De Gullfoss waterval is een van de populairste highlights van IJsland. De waterval stort zich in twee trappen in de 32 meter diepe canyon van de Hvítá rivier in het zuidwesten van IJsland.

Verwar de grote Gullfoss niet met een veel kleinere en gelijknamige waterval, die in de Westfjorden van IJsland ligt. Kenmerkend aan de grote, bekende Gullfoss is dat de twee trappen in de waterval vrijwel haaks op elkaar staan. Deze trappen worden gevormd door harde lagen van basaltgesteente en worden afgewisseld met zachtere materialen. Deze lagen kun je ook goed zien in de kloof waarin de waterval zich stort. De kloof waardoor de Hvítá rivier stroomt is 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.

DICHTBIJ DE GULLFOSS WATERVAL

Je kunt heel dichtbij de rand van de Gullfoss waterval komen. Het pad is slechts met een touw afgezet. Natuurlijk is het donderende geraas indrukwekkend om van dichtbij te bekijken, maar het brengt wel risico’s met zich mee. Door de mist die rond de waterval hangt kan het hier glad zijn en tijdens de winter kan het er zelfs spekglad zijn.

GULLFOSS EN DE GOLDEN CIRCLE

De Gullfoss wordt altijd in een adem genoemd met het Nationale Park Þingvellir en het hetebronnengebied Geysir. Samen vormen deze drie hoogtepunten de Golden Circle. De Golden Circle is een korte route die in één dag te rijden is en in de nabijheid ligt van Reykjavik. Om die reden is de Golden Circle veel populairder dan de Diamond Circle, die veel verder oostelijk ligt, maar absoluut niet minder mooi is.

NATIONALE PARK ÞINGVELLIR

Het Nationale Park Þingvellir bestaat uit een verzakking van de aarde. Over een oppervlakte van 6 bij 40 kilometer is de bodem verzakt. In dit gebied is de Mid-Atlantische rug goed zichtbaar. Dit is tevens de plaats waar de Euraziatische en de Amerikaanse aardplaten uit elkaar drijven. Jaarlijks komen Europa en Noord-Amerika 1 tot 2 centimeter verder uit elkaar te liggen.

Hoewel je het niet zou verwachten heeft Þingvellir ook voor de politiek een belangrijke rol gespeeld. In het jaar 930 na Christus werd hier het IJslandse parlement gesticht.

HETEBRONNENGEBIED GEYSIR

Als een van de highlights van de Golden Circle is Geysir een absolute must om te bezoeken. Geysir maakt in feite deel uit van het veel grotere geothermische gebied Haukadalur. De geiser met de naam Geysir is al enkele jaren minder actief. De nabijgelegen Strokkur geiser is echter wel actief en spuit elke 6-10 minuten een waterkolom van 15-20 meter de lucht in.

Geysir ligt op slechts 10 kilometer afstand van de Gullfoss waterval.