De Dynjandi waterval, ook wel de Fjallfoss waterval genoemd, is een prachtige waterval in de Westfjorden. Helaas wordt dit deel van IJsland vaak overgeslagen vanwege de afgelegen ligging en daardoor is deze waterval minder bekend, maar absoluut niet minder mooi of indrukwekkend!

De Dynjandi waterval is zeker de meest spectaculaire waterval van de Westfjorden. In feite bestaat het geheel uit een reeks watervallen, zeven om precies te zijn, die tezamen een hoogte hebben van 100 meter.

Het belangrijkste kenmerk van deze waterval is dat deze uitwaaiert naar beneden en dus de vorm van een trapezium heeft. Aan de bovenzijde is de Dynjandi 30 meter breed, aan de onderkant 60 meter.

VERDIEPINGEN

Aangezien de waterval is samengesteld uit zeven ‘verdiepingen’, hebben deze onderling ook aparte namen gekregen, van boven naar beneden: Hæstahjallafoss, Strompgljúfrafoss, Göngumannafoss, Hrísvaðsfoss-Kvíslarfoss,  Hundafoss and Bæjarfoss. Allemaal samen zorgen ze ervoor dat het water zich met een donderend geweld naar beneden stort.

BEREIKBAARHEID VAN DE DYNJANDI WATERVAL

Gezien de afgelegen ligging is het belangrijk enige reistijd in te calculeren, tenzij je natuurlijk reeds in de Westfjorden verblijft. Wanneer je vanuit de richting Reykjavik komt, kun je de rijafstand verkorten door de veerboot naar Westfjorden te nemen. Wanneer je vanuit Reykjavik reist, calculeer dan een reistijd in van zeker vier uur en drie kwartier, de afstand vanaf Reykjavik is 363 kilometer.

De meeste wegen in dit deel van IJsland zijn onverhard, waardoor de reistijd aanzienlijk toeneemt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gezien de weg ernaartoe, zijn de wandelpaden en faciliteiten ter plekke bij de waterval bijzonder goed. Zo zijn er toiletten, goede bewegwijzerde wandelpaden en parkeerplaatsen beschikbaar. Zelfs touringcars kunnen hier terecht.

Om Dynjandi vanuit het zuiden te bereiken, moet men route 60 volgen. Deze onverharde weg leidt van Barðaströnd in het zuidelijke deel van de Westfjorden naar de Dynjandi waterval. Vanaf de parkeerplaats zie je de waterval liggen.