• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De Diamond Circle van IJsland

De highlights van het noorden
|

Naast de bekende Golden Circle van IJsland, heeft het eiland ook een Diamond Circle. De diamanten toeristische route is meer gelegen in het oostelijke deel van IJsland, in de regio rond Húsavík en het meer van Mývatn in Noord-IJsland.

Hoogtepunten Diamond Circle, IJsland

De vier hoogtepunten op de route van de Diamond Circle zijn de stad Húsavík, de Ásbyrgi Canyon, Lake Mývatn en de Dettifoss waterval, de krachtigste waterval van heel Europa.

Andere stops op de route zijn het Nationaal Park Vatnajökull, de Goðafoss Waterfall, Dimmuborgir (de Donkere Kastelen-lavaformaties), Eider Falls en de Fluisterende Kliffen. De Diamond Circle ligt in een gebied met bijzonder veel vulkanische en geothermische activiteit.

Húsavík

Húsavík is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen onder zowel de IJslandse bevolking als onder toeristen. En dat is niet voor niets! Er zijn verschillende redenen waarom bezoekers naar Húsavík komen. Het gezellige vissersstadje heeft een bedrijvige haven die bruist van de activiteit. Vissersboten varen af en aan en whale watching tours vertrekken van hier uit de zee op om walvissen te gaan spotten.

In het centrum staat ook de schilderachtige kerk van Húsavík, die vrijwel geheel is opgetrokken uit hout. Húsavík is een bruisend cultureel stadje op de rand van Poolcirkel en met recht een van de hoogtepunten van de Diamond Circle.

Húsavík haven

Mývatn

De kronkelende oevers van Mývatn worden gekarakteriseerd door kleine schiereilandjes en talloze baaitjes. Het voornaamste stadje in de omgeving is Reykjahlíð, gelegen aan de noordoostelijke oever van het meer. De Ringweg 1 loopt precies door Reykjahlíð, waardoor het goed bereikbaar is.

De noordelijke zijde van Mývatn is het deel waar het lavaveld van Eldhraun zich uitstrekt. De oostkant is verreweg de populairste zijde van het meer om te bezoeken, gezien de bereikbaarheid via Ringweg 1. Hier zie je ook de heuvels van Höfði in de zuidoostelijke hoek van het meer. Dit is een soort schiereiland, waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Dettifoss waterval

De Dettifoss waterval is de krachtigste waterval van IJsland en zelfs van heel Europa. Gemiddeld valt er over de breedte van 100 meter zo’n 193 kubieke meter water per seconde over de rand. De hoogte van de waterval is 44 meter. Je kan je dus wel voorstellen dat dit een donderend geweld oplevert. Lees meer over de Dettifoss waterval.

Ásbyrgi Canyon

De hoefijzervormige kloof Ásbyrgi (Godenkloof) is een geologisch wonder en hierdoor geliefd bij een grote groep natuurliefhebbers, die soms alleen al hiervoor naar IJsland afreizen. Deze kloof moet je gewoon hebben gezien. Met een lengte van ongeveer 3,5 kilometer en een breedte van 1,1 kilometer, is de canyon voor meer dan de helft van de lengte in tweeën gedeeld door een rotsformatie in het midden. Deze 25 meter hoge rots heet Eyjan, het ‘Eiland’.

De Ásbyrgi kloof is waarschijnlijk gevormd door een catastrofale overstroming van de rivier de Jökulsá á Fjöllum, die werd veroorzaakt door een uitbarsting van de Grímsvötn, een vulkaan onder de gletsjer van Vatnajökull.

Andere highlights van de Diamond Circle

Naast de topbezienswaardigheden van de Diamond Circle kan men ook nog andere mooie highlights bezoeken langs deze route in het oosten. Denk dan aan attracties zoals Nationaal Park Vatnajökull, de Goðafoss Waterval, Dimmuborgir, Eider Falls en de Fluisterende Kliffen.

Nationaal Park Vatnajökull

Vatnajökull National Park is verreweg het grootste van de drie nationale parken op IJsland en het park beslaat zo’n 13% van het totale IJslandse landschap. De gelijknamige gletsjer in het park beslaat 8% van heel IJsland en is dus van enorme omvang. De dikte van de ijskap loopt op het dikste punt op tot wel 950 meter!

De Vatnajökull gletsjer heeft meer dan 30 uitlopers die in alle richtingen riviertjes van smeltwater voorzien. Het gebied rond de gletsjer is zeer gevarieerd. Het hooglandplateau in het noorden wordt doorsneden door gletsjerrivieren, die in de zomer vaak massaal overstromen door de enorme hoeveelheden smeltwater.

Dit is een zeer vulkanische regio, waar de vulkanen Askja, Herdubreid, Kverkfjoll en Snaefell hoog boven de omgeving uittorenen. In dit gebied vind je ook het Jokulsargljufur gebied met zijn prachtige canyon en de machtige gletsjerrivier Jokulsa a Fjollum, waarin de prachtige Dettifoss waterval zich bevindt.

Brede wetlands liggen dichtbij de gletsjer en in de nabijheid van Snaefell, verder oostelijk. Bijzonder opvallend is de Eyjabakkar-oase, een van de grootste nestplaatsen voor roze voetenganzen ter wereld. Naar het oosten toe bevindt zich ook nog het prachtige ijsbergenmeer Jokulsarlon.

Dimmuborgir

Het gebied Dimmuborgir bestaat uit een enorme, ingestorte lavagrot die ooit werd gevormd door een lavameer. Bij Dimmuborgir sloeg de lava bij een uitbarsting van twee nabijgelegen vulkanen over een klein meer. Toen de lava over de natte bodem stroomde, begon het water van het moeras te koken. De damp steeg op door de laag lava en vormde daar de grillige lavapilaren, sommige tot wel enkele meters in diameter. De lava stroomde verder naar beneden richting het gebied Mývatn. De toplaag van de lava stortte door erosie in elkaar, waarna de meeste lavabrokken wegspoelden. De holle lavaformaties bleven achter. Het lavameer van destijds moet gezien de hoogste lavaformaties minstens 10 meter diep zijn geweest.

Dimmuborgir

Eider Falls / Æðafossar

De Eider Falls zijn een van de dichtstbijzijnde watervallen bij Húsavík. In het IJslands heet de waterval Æðafossar (uitgesproken eye-tha-foss-ar). De waterval ligt op ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Húsavík, in de Laxá-rivier. De Laxá is een extreem visrijke rivier die van Mývatn naar Skjálfandi Bay loopt, met de grootste bruine forellen van het land.

Hljóðaklettar / De fluisterende kliffen

Hljóðaklettar is een bizarre groep overblijfselen van oude vulkanen die door de schuimende ijsrivier zwaar werden geërodeerd. De basaltkolommen zijn door de erosie in bizarre posities gevormd.

De Hljóðaklettar ( betekent letterlijk “echo-rotsen”) zijn vernoemd naar het akoestische effect en de vreemde echo’s die door de talrijke grotten en ongebruikelijke rotsformaties worden gecreëerd. Hierdoor is het onmogelijk om op deze plaats na te gaan waar een geluid precies vandaan komt. Een bijzonder natuurfenomeen!

De Diamond Circle op IJsland doet absoluut niet onder voor de Golden Circle. Toch worden de highlights van de Golden Circle vaker bezocht. Waarom? Ze liggen simpelweg op kortere reisafstand van Reykjavik en ze zijn binnen een dag te bezoeken. Om de Diamond Circle helemaal op je gemak te kunnen bezoeken, kun je zeker een week inplannen.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheden?

Bekijk hier het aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge