De Ketubjörg waterval in het noorden van IJsland is een uitzonderlijke waterval en ligt op ongeveer 45 kilometer ten noorden van Sauðárkrókur op het schiereiland Skagi. Eigenlijk is de naam van de waterval Ketubjörg hetzelfde als de klif waar het water de Atlantische Oceaan in valt. Deze klif is tevens beroemd vanwege de miljoenen vogels die hier nestelen.

De Ketubjörg Waterval ligt dicht bij de monding van Skagafjörður Fjord aan de westkant langs de weg 745. Van de weg 745 is er een wandelpad naar de kliffen. Die wandeling vergt ongeveer 15 minuten.

DE HOGE KETUBJÖRG WATERVAL

De Ketubjörg waterval heeft een hoogte van ongeveer 120 meter en is zeer indrukwekkend, aangezien het water vanaf de spectaculaire Ketubjörg klif valt, direct de diepte in van de zee. De klif is waarschijnlijk gevormd tijdens de laatste ijstijd, maar door de golferosie zijn er door de eeuwen heen scherpe en gesneden rotsen van de klif afgestort, waardoor er prachtige kolommen van basaltformaties zijn ontstaan, die de klif een majestueuze schoonheid geven.

De vele zeevogels die hier leven, geven de waterval en de kliffen een schitterende aanblik, waardoor de omgeving nog karakteristieker wordt. Zeker wanneer de omliggende heuvels in bloei staan tijdens de lente, is er geen mooiere omgeving om te picknicken, mits het weer het natuurlijk toestaat. Wanneer de luchten donker kleuren krijgt de klif plots een heel andere aanblik, een aanblik die bijna onheilspellend kan aandoen.

Van de wegwijzer naar Ketubjörg (zie onderstaande instructies), klommen we over een stilstand voordat we op grasachtige bluffs lopen die opgerold en gegolfd waren voordat ze plotseling eindigden bij de pure dropoffs in de zee. Dit was waar we de afgelegen uitzichten van de waterval konden krijgen, maar we moesten voorzichtig zijn om niet te dicht bij de kliffen te komen die het potentieel voor instabiliteit in de kliffen veroorzaken.

BEREIKBAARHEID

Vanaf de Ringweg 1 draai je bij Varmahlíð route 75 op. Op deze weg rijd je zo’n 25 kilometer tot aan Sauðárkrókur. Vanaf daar volg je route 744 en vervolgens 745 verder richting het noorden. Vanaf Sauðárkrókur nog ongeveer 45 kilometer naar de waterval rijden.