op deze pagina houden we je zoveel mogelijk up-to-date over het coronavirus met betrekking tot reizen naar onze bestemmingen.

5 juni, 10:00 uur.

 

Tijdens de persconferentie van 3 juni is aangekondigd dat reizen naar andere landen weer mag. Een zeer positieve ontwikkeling, wat ons hoop geeft voor de toekomst! Tot 15 juni staat het reisadvies voor alle bestemmingen op oranje. Dit houdt in dat reizen alleen mogelijk is indien strikt noodzakelijk en na terugkomst dien je 2 weken in thuis-quarantaine te verblijven.

 

Vanaf 15 juni is reizen naar de meeste Europese landen / Schengenzone weer mogelijk, afhankelijk van het reisadvies. Het reisadvies wordt dan, afhankelijk van de bestemming, aangepast naar kleurcode geel. Dit houdt in dat vakantiereizen mogelijk zijn, maar let op er zijn wel risico’s. Belangrijke voorwaarden voor een geel reisadvies zijn dat een land de grens heeft geopend voor Nederlanders, er geen sprake is van verplichte quarantaine bij aankomst in dat land en dat het coronavirus voldoende onder controle is. Zolang dat niet het geval is, blijft het reisadvies van het land oranje: alleen noodzakelijke reizen.

 

Reizen naar veel andere landen buiten Europa mag voorlopig nog niet. We adviseren je te allen tijden de adviezen van Buitenlandse zaken / Nederland Wereldwijd in de gaten te houden.  De situatie kan snel veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen.

Onze bestemmingen

Let op! Ongeacht of er wel of geen reisbeperkingen zijn per bestemming wordt er vanuit Nederland geadviseerd om voorlopig tot 15 juni alleen te reizen indien strikt noodzakelijk. Na 15 juni zijn de beperkingen afhankelijk van het advies vanuit Nederland en de landen die zelf besluiten de belemmeringen voor Nederlandse toeristen op te heffen. Bestemmingen buiten Europa / Schengenzone zullen voorlopig nog niet toegevoegd worden.

 

Alaska: Valt onder de voorwaarden van Verenigde Staten. Houd dan ook de toelichting bij deze bestemming in de gaten.

 

Argentinië: Argentinië heeft aangekondigd dat ze vanaf dinsdag 17 maart geen Europese toeristen binnenlaten, waaronder dus ook geen Nederlanders. Alleen Argentijnen en vaste inwoners mogen het land binnenkomen. Argentinië gaat vanaf 20 maart in lockdown vanwege het coronavirus. Alleen bezoeken aan supermarkt en apotheek zijn nog toegestaan. Alleen bepaalde beroepsgroepen (medici bv) mogen nog de straat op. Deze maatregel zal in ieder geval duren tot en met 7 juni. Alle internationale vluchten naar Argentinië zijn tot 1 september niet toegestaan. Dit geldt ook voor de binnenlandse vluchten.

 

Australië: Vanaf 20 maart 21:00 uur (lokale tijd), sluit Australië zijn grenzen voor alle reizigers die naar Australië komen (met uitzondering van inwoners en burgers). Cruiseschepen uit buitenlandse haven kunnen niet aanmeren

In Australië zijn 23 maart diverse vergaande maatregelen aangekondigd om het coronavirus tegen te gaan. De premier (Morrison) kondigt de sluiting van de horeca, gebedshuizen en sportlocaties aan. Deze maatregel geldt voor de komende zes maanden, maar zal iedere maand worden geëvalueerd. De verschillende staten van Australië sluiten de grenzen voor onderling personenverkeer, een strenge maatregel die sinds de stichting van de federatie Australië niet eerder is genomen.

Aanvankelijk verspreidde het virus zich relatief langzaam in Australië, maar de afgelopen dagen is het aantal besmettingen snel toegenomen. Meer informatie via Tourism Australia.

 

Canada: Vanaf 16 maart alleen noodzakelijke reizen mogelijk. Je dient verplicht 14 dagen in thuisisolatie te zitten bij aankomst. Internationale vluchten die aankomen in Canada zijn beperkt tot vier luchthavens: Toronto Pearson, Vancouver, Calgary en Montreal.
Luchtvaartmaatschappijen weigeren passagiers die COVID-19-symptomen vertonen. Meer informatie via ‘Canada Keep Exploring’, onderdeel van Destination Canada.

 

Chili: Sluit vanaf 18 maart de grenzen. Voor cruiseschepen geldt vanaf 15 maart een voorlopig aanmeerverbod, geldig t/m 30 september. Scholen, restaurants, pubs, theaters, bioscopen zijn gesloten. Alleen supermarkten, apotheken en medische centra zijn nog open. Meer informatie via het Chileens Ministerie van Volksgezondheid.

 

Faeröer: De Faeröer eilanden vallen onder de Deense regering. De Deense regering heeft besloten vanaf 13 maart geen toegang te verlenen aan reizigers, ten minste tot en met 30 juni. Meer informatie via Visit Faroe Island.

 

Groenland: Groenland valt onder de Deense regering. De Deense regering heeft besloten vanaf 13 maart geen toegang te verlenen aan reizigers. Vanaf 20 maart is het vliegverkeer van en naar Groenland stopgezet. Sinds 25 april 8:00 uur is binnenlands reizen weer toegestaan. Het internationale vliegverkeer is echter tot 1 juni niet toegestaan. Transport van acute ziektegevallen en goederen is hiervan uitgezonderd. Op 14 mei is er door de regering van Groenland een 3-stappen plan gepresenteerd voor de heropening van het land. Fase 1 begint op 15 juni. Meer informatie via Visit Greenland.

 

IJsland: Vanaf 20 maart 2020 mochten buitenlanders – behalve EU / EER-, EVA- of Britse onderdanen – IJsland niet binnenkomen. Dit advies was geldig tot 15 mei 2020.

 

Op 24 april was de volgende maatregel getroffen door de IJslandse overheid: iedereen die IJsland binnenkomt vanaf 24 april tot op heden moet verplicht 2 weken in quarantaine. 12 Mei heeft de IJslandse regering aangekondigd dat zij verwachten uiterlijk 15 juni te beginnen met het versoepelen van de reisbeperkingen voor het inkomende toerisme. Om de quarantaine van 2 weken te vermijden kun je een (gratis) test laten doen op de luchthaven van Keflavík of dien je te kunnen bewijzen dat je recent in het eigen land negatief getest bent.

 

Wanneer een certificaat vanuit het buitenland niet volstaat, wordt je gevraagd een nieuwe test te ondergaan voordat je de luchthaven verlaat. Testresultaten bij Keflavík Airport zullen niet onmiddellijk zijn, maar in ieder geval binnen 24 uur. Na aankomst en de test kun je dan ook  naar je eerste overnachtingslocatie reizen en daar het resultaat afwachten. Indien de test negatief is kun je de reis vervolgen. Indien je positief getest bent dien je 14 dagen in quarantaine te gaan.

 

Daarnaast dien je de app Rakning C-19 te downloaden. Deze app traceert je beweging over het land en helpt bij het identificeren van degenen die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus. De app is ontwikkeld volgens de strengste privacy-eisen. Uw locatiegegevens worden alleen op uw telefoon opgeslagen en u moet toestemming geven aan de IJslandse autoriteiten om toegang te krijgen. Of IJsland vanaf 15 juni ook de belemmeringen voor Nederlandse toeristen opheft is nog niet zeker.

 

Met slechts drie bevestigde coronabesmettingen in mei, willen de IJslandse autoriteiten de tot dusver geboekte vooruitgang bij het beheersen van de COVID-19-pandemie voortzetten.

 

Gelukkig zijn inmiddels vrijwel alle faciliteiten ook weer geopend. Zo zijn zwembaden vanaf 18 mei weer geopend en sportscholen, bars en restaurants vanaf 25 mei. Veel hotels in IJsland zijn nooit volledig gesloten, maar een aantal van hen heeft alleen medische hulpverleners en andere pandemiegerelateerde bezoekers ondergebracht. Nu IJsland de beperkingen begint op te heffen, bereiden meer hotels in het hele land zich voor op het verwelkomen van vakantiegangers. Om ieders veiligheid te garanderen, werken hotels volgens verbeterde schoonmaak- en veiligheidsrichtlijnen.

 

Gezichtsmaskers zijn niet verplicht in IJsland. Wel dien je minimaal twee meter afstand van elkaar te houden en regelmatig je handen te wassen. De regel van twee meter klinkt misschien als een beperking, maar het stelt je in staat om prachtige foto’s te maken zonder andere toeristen in zicht!

 

Eind mei worden de definitieve details over de versoepeling voor reizigers bekendgemaakt. Uiteraard zullen we je dan verder inlichten. Meer informatie via Icelandic Tourist Board.

 

Zodra het weer kan/mag naar IJsland reizen? Wij geven je 10 redenen om voor deze bestemming te kiezen.

 

Nieuw-Zeeland: Vanaf 19 maart 23:59 uur (lokale tijd), sluit Nieuw-Zeeland zijn grenzen voor alle reizigers die naar Nieuw-Zeeland komen (met uitzondering van inwoners en burgers).
Cruiseschepen mogen tot 30 juni niet aanmeren.

Vanaf 14 mei heeft Nieuw-Zeeland de noodtoestand versoepeld van level 3 naar level 2. Dit betekent dat de winkels weer open gaan, alle scholen gaan open, groepen mogen bij een komen tot 10 personen. De cafés, restaurants en bars gaan weer open. De standaard regels blijven nog wel van kracht, zoals voldoende afstand houden, bij klachten thuis blijven en bij symptomen de dokter bellen. Meer informatie via Ministry of Health.

 

Spitsbergen: De Noorse gezondheidsautoriteiten hanteren strikte regels. Vanaf 1 juni mogen de toeristen uit Noorwegen zelf weer naar Spitsbergen reizen. Voor de reizigers uit andere landen zijn de grenzen nog steeds gesloten. Op 15 juni neemt de Noorse regering nieuwe besluiten over of de grenzen kunnen worden geopend voor reizigers uit de Noordse landen. En op 20 juli zullen ze beslissen of de grenzen voor de toeristen uit nabijgelegen landen kunnen worden geopend. Meer informatie via Visit Svalbard.

 

Verenigde Staten: Geen toegang. Vanaf zaterdag 14 maart 04:59 uur gelden de door de Amerikaanse overheid getroffen maatregelen. Je kunt vanuit Nederland niet afreizen naar de Verenigde Staten, tenzij je een Amerikaans staatsburger bent. Dit verbod geldt op dit moment nog steeds. Vanaf 30 april zijn de maatregelen enigszins versoepelt door de president, echter is het inreisverbod nog altijd van toepassing. Meer informatie via ‘Centers of Disease Control and Prevention’.

 

Zuidpool: Onze zuidpoolreizen vertrekken vanuit Argentinië of Nieuw-Zeeland. Houd dan ook de voorwaarden van deze landen aan.

Jouw reis via Creating Stories?

De wereld waarin wij reisliefhebbers zo graag op avontuur gaan, is ingrijpend veranderd in de afgelopen maanden. Die reis waar je al zo lang naar uitkeek moet (misschien) verplaatst worden en onbezorgd uitkijken naar je avontuur zit er nu even niet in. Dat is heftig, maar gezondheid en veiligheid gaan natuurlijk boven alles.

 

Ook wij van Creating Stories werken elke dag keihard om ervoor te zorgen dat we onze reizigers goed informeren, maar omdat er zoveel nieuws (en nepnieuws) de ronde doet, ontvang je de informatie helaas niet altijd zo snel als je graag zou willen en van ons ook gewend bent. Dat is absoluut geen onwil, maar er zijn vragen die we niet of nog niet kunnen beantwoorden, omdat we zelf ook afhankelijk zijn van antwoorden op vragen die wij gesteld hebben aan bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurders en hotels. Uiteraard doen we er wel alles aan om zo goed en zo tijdig als voor ons mogelijk is te communiceren.

 

Dat hebben we zo gedaan de afgelopen weken en dat blijven we doen. Gelukkig ontvangen we heel veel mooie reacties van onze klanten, die veel begrip tonen voor de situatie, net als wij begrip tonen voor hun situatie en gevoelens.

 

De afgelopen weken zijn we begonnen alle boekingen op basis van vertrekdatum na te lopen. Dat is enorm veel werk, want het is een flinke groep reizigers, maar we nemen echt op tijd contact op met iedereen.

 

Wat is nu de stand van zaken?

 

HET VERTREK VAN JOUW REIS STAAT GEPLAND TOT EN MET MEI 2020

Vrijwel alle reizen die gepland stonden in de 2e helft van maart, april en mei zijn intussen omgeboekt naar later dit jaar. Klanten die (nog) niet kunnen omboeken krijgen van ons desgevraagd een voucher, de zogenaamde corona-voucher, meer informatie vind je hieronder.

Binnenkort wordt er contact opgenomen met de reizigers die in juni vertrekken.

 

VERTREK JE IN DE PERIODE VANAF 1 JUNI

Voor de reizen vanaf juni is nog veel onduidelijkheid. De vooruitzichten zijn niet heel rooskleurig, maar in de wereld waarin we nu leven verandert er dagelijks iets. We proberen daarom alle informatie van brancheverenigingen, onze overheid, het RIVM, andere toonaangevende instituten en de overheden van onze bestemmingen goed en juist tot ons te nemen en op basis daarvan maatregelen te nemen. En natuurlijk volgen wij de richtlijnen van het RIVM en is de veiligheid van onze reizigers prioriteit nummer één.

 

Gevolg gevend aan de oproep van de overheid om tot eind mei mee te werken aan sociale onthouding (o.a. door grote groepen te vermijden, thuis te blijven etc.) zijn we nu in overleg met klanten die in mei reizen. We schorten momenteel, in samenspraak met onze reizigers, de reizen die moeten vertrekken in mei, op naar een later moment dit jaar, omdat ook wij verwachten dat het niet-reizen advies zal worden verlengd. Dus we werken eigenlijk vooruit, zodat we op een bepaald moment niet voor heel veel reizen voor een voldongen feit staan.

 

De overgrote meerderheid van de reizigers heeft aangegeven de reis in juli, augustus of september alsnog te willen uitvoeren en zodoende zijn al heel veel reizen omgeboekt. Er zijn echter ook reizigers die nog liever niet willen dat hun reis wordt opgeschort, zij hebben bijvoorbeeld de wens te wachten tot een week of 2 voor de vertrekdatum en dat kan natuurlijk ook. Uiteraard hebben wij de betalingstermijn voor reizen tot en met eind juni dientengevolge ook naar de toekomst verschoven, in lijn met de nieuwe vertrekdatum (zie verderop bij punten van aandacht).

Met alle reizigers tot en met eind mei is al contact opgenomen, deze groep werken we eerst af en daarna gaan we aan de slag met onze juni-reizigers. Deze en komende week wordt er contact opgenomen met de juni-reizigers.

 

VERTREK JE NA 30 JUNI 2020?

Over de reisperiode ná 30 juni wordt nog druk overleg gevoerd en een en ander zal afhangen van de inreismogelijkheden van de bestemmingen, bindende adviezen van het RIVM én de toestemming om überhaupt vanaf Schiphol te mogen vertrekken. Op basis daarvan gaan we weer mogelijke vervolgstappen ondernemen.

 

Een paar punten van aandacht:

 

  • Wij zijn ons ervan bewust dat voor een aantal van onze bestemmingen een inreisverbod geldt, waaronder Canada, dat een inreisverbod tot eind juni heeft afgekondigd. Deze maatregelen zijn tijdelijk van aard én kunnen elk moment weer gewijzigd worden door de regeringen. Het inreisverbod dat bijvoorbeeld circuleert voor reizen naar Canada is géén definitieve datum. Deze datum is uit voorzorg uitgedragen, maar kán door de overheid ingetrokken worden, waardoor het tóch mogelijk kan zijn dat reizen naar Canada en/of andere landen met vergelijkbare inreisbepalingen na 31 mei door kunnen gaan of nog langer gesloten blijven.

 

  • Wij kunnen om deze redenen op dit moment alléén annuleringen in behandeling nemen voor reizen t/m 31 mei. Met deze reizigers wordt persoonlijk contact opgenomen.

 

  • Reizen tussen 1 mei en 1 juni voor onze bestemmingen anders dan Canada worden alleen in samenspraak met reizigers verschoven. Voor Canada geldt een periode tot 30 juni. Deze periode staat letterlijk even ‘on hold’. Wij zijn afhankelijk van besluiten waarop wij géén invloed hebben. Dat betekent dat je tot nader order mag wachten met het betalen van de resterende reissom als jij reist tussen 1 mei en 1 juni naar onze bestemmingen anders dan Canada. Reis je naar Canada, dan geldt de periode tussen 1 mei en 1 juli. Zodra deze periode vrijgegeven wordt, geldt de betalingsverplichting zoals hieronder beschreven.

 

  • Voor boekingen naar onze bestemmingen anders dan Canada vanaf 1 juni en voor Canada vanaf 1 juli gelden de reguliere reis- en annuleringsvoorwaarden en daarmee óók de reguliere betalingsvoorwaarden. Wij beseffen dat je je zorgen maakt of de reis wel door kan gaan. Daarom hebben wij een unieke en speciale uitzonderingsregel op de betalingsvoorwaarden, waarmee wij willen laten zien met je mee te denken. We denken je hiermee tegemoet te komen in deze onzekere tijden, die voor ons allemaal gelden. In plaats van de acht weken voor vertrek betalingstermijn, hanteren we vanaf vandaag een termijn van vier weken vóór aanvang van de reis. Uiterlijk vier weken vóórdat je op reis gaat, moet de betaling van de volledige reissom op onze bankrekening bijgeschreven zijn. Alleen dan voldoe je aan je betalingsverplichting. Het geeft iedereen iets meer lucht en ons genoeg ruimte er nog voor te zorgen dat je reispapieren op tijd bij je zijn. Om bovendien aanspraak te kunnen maken op het recht op een restitutie (in de vorm van een coronavoucher), mocht de reis onverhoopt toch niet doorgaan, is het belangrijk dat jij voldoet aan deze voorwaarden. Wij behouden ons wel het recht voor de aangepaste coulante betalingsregeling in te trekken als de situatie, die nu niet te overzien is, verandert en wij ons daartoe genoodzaakt voelen.

 

  • Mocht je reizen in een periode ná 1 juni en nu toch al van de reis willen afzien, dan kan dat, echter gelden dan helaas de reguliere annuleringsvoorwaarden. Een datumwijziging naar 2021 wordt beschouwd als annulering en niet als wijziging. De voorwaarden voor annulering vind je hier. Het beste advies is vooralsnog geduldig te wachten, hoe onzeker of moeilijk de situatie op dit moment ook lijkt. Wij begrijpen dat het moeilijke tijden zijn, maar wij willen voorkomen dat je onnodig de annuleringskosten moet betalen.  Als je toch af wil zien van de reis, dan ontvangen wij graag een schriftelijke opdracht tot annulering. Een annuleringskostennota zullen wij hierna toesturen. Het advies is dan om bij je reis-/annuleringsverzekering te informeren of je gedekt bent voor de kosten.

 

Je kunt erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om je bij te staan in deze onzekere periode, dat we je helpen zoals je dat van ons gewend bent en ons beste beentje voorzetten.
Wat wij nu van onze klanten vragen is vertrouwen. Vertrouwen dat we je informeren zodra er nieuws is dat betrekking heeft op jouw situatie en dat we daar dan ook naar handelen. Wij merken dat klanten onze persoonlijke manier van aanpak en informatievoorziening erg belangrijk vinden, dus dat zullen we zoveel mogelijk doen. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen, echter ook wij kunnen iets missen. Valt je dus iets op in het nieuws over onze bestemmingen en waarvan je denkt dat het interessant is voor andere reizigers, aarzel dan niet om dit via info@creatingstories.nl onder onze aandacht te brengen.

 

Deze situatie rond corona is inmiddels zeer omvangrijk, raakt de hele wereld en kost ook ons heel veel extra tijd, echter we blijven met evenveel enthousiasme aan het werk voor onze klanten.

 

In ieder geval willen we je alvast bedanken in het in ons gestelde vertrouwen.

 

Een reis boeken?

Wil je graag een reis boeken voor later dit jaar, kijk dan voor meer informatie hier.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge