Húsavík is een klein kuststadje in het noorden van IJsland en ligt aan de oostkust van de Skjálfandi baai. Met net iets meer dan tweeduizend inwoners heeft het stadje de bijnaam ‘Whale Watching hoofdstad van IJsland’, naast de stad Akureyri, die ook wel ‘hoofdstad van het noorden’ wordt genoemd.

Húsavík is de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit toegenomen, zowel onder de IJslanders als onder buitenlandse toeristen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Het is een commercieel centrum van handel en diensten in de regio en bovendien is het een mooie, schone stad, gelegen in een bijzonder mooie omgeving. Als ‘cherry on the pie’ biedt Húsavík ook nog een flinke verscheidenheid aan recreatieve mogelijkheden.

BOTNSVATN

Het stadje Húsavík ligt aan de voet van de berg Húsavíkurfjall op de oostelijke oever van Skjálfandi Bay. Net ten oosten van de stad ligt het meer Botnsvatn, een populaire plek voor uitstapjes. Het meer heeft precies het juiste formaat voor een mooie wandeling eromheen. De omgeving is mooi begroeid en er leven veel soorten vogels. In het meer zwemt veel forel. Je hebt er geen vergunning nodig, dus vissen is een populaire bezigheid bij het meer.

DE HAVEN VAN HÚSAVÍK

De haven van Húsavík ligt in het centrum van de stad en ooit was dit de bedrijvige motor van een vissersstadje. Hoewel er nog steeds sprake is van een kleine vissersvloot, is deze in de loop der tijd flink ingekrompen en heeft deze plaatsgemaakt voor bedrijfjes die walvistours organiseren.

Vanuit het haventje vertrekken dagelijks talloze bootjes met toeristen de zee op. Sinds 1995, toen de eerste Zodiacs met toeristen de zee op gingen, hebben de walvissenuitstapjes een belangrijke rol ingenomen voor de lokale economie van Húsavík. Naast de whale watching tours is er ook een fascinerend walvismuseum direct aan de haven.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Bovenaan de haven loopt de hoofdstraat met een verscheidenheid aan gezellige winkels. Aan die straat staat ook de schilderachtige kerk van Húsavík, die door velen wordt beschouwd als een van de mooiste kerken van IJsland.

ACCOMMODATIE

Húsavík beschikt over alle faciliteiten voor een goed verblijf. Naast winkels en restaurants vind je er een hotel en pensions. Aan de noordelijke kant van de stad is er een camping en een mooi zwembad.

Op de heuvel Húsavíkurhöfði in het noorden van de stad werd een aantal jaar geleden bij wijze van test een gat geboord op zoek naar geothermisch water. Het water bleek een uniek mineraalgehalte te hebben en sindsdien gebruikt de lokale bevolking het water voor gezondheidsbaden.

CENTRALE LIGGING

Naast de verschillende recreatieve voorzieningen die Húsavík zelf te bieden heeft, ligt het stadje ook zeer centraal om daguitstapjes te maken in de regio Noordoost-IJsland. De Goðafoss waterval ligt ten zuiden van de stad op slechts 30 minuten rijden en ook het gebied van Mývatn is in ongeveer 45 minuten bereikbaar.

Een optie is om de Diamond Circle route te starten vanuit Húsavík naar Mývatn, dan door naar de Dettifoss waterval en Ásbyrgi en daar vandaan terug naar Húsavík.