Vatnajökull nationaal park is niet alleen het grootste nationale park van IJsland, maar ook het op één na grootste van Europa. De enorme omvang van het park is te danken aan het feit dat in 2008 de parken Skaftafell en Jökulsárgljúfur werden samengevoegd met het Vatnajökull park.

IJSLAND GLETSJERS

IJsland is niet bijzonder rijk aan nationale parken: drie welgeteld, maar wel rijk aan IJsland gletsjers. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat deze drie nationale parken, þingvellir, Snæfellsjökull en Vatnajökull, werkelijk de allermooiste natuur hebben die men in IJsland kan vinden. Vatnajökull nationaal park heeft de enorme omvang van maar liefst 1.300 vierkante kilometer en beslaat daarmee 13% van de totale oppervlakte van heel IJsland.

VATNAJÖKULL GLETSJER

De gelijknamige gletsjer in het park beslaat ongeveer 100 vierkante kilometer. Op het dikste punt is het ijs wel 950 meter dik. Gemiddeld varieert de dikte van 400 tot 600 meter. Onder de gletsjer liggen valleien, bergen en plateaus, maar ook actieve vulkanen, met name de Grímsvötn en Bárðarbunga. Dit zijn zowel de grootste als ook de meest actieve vulkanen onder de gletsjer. Daarnaast is er ook nog Esjufjoll, de subglaciale vulkaan aan de zuidoostelijke zijde van de gletsjer die als een soort van eiland onder het ijs ligt en aan alle kanten wordt omringd door de gletsjer.

De Vatnajökull gletsjer heeft meer dan 30 uitlopers, waarvan de voornaamste de Dyngjujokull en Bruarjokull zijn aan de noordkant en de Breidamerkurjokull, Oraefajokull, Skeidararjokull en Sidujokull aan de zuidkant van de gletsjer. Aan de westzijde zijn de kleinere gletsjers Eyjabakkajokull, Hofsjokull, Flaajokull Heinabergsjokull en Skalafellsjokull te vinden. De hoogste piek van IJsland ligt naar het zuiden, Hvannadalshnjukur in de Oraefajokull ijstong. Deze heeft een hoogte van 2.109 meter.

RIVIEREN VAN DE VATNAJÖKULL GLETSJER

Veel rivieren vinden hun oorsprong in de Vatnajökull gletsjer, waaronder de grootste gletsjerrivieren van het land. Naar het noorden zijn dit de rivieren Jokulsa a Fjollum en Skjalfandafljot, naar het noordoosten is dat de Jokulsa a Bru en Jokulsa i Fljotsdal. In de zuidelijke richting stromen de Jokulsa i Loni, Hornafjardarfljot, Jokulsa a Breidamerkursandi, Skeiðará, Nupsvotn, Hverfisfljot en de Skafta.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN VATNAJÖKULL NATIONAAL PARK

Binnen het Vatnajökull nationaal park is er ontzettend veel te zien en te doen. Je kunt er heerlijk wandelen, er zijn mooie watervallen te bezoeken en je kunt er gletsjerwandelingen maken.

Ook kun je ervoor kiezen om sneeuwscooter- of huskytochten te maken of de prachtige kratermeren te bezoeken. Het ijsbergenmeer Jökulsárlón is een topattractie, waarbij je met een boot tussen de afgebrokkelde ijsschotsen door kunt varen.

Skaftafell
Voorheen was Skaftafell een apart nationaal park, maar sinds 2008 is het samengevoegd met het Vatnajökull nationaal park. Het natuurschoon in Skaftafell is buitengewoon mooi en in het gebied vind je diverse mooie wandelroutes en meerdere watervallen, waaronder de Svartifoss, één van de mooiere in IJsland. Deze waterval wordt omgeven door indrukwekkende basaltkolommen.

In Skaftafell staat ook het Bæjarstaðarskógur bos, één van de weinige oerbossen op IJsland.

Zeker wanneer je een natuurliefhebber bent, kun je je hart ophalen in dit deel van het park. Het is eigenlijk zonde dat de meeste reizigers hier maar één of twee dagen doorbrengen, want hier is zoveel moois te zien.