De Morsárfoss waterval is de hoogste waterval van IJsland en gelegen in de gletsjer Morsárjökull. Lang werd de Glymur waterval beschouwd als de hoogste van IJsland, maar in 2007 bleek er een hogere waterval tevoorschijn te zijn gekomen.

De Morsárfoss waterval was tot 2007 verborgen onder het ijs van de gletsjer Morsárjökull. Naarmate het ijs van deze gletsjer zich terugtrok, kwam de waterval tevoorschijn. Deze bleek met een hoogte van 227 meter ruimschoots hoger te zijn dan de Glymur waterval met zijn ‘slechts’ 196 meter.

Morsárfoss ligt in het zuidoosten van IJsland in het nationale park Skaftafell. De waterval wordt gevoed met het smeltwater van de zogenaamde ‘outlet gletsjer’ Morsárjökull. Een outlet gletsjer is een kanaal van ijs dat uitvloeit vanuit een ijskap of ijsveld en die aan weerszijden wordt geflankeerd door rotsgesteente.

Hoewel de waterval meer een relatief klein stroompje smeltwater is dat zich van grote hoogte naar beneden stort, heeft het toch de status van hoogste waterval gekregen.

Skaftafell Nationaal Park

Skaftafell maakt sinds 2008 officieel deel uit van het Vatnajökull National Park en ligt aan de zuidkant van de grote gletsjer Vatnajökull die de Morsárjökull gletsjer voedt. In het park vind je ook nog de populaire waterval Svartifoss, die wordt omringd door zwarte basaltkolommen. Deze zijn ontstaan door zeer langzaam afgekoelde lava, waardoor het gesmolten gesteente is gekristalliseerd.

In het park kun je schitterend wandelen en de mooiste routes staan goed aangegeven. Zo kun je ook wandelen naar het uitzichtpunt Sjónarnýpa. Daar heb je prachtig uitzicht over de gletsjertong Skaftafellsjökull en iets verderop vind je de hoogste top van IJsland: Hvannadalshnjúkur, met een hoogte van 2.110 meter.

Bereikbaarheid van de Morsárfoss waterval

De Morsárfoss is goed bereikbaar vanaf de Ringweg 1. Vanuit Reykjavik is het ongeveer vier uur rijden, zonder stops. Je neemt dan de Ringweg 1 in oostelijke richting en rijdt 319 kilometer. Bij Skaftafellsvegur sla je linksaf. Aan het einde van deze weg kom je bij een parkeerplaats en een bezoekerscentrum.

Natuurlijk rijd je niet alleen voor de Morsárfoss waterval vanuit Reykjavik hiernaartoe. Skaftafell Nationaal Park en natuurlijk het veel grotere Vatnajökull National Park hebben enorm veel te bieden, zoals dagen wandelplezier en ook zijn er diverse excursies beschikbaar. Informeer bij ons voor de mogelijkheden.