• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Húsavík, whale watching hoofdstad van IJsland

Walvissen spotten
|

Húsavík is een klein kuststadje in het noorden van IJsland en ligt aan de oostkust van de Skjálfandi baai. Met net iets meer dan tweeduizend inwoners heeft het stadje de bijnaam ‘Whale Watching hoofdstad van IJsland’, naast de stad Akureyri, die ook wel ‘hoofdstad van het noorden’ wordt genoemd.

Húsavík is de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit toegenomen, zowel onder de IJslanders als onder buitenlandse toeristen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Het is een commercieel centrum van handel en diensten in de regio en bovendien is het een mooie, schone stad, gelegen in een bijzonder mooie omgeving. Als ‘cherry on the pie’ biedt Húsavík ook nog een flinke verscheidenheid aan recreatieve mogelijkheden.

Botnsvatn

Het stadje Húsavík ligt aan de voet van de berg Húsavíkurfjall op de oostelijke oever van Skjálfandi Bay. Net ten oosten van de stad ligt het meer Botnsvatn, een populaire plek voor uitstapjes. Het meer heeft precies het juiste formaat voor een mooie wandeling eromheen. De omgeving is mooi begroeid en er leven veel soorten vogels. In het meer zwemt veel forel. Je hebt er geen vergunning nodig, dus vissen is een populaire bezigheid bij het meer.

De haven van Húsavík

De haven van Húsavík ligt in het centrum van de stad en ooit was dit de bedrijvige motor van een vissersstadje. Hoewel er nog steeds sprake is van een kleine vissersvloot, is deze in de loop der tijd flink ingekrompen en heeft deze plaatsgemaakt voor bedrijfjes die walvistours organiseren.

Vanuit het haventje vertrekken dagelijks talloze bootjes met toeristen de zee op. Sinds 1995, toen de eerste Zodiacs met toeristen de zee op gingen, hebben de walvissenuitstapjes een belangrijke rol ingenomen voor de lokale economie van Húsavík. Naast de whale watching tours is er ook een fascinerend walvismuseum direct aan de haven.

Bezienswaardigheden

Bovenaan de haven loopt de hoofdstraat met een verscheidenheid aan gezellige winkels. Aan die straat staat ook de schilderachtige kerk van Húsavík, die door velen wordt beschouwd als een van de mooiste kerken van IJsland.

Langs de straat van de kerk naar de berg toe, vind je ook het museumgebouw van Húsavík. Hier vind je het regionale volksmuseum, maritiem museum, natuurhistorisch museum, districtarchieven, foto- en filmarchieven en de bibliotheek.

Húsavík herbergt ook een ander uniek museum: het IJslandse Phallologisch Museum, dat nieuwsgierige bezoekers van over de hele wereld trekt. Phallos is afgeleid van het Griekse woord φαλλός en betekent ‘erectie’. In het museum staan namelijk 280 penissen van 93 diersoorten tentoongesteld. De collectie loopt uiteen van een hamsterpenis van twee millimeter tot walvispenissen van wel 170 centimeter.

Accommodatie

Húsavík beschikt over alle faciliteiten voor een goed verblijf. Naast winkels en restaurants vind je er een hotel en pensions. Aan de noordelijke kant van de stad is er een camping en een mooi zwembad.

Op de heuvel Húsavíkurhöfði in het noorden van de stad werd een aantal jaar geleden bij wijze van test een gat geboord op zoek naar geothermisch water. Het water bleek een uniek mineraalgehalte te hebben en sindsdien gebruikt de lokale bevolking het water voor gezondheidsbaden.

Centrale ligging

Naast de verschillende recreatieve voorzieningen die Húsavík zelf te bieden heeft, ligt het stadje ook zeer centraal om daguitstapjes te maken in de regio Noordoost-IJsland. De Goðafoss waterval ligt ten zuiden van de stad op slechts 30 minuten rijden en ook het gebied van Mývatn is in ongeveer 45 minuten bereikbaar.

Een optie is om de Diamond Circle route te starten vanuit Húsavík naar Mývatn, dan door naar de Dettifoss waterval en Ásbyrgi en daar vandaan terug naar Húsavík.

Interesse in een reis langs de Whale Watching hoofdstad van IJsland?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge