• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Goðafoss waterval

De Godenwaterval
|

De Goðafoss waterval, uitgesproken als “Go-thuh-foss”, is een van de grotere watervallen van IJsland en is gelegen vlak langs de rondweg op zo’n drie kwartier rijden vanuit het noordelijk gelegen Akureyri.

De Goðafoss waterval is gelegen in het Mývatn-district. Hier stort het water van de Skjálfandafljót rivier zich over een breedte van 30 meter zo’n 12 meter de diepte in. De waterval wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld.

Een bezoek aan de Goðafoss waterval

Wanneer je de Goðafoss waterval bezoekt kun je deze vanaf beide oevers bekijken, de oost- en de westzijde. De meest gebruikelijke is de westzijde en aan die kant is het meestal dan ook het drukst met toeristen. Een goede tip dus als je de waterval in rust wilt bekijken!

Vanaf de kleine parkeerplaats aan de westkant van de rivier zie je de waterval al liggen. Met een korte wandeling kun je tot vlakbij de waterval komen en langs de kloof waar de rivier doorheen stroomt, heb je mooie uitzichtpunten op de waterval.

Op 11 juni 2020 kreeg de Goðafoss waterval officieel de beschermde status. Doordat het nu beschermd natuurgebied is, kunnen niet alleen de geologische formaties rond de waterval beter worden beschermd worden, maar ook de waterval zelf en de bronrivier Skjálfandafljót.

De hoefijzervormige Goðafoss ook een van de grootste watervallen van IJsland. Het is een van de meest populaire toeristische attracties in Noord-IJsland, zowel in de zomer- als de wintermaanden.

IJslandse geschiedenis

De krullende hoefijzervormige Goðafoss waterval speelt een vrij belangrijke rol in de IJslandse geschiedenis. In het jaar 1000 had de wetspreker Thorgeirr Ljósvetningagoði de onbetwistbare taak om de officiële religie van IJsland te kiezen: het Germaans heidendom of het christendom.

Hij overlegde de kwestie met de christen Halldur uit het Siða district en na een etmaal in stilte te hebben overwogen, besloot hij te kiezen voor het christendom. De heidenen mochten hun geloof nog wel binnenshuis of in afzondering belijden. Na zijn besluit werd Þorgeir zelf christen en wierp hij zijn heidense afgodsbeelden van een waterval. Deze waterval staat tegenwoordig bekend als de Goðafoss waterval, ofwel waterval van de Goden.

Bereikbaarheid

Aangezien de waterval zeer dicht bij de Ringweg is gelegen, is het niet verwonderlijk dat dit een zeer populaire toeristenbestemming is, zowel voor toeristen die op eigen houtje reizen als voor groepen. Wil je de mensenmassa’s vermijden, ga hier dan op afwijkende tijden naartoe, dus ’s morgens vroeg of ’s avonds, of bezoek de waterval via de oostelijke zijde.

Deze waterval staat goed aangegeven vanaf de Ringweg tussen Akureyri en Mývatn en ligt op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Akureyri en 49 kilometer ten westen van Reykjalið.

De weg naar de westelijke parkeerplaats ligt op ongeveer 1,1 kilometer afstand op de Ringweg ten oosten van de afslag naar Route 842. De weg voor de oostelijke oever is ongeveer 300 meter verder ten oosten van de westelijke afrit, net aan de andere kant van de brug over de Skjálfandafljót rivier.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge