De Glymur waterval is met een hoogte van 196 meter één van de hoogste watervallen op IJsland. De waterval wordt gevoed door de Botnsá rivier die uiteindelijk uitmondt in de Hvalfjörður.

De waterval is niet erg druk bezocht, ondanks het feit dat hij op slechts korte afstand van Reykjavik (1 uur rijden) ligt. Dit komt mogelijk omdat de Glymur lastig en uitsluitend te voet bereikbaar is en ook omdat de waterval slecht zichtbaar is door de smalle kloof waarin hij valt.

Tot 2011 werd Glymur gezien als de hoogste waterval van IJsland, maar de Morsárfoss waterval die is ontstaan door het terugtrekken van de Morsárjökull gletsjer blijkt hoger met een hoogte die boven de 200 meter stijgt.

De Glymur waterval stort zich in een diepe met mos begroeide kloof. Hoewel de waterval zelf niet bijzonder sensationeel is door het beperkte zicht op de waterval, maakt de omgeving veel goed: deze is ronduit adembenemend.

BEREIKBAARHEID VAN DE GLYMUR WATERVAL

Vanuit Reykjavik is het 63 kilometer rijden. Hiervoor neem je de Ringweg 1 richting het noorden en slaat rechtsaf route 47 op. Deze weg volg je tot je bij het uiteinde van de fjord komt. Hier sla je rechtsaf en aan het eind ben je genoodzaakt het laatste stuk te lopen.

Wandelen naar Glymur is eigenlijk het leukste en mooiste deel van de weg ernaartoe. Het gebied en de uitzichten zijn majestueus en uitzonderlijk mooi. Elke stap die neemt brengt je dichterbij het verbluffende uitzicht waarmee je beloond gaat worden.

Om Glymur te bereiken zijn er twee opties. Je kunt langs de noordkant wandelen, maar ook aan de zuidkant. De zuidkant heeft de voorkeur, aangezien je vanaf daar een beter uitzicht hebt op de waterval.

Tip: Zorg dat je beschikt over goede laarzen, voldoende drinkwater en proviand en zeker als je van fotograferen houdt, neem dan een goede camera mee. De totale wandeling duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur.