• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De vulkanische Westman-eilanden van IJsland

Pompeii van het Noorden
|

Bekend als “The Land of Fire & Ice” is IJsland natuurlijk een walhalla voor liefhebbers van geologie. De op zo’n 10 kilometer van de zuidkust gelegen Westman-eilanden, ook wel Vestmannaeyjar, vormen een vulkanische archipel.

Een dagtocht naar deze eilandengroep is dan ook absoluut een geweldige mogelijkheid om te zien hoe de vulkanische activiteit in dit gebied de bodem in de loop der tijd heeft gevormd.

‘Het Pompeii van het Noorden”

Alle 15 eilanden die deel uitmaken van de archipel zijn voortgekomen uit vulkanische onderwateruitbarstingen. Heimaey, wat betekent ‘thuiseiland’, is het grootste en tevens het enige bewoonde eiland van het archipel. Het eiland en het gelijknamige stadje staan bekend als de plaats waar zich de grootste natuurramp heeft afgespeeld in de recentelijke IJslandse geschiedenis.

Het was 23 januari 1973 toen de ongeveer 5 duizend bewoners van het eiland plotsklaps moesten worden geëvacueerd door een onverwachte uitbarsting van de Eldfell vulkaan, net buiten de stad. Alle bewoners vluchtten met voornamelijk vissersboten naar het vasteland van IJsland. Het is een wonder dat er geen enkel slachtoffer is gevallen.

De as van de vulkanische uitbarsting daalde vijf maanden lang neer op Heimaey en de omliggende eilanden. Ruim een derde deel van de stad (400 panden) werd begraven onder een dikke laag lava.

In het gebied dat is overstroomd door de lava zijn enkele panden ontbloot en deze worden tentoongesteld voor het publiek om de ernst van de situatie destijds te illustreren. Het laat zien hoe de bevolking in staat moet zijn om te leven in een gebied met een voortdurende dreiging.

Ontstaan en groei van nieuwe eilanden

De vernietigende kracht van de Eldfell eruptie uit 1973 heeft het eiland Heimaey met twee vierkante kilometer groter gemaakt. De vulkaan is nu in rust en voor bezoekers is er een geliefde wandelroute naar de ingestorte krater van vulkaan. Wanneer je dichterbij het eindpunt van de wandelroute komt en je hand op de grond legt, voel je dat de bodem nog altijd warm aanvoelt door de ondergrondse magma.

De vernietigende kracht van de natuur zorgt natuurlijk ook voor indrukwekkende geologische fenomenen. Zo is IJsland geologisch gezien een van de jongste landmassa’s op aarde. In de periode van 1963 tot 1967 zorgde een reeks van onderzeese uitbarstingen voor het ontstaan van een aantal nieuwe eilanden.

Ook het zuidelijk gelegen Westman-eiland Surtsey is in die periode ontstaan. Destijds had het eiland een oppervlakte van 2,6 vierkante kilometer, maar aangezien het bestaat uit lava en askegels, heeft het eiland door de golferosie tegenwoordig nog maar een oppervlakte van 1,4 vierkante kilometer. Het zal waarschijnlijk binnen een eeuw weer verdwenen zijn, tenzij het weer wordt opgebouwd door een nieuwe uitbarsting.

Puffin paradijs

De Westman-eilanden zijn niet alleen een geliefde bestemming voor geologieliefhebbers. De ruige lavaformaties en steile zeekliffen trekken miljoenen zeevogels naar de eilandengroep. Hieronder zijn ook bijzonder veel papagaaiduikers, de ietwat klunzige puffins. Met name het eiland Heimaey is een van de beste plekken om deze fotogenieke vogels in de zomer te zien.

Hoe kom je op de Westman-eilanden?

Vanuit de veerbootterminal Landeyjahöfn kun je met de veerboot oversteken naar Heimaey, maar ook met binnenlandse vluchten kun je de eilanden bereiken. Natuurlijk is de overtocht met de veerboot het avontuurlijkst.

Tip: boek je dagtocht of meerdaagse verblijf op Heimaey bijtijds in het voorjaar, want het jaarlijkse muziekfestival van Þjóðhátið trekt tijdens het hoogseizoen bijzonder veel bezoekers, waardoor veel accommodatie en faciliteiten in augustus niet meer beschikbaar zijn.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge