• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Vatnajökull nationaal park

Het op één na grootste park van Europa
|

Vatnajökull nationaal park is niet alleen het grootste nationale park van IJsland, maar ook het op één na grootste van Europa. De enorme omvang van het park is te danken aan het feit dat in 2008 de parken Skaftafell en Jökulsárgljúfur werden samengevoegd met het Vatnajökull park.

IJsland is niet bijzonder rijk aan nationale parken: drie welgeteld. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat deze drie nationale parken, þingvellir, Snæfellsjökull en Vatnajökull, werkelijk de allermooiste natuur hebben die men in IJsland kan vinden.

Vatnajökull nationaal park heeft de enorme omvang van maar liefst 1.300 vierkante kilometer en beslaat daarmee 13% van de totale oppervlakte van heel IJsland.

Vatnajökull Gletsjer

De gelijknamige gletsjer in het park beslaat ongeveer 100 vierkante kilometer. Op het dikste punt is het ijs wel 950 meter dik. Gemiddeld varieert de dikte van 400 tot 600 meter. Onder de gletsjer liggen valleien, bergen en plateaus, maar ook actieve vulkanen, met name de Grímsvötn en Bárðarbunga. Dit zijn zowel de grootste als ook de meest actieve vulkanen onder de gletsjer. Daarnaast is er ook nog Esjufjoll, de subglaciale vulkaan aan de zuidoostelijke zijde van de gletsjer die als een soort van eiland onder het ijs ligt en aan alle kanten wordt omringd door de gletsjer. De Vatnajökull gletsjer heeft meer dan 30 uitlopers, waarvan de voornaamste de Dyngjujokull en Bruarjokull zijn aan de noordkant en de Breidamerkurjokull, Oraefajokull, Skeidararjokull en Sidujokull aan de zuidkant van de gletsjer. Aan de westzijde zijn de kleinere gletsjers Eyjabakkajokull, Hofsjokull, Flaajokull Heinabergsjokull en Skalafellsjokull te vinden. De hoogste piek van IJsland ligt naar het zuiden, Hvannadalshnjukur in de Oraefajokull ijstong. Deze heeft een hoogte van 2.109 meter.

Rivieren van de Vatnajökull gletsjer

Veel rivieren vinden hun oorsprong in de Vatnajökull gletsjer, waaronder de grootste gletsjerrivieren van het land. Naar het noorden zijn dit de rivieren Jokulsa a Fjollum en Skjalfandafljot, naar het noordoosten is dat de Jokulsa a Bru en Jokulsa i Fljotsdal. In de zuidelijke richting stromen de Jokulsa i Loni, Hornafjardarfljot, Jokulsa a Breidamerkursandi, Skeiðará, Nupsvotn, Hverfisfljot en de Skafta.

Bezienswaardigheden in Vatnajökull Nationaal Park

Binnen het Vatnajökull Nationaal Park is er ontzettend veel te zien en te doen. Je kunt er heerlijk wandelen, er zijn mooie watervallen te bezoeken en je kunt er gletsjerwandelingen maken.

Ook kun je ervoor kiezen om sneeuwscooter- of huskytochten te maken of de prachtige kratermeren te bezoeken. Het ijsbergenmeer Jökulsárlón is een topattractie, waarbij je met een boot tussen de afgebrokkelde ijsschotsen door kunt varen.

Skaftafell

Voorheen was Skaftafell een apart nationaal park, maar sinds 2008 is het samengevoegd met het Vatnajökull Nationaal Park. Het natuurschoon in Skaftafell is buitengewoon mooi en in het gebied vind je diverse mooie wandelroutes en meerdere watervallen, waaronder de Svartifoss, één van de mooiere in IJsland. Deze waterval wordt omgeven door indrukwekkende basaltkolommen.

In Skaftafell staat ook het Bæjarstaðarskógur bos, één van de weinige oerbossen op IJsland.

Zeker wanneer je een natuurliefhebber bent, kun je je hart ophalen in dit deel van het park. Het is eigenlijk zonde dat de meeste reizigers hier maar één of twee dagen doorbrengen, want hier is zoveel moois te zien.

Jökulsárgljúfur

Jökulsárgljúfur is ook een deel van Vatnajökull Nationaal Park dat vroeger een zelfstandig nationaal park vormde. Dit natuurgebied ligt in het noordelijke deel van het park, dichtbij Myvatn. Binnen dit gebied vind je de bekende Dettifoss waterval en het prachtige natuurgebied Ásbyrgi.

De Askja vulkaan

De Askja vulkaan ligt in het afgelegen binnenland en heeft een geweldig mooi kratermeer waar je zelfs in kunt zwemmen.

Falljökul gletsjerwandeling

Wanneer je naar IJsland bent geweest zonder een gletsjer te hebben betreden, dan is je reis eigenlijk incompleet. Een gletsjerhike hoort nu eenmaal bij een bezoek aan IJsland. De Falljökul is een gletsjeruitloper in Skaftafell waar je zo’n gletsjerwandeling kunt maken.

Bæjarstaðarskógur

Bæjarstaðarskógur is één van de weinige bossen op IJsland. In het verleden was een groot deel van het landoppervlak bedekt met bossen, maar hiervan is tegenwoordig weinig meer over. Gelukkig spant de IJslandse overheid zich in met herbebossingsprogramma’s.

Bæjarstaðarskógur is een prachtig gebied met voornamelijk berkenbomen en waar de weidebloemen prachtig in bloei staan tijdens het voorjaar. Je kunt hier heerlijk wandelen.

Sandur

Vlakbij Skaftafell ligt een sandur, de IJslandse benaming voor een spoelzandvlakte. Deze vlakte is bedekt met zwart lavazand en is het sediment van de smeltwaterrivieren die hier (ooit) stroomden of nog steeds stromen. De kale vlakte zonder enige begroeiing geeft je het gevoel op een andere planeet te zijn.

Hvannadalshnúkur

Hvannadalshnúkur is de hoogste berg van het land en ligt als een baken aan de horizon. Vanaf de Ringweg kun je de berg vanuit diverse hoeken aan de horizon zien liggen. Voor de avonturiers: je kan de berg beklimmen met een georganiseerde tocht, waarbij je overnacht in een klein kampje.

Uiterlijk Vatnajökull National Park

In Vatnajökull National Park liggen uitgestrekte wetlands rondom de gletsjer en ook bij Snaefell, verder oostelijk. Bijzonder opvallend is de Eyjabakkar-oase, een van de grootste nestplaatsen ter wereld voor kleine rietganzen.

Ten zuiden van de gletsjer domineren de majestueuze bergruggen de omgeving met de indrukwekkende uitlopers van de gletsjer die de laaglanden inlopen. In het zuiden ligt ook de uitgestrekte spoelzandvlakte Skeidararsandur die zich helemaal naar de kust uitstrekt. De gletsjerrivier Skeidara loopt hier dwars doorheen.

Ten westen van Vatnajökull is er ook een sterke vulkanische activiteit. Enkele van de grootste lava-uitbarstingen ter wereld hebben hier plaatsgevonden bij de Eldgja vulkanische kloof en de Lakagigar kraters tijdens de 18e eeuw.

Vonarskardpas is een zeer kleurrijke geothermische zone in het noordwesten en de moeite waard om te bezoeken. Kortom, voor een bezoek aan Vatnajökull National Park is een of twee dagen echt te kort.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheden?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge