De Háifoss waterval is qua hoogte de derde hoogste waterval van IJsland, na de Morsárfoss waterval en de Glymur waterval. Met een hoogte van maar liefst 122 meter is de Háifoss waterval zeer fotogeniek vanaf de overliggende klif, zeker met de ernaast gelegen Granni waterval, die 100 meter hoog is.

In de buurt van de watervallen ligt de historische boerderij Þjóðveldisbærinn Stöng. Deze historische boerderij werd door een vulkanische uitbarsting van de nabijgelegen Hekla vulkaan vernietigd en gereconstrueerd. Vanaf deze boerderij is het mogelijk om naar de top van de waterval te wandelen langs de rivier de Fossá (5 à 6 uur voor heen en terug). Boven bij de waterval is er echter ook een parkeerplaats, dus de wandeling kan ook in de andere richting worden gemaakt.

Van recht tegenover de waterval heb je bovendien een schitterend uitzicht over de kloof waar het water doorheen stroomt. Leuk om te weten: de rotsen van waaraf de waterval zich in de diepte stort worden qua leeftijd geschat op twee miljoen jaar, een van de oudste delen van de IJslandse bodem.

BEREIKBAARHEID VAN DE HÁIFOSS WATERVAL

Om bij dit prachtige natuurlijke wonder te komen, neem je vanuit Reykjavik de Zuidelijke Rondweg 1 richting het oosten. Nadat je de stad Selfoss bent gepasseerd, sla je 16 kilometer verder linksaf naar route nr. 30. Na 17 kilometer op route 30 sla je rechtsaf richting het oosten op weg 32. Je komt dan door de grote vallei Þjórsárdalur.

Voor je ligt een 45 kilometer lange rit naar de bergweg die naar de Háifoss waterval leidt. Helaas is de laatste 7 kilometer van deze route niet begaanbaar voor kleine voertuigen en uitsluitend geschikt voor 4X4 voertuigen. Indien je met een gewone auto reist, dan kun je de auto hier achterlaten en de rest van de route wandelen. Deze wandeling van 7 kilometer heen en 7 kilometer terug is goed te doen en bovendien wandel je hier in een schitterende omgeving.