De Ásbyrgi Canyon ligt in het noorden van IJsland op ongeveer 50 minuten rijden ten oosten van Húsavík aan de Diamond Circle route. Wanneer je door IJsland reist, is deze magische plaats prachtig om te bezoeken.

Hier smelten de IJslandse cultuur en het unieke natuurschoon naadloos samen. Hoewel de realiteit de legende van de Ásbyrgi Canyon reeds heeft achterhaald, is deze nog altijd prachtig.

De Ásbyrgi Canyon maakt deel uit van het Vatnajökull National Park en heeft een unieke geologische structuur waarover verschillende theorieën bestaan omtrent het ontstaan.

Geologen nemen aan dat de kloof is gevormd door een enorme glaciale overstroming van de  rivier Jökulsá á Fjöllum na de laatste ijstijd. Ook 3000 jaar geleden is hier een enorme overstroming geweest. Sinds toen stroomt de rivier door een bedding twee kilometer naar het oosten.

De IJslandse legende vertelt echter dat de vorm van de kloof is ontstaan doordat Odin’s achtbenige paard Sleipnir voet aan de grond zette op de plaats van de kloof.

Hoe het ook wendt of keert, de Ásbyrgi Canyon is van een betoverende schoonheid. De hoefijzervormige kloof met in het midden een 100 meter hoge klif die als uit het niets omhoog rijst vanuit de weelderig groene omgeving, is en blijft een fascinerend verschijnsel.

DE LEGENDE VAN DE ÁSBYRGI CANYON

De Ásbyrgi Canyon wordt in het Engels ook wel heel mooi Shelter of the Gods genoemd. Volgens de eeuwenoude IJslandse legende zette het achtbenige paard Sleipnir een van zijn hoeven in de bodem toen hij door de lucht reed. Het gewicht van de hoef was zwaar genoeg om een afdruk achter te laten van 1 bij 3 kilometer. Sleipnir was onderweg om Odin naar de Noorse Onderwereld te brengen en hij was de enige die zijn ruiter op een veilige manier heen en terug kon brengen.

WIE WAREN ODIN EN SLEIPNIR?

Odin werd in de Oud-Noorse mythologie gezien als de God van genezing, dood, koningen, kennis, strijd en poëzie. Hij was tevens de vader van het runenalfabet. Al sinds de Romeinse bezetting van Germanië wordt Odin aanbeden en ook voor de Noorse Vikingen was hij een vooraanstaande God die hen beschermde tijdens hun vele veroveringen overzee.

Sleipnir is het paard van Odin en werd in de dertiende eeuw voor het eerst genoemd. Hij was een nakomeling van Svaðilfari, een grote hengst en Loki, twee figuren uit de Oud-Noorse mythologie.