De Dettifoss waterval is met kop en schouders de meest krachtige waterval van IJsland, zelfs van Europa. Het water dat door de Jökulsá á Fjöllum rivier stroomt en bij Dettifoss de diepte in stort is afkomstig van de Vatnajökull gletsjer en een voornaam deel van Noordoost-IJsland. Het smeltwater is verzadigd met sediment, waardoor het zijn typische grijswitte kleur krijgt.

Met een breedte van 100 meter en een hoogte van 44 meter in de Jökulsárgljúfur canyon mag je een donderend geweld verwachten. Met een gemiddeld stroomvolume van 193 kubieke meter per seconde is de waterval bijzonder krachtig. De mist die altijd om de waterval hangt kan prachtige foto’s opleveren en wanneer de zon schijnt, is er vrijwel altijd een regenboog waarneembaar.

BEREIKBAARHEID VAN DE DETTIFOSS WATERVAL

De Dettifoss waterval kun je bereiken via de in 2011 afgeronde asfaltweg, route 862 (westelijke oever waterval). Voorheen, toen de weg nog een grindweg was, stond deze weg nog bekend als een F-route, een hooglandroute. De waterval is ook via een oudere grindweg bereikbaar, route 864 (oostelijke oever waterval). Wanneer je kiest voor de onverharde route, zorg dan dat je jezelf goed informeert over de begaanbaarheid, aangezien die kan variëren.

De westelijke oever van de waterval wordt het drukst bezocht. Daar zijn minimale faciliteiten beschikbaar, zoals toiletten, net als aan de oostzijde van de waterval.

Dettifoss maakt deel uit van de Diamond Circle, een populaire toeristische route rond Húsavík en het meer van Myvatn in Noord-IJsland. Hoewel de Diamond Circle bijzonder mooi is, wordt deze minder bezocht, aangezien de hoogtepunten van de Diamond Circle meer aan de oostelijke zijde van het eiland te vinden zijn en niet vlakbij Reykjavik.

De highlights van de Golden Circle liggen dichter bij Reykjavik en zijn binnen een dag te bezoeken. De Golden Circle omvat Nationaal park Þingvellir, de Gullfoss waterval en Geysir.