• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De legende van de Ásbyrgi Canyon

Schuilplaats van de Goden
|

De Ásbyrgi Canyon ligt in het noorden van IJsland op ongeveer 50 minuten rijden ten oosten van Húsavík aan de Diamond Circle route. Wanneer je door IJsland reist, is deze magische plaats prachtig om te bezoeken.

Hier smelten de IJslandse cultuur en het unieke natuurschoon naadloos samen. Hoewel de realiteit de legende van de Ásbyrgi Canyon reeds heeft achterhaald, is deze nog altijd prachtig.

De Ásbyrgi Canyon maakt deel uit van het Vatnajökull National Park en heeft een unieke geologische structuur waarover verschillende theorieën bestaan omtrent het ontstaan.

Geologen nemen aan dat de kloof is gevormd door een enorme glaciale overstroming van de  rivier Jökulsá á Fjöllum na de laatste ijstijd. Ook 3000 jaar geleden is hier een enorme overstroming geweest. Sinds toen stroomt de rivier door een bedding twee kilometer naar het oosten.

De IJslandse legende vertelt echter dat de vorm van de kloof is ontstaan doordat Odin’s achtbenige paard Sleipnir voet aan de grond zette op de plaats van de kloof.

Hoe het ook wendt of keert, de Ásbyrgi Canyon is van een betoverende schoonheid. De hoefijzervormige kloof met in het midden een 100 meter hoge klif die als uit het niets omhoog rijst vanuit de weelderig groene omgeving, is en blijft een fascinerend verschijnsel.

De legende van de Ásbyrgi Canyon

De Ásbyrgi Canyon wordt in het Engels ook wel heel mooi Shelter of the Gods genoemd. Volgens de eeuwenoude IJslandse legende zette het achtbenige paard Sleipnir een van zijn hoeven in de bodem toen hij door de lucht reed. Het gewicht van de hoef was zwaar genoeg om een afdruk achter te laten van 1 bij 3 kilometer. Sleipnir was onderweg om Odin naar de Noorse Onderwereld te brengen en hij was de enige die zijn ruiter op een veilige manier heen en terug kon brengen.

Wie waren Odin en Sleipnir?

Odin werd in de Oud-Noorse mythologie gezien als de God van genezing, dood, koningen, kennis, strijd en poëzie. Hij was tevens de vader van het runenalfabet. Al sinds de Romeinse bezetting van Germanië wordt Odin aanbeden en ook voor de Noorse Vikingen was hij een vooraanstaande God die hen beschermde tijdens hun vele veroveringen overzee.

Sleipnir is het paard van Odin en werd in de dertiende eeuw voor het eerst genoemd. Hij was een nakomeling van Svaðilfari, een grote hengst en Loki, twee figuren uit de Oud-Noorse mythologie.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid

Bekijk hier het aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge