De Skógafoss waterval is gelegen in de rivier de Skoga in het zuiden van IJsland, vlakbij de kliffen van de vroegere kustlijn. Nadat de kustlijn zich verder heeft teruggetrokken richting de zee, ligt het dorpje Skógar op een afstand van ongeveer 5 kilometer van de kustlijn, aan de voormalige zeekliffen.

De Skógafoss waterval is uniek aangezien deze direct door twee gletsjers wordt gevoed: de Eyjafjallajokull en Myrdalsjokull. De toch wel flinke klim van 370 treden naar de top van de waterval beloont je wel met een schitterend uitzicht langs de IJslandse zuidkust. Deze trap is tevens het vertrekpunt van de populaire wandelroute Fimmvorduhals Pass.

De waterval stort zich over een indrukwekkende breedte van 25 meter zo’n 60 meter de diepte in. Deze lange, zware sluier van water geeft een donderend geluid en hult de wijde omgeving in een dichte spray en gebroken licht, waardoor je bij zonneschijn soms zelfs een dubbele regenboog kunt waarnemen.

SKÓGAR MUSEUM

Wanneer je in deze regio bent, dan is het een absolute aanrader om het regionale museum van Skógar te bezoeken. Het museum bestaat uit twee grote panden en op het buitenterrein zijn enkele typisch IJslandse woningen te zien. De ene grote hal huisvest het volksmuseum en de andere het transportmuseum. In het volksmuseum vind je zo’n 6000 attributen, waaronder archeologische vondsten, maar ook lokale klederdracht, en gebruiksvoorwerpen uit het verleden.

De absolute topper uit de museumcollectie is de volledig getuigde houten vissersboot Pétursey. Deze boot is meer dan 150 jaar oud en deed dienst tot halverwege vorige eeuw. Met dit soort zeilboten was het eenvoudig te landen op de zwarte stranden van de zuidkust, aangezien hier nauwelijks natuurlijke havens zijn.

BEREIKBAARHEID SKÓGAFOSS WATERVAL

Vanuit Reykjavik is het een rit van 149 kilometer naar de Skógafoss waterval, een rit die ongeveer twee uur in beslag neemt. Natuurlijk kun je ook een dagtrip maken, waarbij je de Seljalandsfoss waterval en de zwarte stranden bij Vik ook bezoekt. Een andere optie is om de nabijgelegen Westman-eilanden te bezoeken.