• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Gullfoss waterval

De gouden waterval
|

De Gullfoss waterval is een van de populairste highlights van IJsland. De waterval stort zich in twee trappen in de 32 meter diepe canyon van de Hvítá rivier in het zuidwesten van IJsland.

Verwar de grote Gullfoss niet met een veel kleinere en gelijknamige waterval, die in de Westfjorden van IJsland ligt. Kenmerkend aan de grote, bekende Gullfoss is dat de twee trappen in de waterval vrijwel haaks op elkaar staan. Deze trappen worden gevormd door harde lagen van basaltgesteente en worden afgewisseld met zachtere materialen. Deze lagen kun je ook goed zien in de kloof waarin de waterval zich stort. De kloof waardoor de Hvítá rivier stroomt is 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.

Dichtbij de Gullfoss waterval

Je kunt heel dichtbij de rand van de Gullfoss waterval komen. Het pad is slechts met een touw afgezet. Natuurlijk is het donderende geraas indrukwekkend om van dichtbij te bekijken, maar het brengt wel risico’s met zich mee. Door de mist die rond de waterval hangt kan het hier glad zijn en tijdens de winter kan het er zelfs spekglad zijn.

Gullfoss en de Golden Circle

De Gullfoss wordt altijd in een adem genoemd met het Nationale Park Þingvellir en het hetebronnengebied Geysir. Samen vormen deze drie hoogtepunten de Golden Circle. De Golden Circle is een korte route die in één dag te rijden is en in de nabijheid ligt van Reykjavik. Om die reden is de Golden Circle veel populairder dan de Diamond Circle, die veel verder oostelijk ligt, maar absoluut niet minder mooi is.

Nationale Park Þingvellir

Het Nationale Park Þingvellir bestaat uit een verzakking van de aarde. Over een oppervlakte van 6 bij 40 kilometer is de bodem verzakt. In dit gebied is de Mid-Atlantische rug goed zichtbaar. Dit is tevens de plaats waar de Euraziatische en de Amerikaanse aardplaten uit elkaar drijven. Jaarlijks komen Europa en Noord-Amerika 1 tot 2 centimeter verder uit elkaar te liggen.

Hoewel je het niet zou verwachten heeft Þingvellir ook voor de politiek een belangrijke rol gespeeld. In het jaar 930 na Christus werd hier het IJslandse parlement gesticht.

Hetebronnengebied Geysir

Als een van de highlights van de Golden Circle is Geysir een absolute must om te bezoeken. Geysir maakt in feite deel uit van het veel grotere geothermische gebied Haukadalur. De geiser met de naam Geysir is al enkele jaren minder actief. De nabijgelegen Strokkur geiser is echter wel actief en spuit elke 6-10 minuten een waterkolom van 15-20 meter de lucht in.

Geysir ligt op slechts 10 kilometer afstand van de Gullfoss waterval.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge