Oud-collega’s Idy en Yvonne zijn in oktober 2016 naar het zuidwesten van IJsland gereisd. Samen hebben ze deelgenomen aan een groepsreis door IJsland. Lees hier alles over hun ervaringen.

Dag 1, zaterdag 29 oktober

Vandaag was het zo ver, we hebben er lang naar uitgekeken en mochten vandaag eindelijk naar IJsland! De vlucht met WOWair verliep voorspoedig en 13:55 uur zetten wij voet op IJslandse bodem. Het weer viel in eerste instantie tegen en onze noorderlicht tour werd geannuleerd maar dat mocht de pret niet drukken. Het werd al snel droog en we hebben een wandeling gemaakt door het centrum van Reykjavik. Het duurt nog 57 dagen tot kerst maar de kerstsfeer duikt hier overal al op. De sfeervolle en kleurrijke winkels met allerlei kerstspullen zijn onwijs leuk om te bezoeken!

Onze wandeling vervolgde zich langs concert- en congrescentrum Harpa, een groot, machtig en toch ook vrolijk gebouw wat zeker een bezoek waard is. Met het bekende ‘viking schip’ moesten we natuurlijk ook even op de foto. We zijn op de Laugavegur verschillende typisch IJslandse winkels ingedoken, van lokale producten tot vintage, in Reykjavik kun je alles vinden. Het maakt niet uit waar je in de stad loopt overal kom je indrukwekkende kunstwerken en street art tegen. We hebben deze dag afgesloten met een (zoals je op de foto’s kunt zien) smakelijk diner in restaurant Uno. We kijken uit naar morgen en houden jullie op de hoogte!

Dag 2, zondag 30 oktober

Aangezien morgen onze groepsreis begint hebben we vandaag nog rustig van Reykjavik genoten. Na het concert- en congrescentrum Harpa gister van buiten te hebben gezien, hebben we dit vandaag van de binnenkant bekeken. Door de bijzondere architectuur is het gebouw van binnen nog mooier dan van buiten. De ochtend ging snel voorbij en na de lunch werden we om 13:00 uur alweer opgehaald voor onze excursie.

Omdat onze walvisexcursie was geannuleerd vanwege de weersomstandigheden zijn we gaan paardrijden. Na een korte kennismaking met de paarden gingen we op pad door de lavavelden van Hafnarfjörður. Ondanks de wind en regen was het een onwijs leuke tocht door een prachtige omgeving! We hebben deze laatste dag in Reykjavik afgesloten met een heerlijk diner bij de Fish Company. Mocht je in Reykjavik zijn dan is dit zeker een aanrader! Morgen gaan we met de groepsreis naar west-IJsland, benieuwd naar ons verhaal hierover? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten!

Dag 3, maandag 31 oktober

Om 09:00 uur was het zo ver, onze Noorderlicht Groepsreis ging eindelijk van start! Na een ontmoeting met onze gids Ragga stapten we de bus in en kregen we nog een kleine tour door Reykjavik. De oude haven, het huis Höfði en Perlan stonden in Reykjavik nog op het programma. Vanaf de 4e verdieping van Perlan kun je genieten van een prachtig uitzicht over zowel de stad als de luchthaven. Ben je in Reykjavik dan is dit zeker de moeite waard! Onze weg vervolgde zich naar West-IJsland. De eerste stop was bij het Settlement Center in Borgarnes waar we een (Nederlandse) audiotour hebben gedaan over de ontdekking van IJsland. Deze tour duurt ongeveer 30 minuten en is tevens interactief.

Na een korte maar heerlijke lunch begonnen we met een klim naar de top van de 170 meter hoge Grábrók krater. Van de meer dan 500 treden waren er een aantal erg glad door de kou wat resulteerde in een langzame maar indrukwekkende klim naar boven. Eenmaal boven kun je de krater rondlopen en genieten van een geweldig uitzicht! Na een glibberige tocht naar beneden stapte iedereen ongedeerd de bus in en reden we verder naar onze volgende stop: de Hraunfossar en Barnafoss watervallen. Wat een krachtig en ijzige waterstroom! De laatste stop van vandaag was bij het hete bronnengebied Deildartunguhver waar onze gids en chauffeur eieren voor ons hebben gekookt in de hot spring. Kort voor vertrek werden we ook nog getrakteerd op een schitterende zonsondergang!

Al met al was dit een zeer geslaagde dag met prachtig weer! We gaan nu opzoek naar het noorderlicht. Wens ons succes!

Dag 4, dinsdag 1 november

Om 01:00 uur werd er ineens op onze deur geklopt, ‘Northern lights!’. We zijn uit bed gesprongen, vol spanning trokken we warme kleding aan en binnen een paar minuten stonden we buiten naar de lucht te turen. Een witte waas was aan de hemel te zien. Helaas niet zo helder als we gehoopt hadden maar de eerste nacht hebben we het toch al gezien! Zo snel als het kwam zo snel was het ook weer vertrokken en zijn we voor een paar uurtjes weer teruggegaan naar bed. Na een heerlijk uitgebreid ontbijt in het hotel gingen we op weg naar Snæfellsnes. We maakten onderweg een korte stop bij de Eldborg krater voordat we in het vissersdorpje Stykkishólmur aankwamen.

Per boot vertrokken we uit de haven voor een mooie tocht in de Breiðafjörður fjord. Met de boot kwamen we dichtbij de vele mooie eilandjes die hier te vinden zijn. Op het menu voor de lunch stond Viking Sushi, vers gevangen zeevruchten welke onderweg in zee gevangen werden. Wat een leuke en vooral ook lekkere ervaring!! Na de boottocht hebben de het dorp Stykkishólmur bekeken en zijn we naar Bjarnarhöfn gegaan. Hier werden we ‘getrakteerd’ op een stukje gefermenteerde haai met een glaasje Brennivín. Een bijzondere ervaring wat niet bij iedereen in de smaak viel.

De laatste stop van vandaag was bij Grundarfjörður waar we zowel de Kirkjufell als de Kirkjufellsfoss mochten aanschouwen. Het weer was vandaag gelukkig goed en een indrukwekkende dag was het zeker! We hebben zojuist genoten van een diner in ons hotel en gaan nu onze spullen pakken want morgenochtend vertrekken we naar Zuid-IJsland!

Dag 5, woensdag 2 november

Na een goede nachtrust (geen noorderlicht) konden we na een uitgebreid ontbijt weer op pad. Onderweg naar Nationaal Park Þingvellir maakten we een korte stop bij de Álafoss wolfabriek. Hier kregen we een kijkje in het verwerken en maken van de typische IJslandse truien. Nationaal Park Þingvellir staat bekend om de kloof tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen, waar we tevens een wandeling hebben gemaakt. Onderweg loop je langs de Öxarárfoss waterval. Wat veel mensen niet weten, is dat je deze waterval op twee verschillende plekken kunt bewonderen. Doorlopen naar de tweede locatie is zeker een aanrader en wat minder toeristisch. Vanaf het Nationaal Park reden we door naar Geysir. Waar we hebben genoten van vers brood wat gebakken is in de warme grond. Vervolgens hadden we vrije tijd om zelf de verschillende geisers bekijken, met als hoogtepunt de Strokkur. Deze geiser hebben we meermaals water de lucht in zien spuiten. Wat een prachtige ervaring!

Vervolgens reden we door naar Gullfoss, de gouden waterval. In dit geval de koude waterval, wat was het er koud door de sterke wind! Dit is echter wel een erg mooie waterval, welke van zowel boven als beneden te bewonderen is. Onze laatste stop van vandaag was bij de paardenstal en kassen. Bij de paardenstal kregen we uitleg over het IJslandse paardenras en de verschillende gangen die ze kunnen. Er zijn 2 gangen die IJslandse paarden extra kunnen ten opzichte van veel andere paarden. De tölt is een soort draf, hierbij zit de ruiter een stuk stiller in het zadel, waardoor het zelfs mogelijk is met een vol glas bier te rijden. Daarnaast kunnen ze de telgang, waarbij de beide benen van één zijde en daarna die van de andere zijde gelijktijdig verplaatst worden. Erg bijzonder om te zien. In de kassen kregen we te horen hoe ze middels de thermische bronnen diverse soorten groenten kunnen kweken op IJsland. Hier konden we vers geteelde cherrytomaatjes proeven. Bij deze kassen is het ook mogelijk om te lunchen of dineren. Hierbij werken ze alleen met verse lokale producten.

Zojuist zijn we aangekomen in het hotel waar we zometeen alweer kunnen aanschuiven bij het diner.

Dag 6, donderdag 3 november

Na een gezellige avond in de hotpot (helaas wederom zonder noorderlicht) zijn we vanmorgen vertrokken naar de zuidkust van IJsland. Onze eerste stop was bij de Seljalandsfoss waterval. Deze waterval is bekend door de bijzondere looproute, je kunt namelijk achterlangs lopen. Uiteraard hebben wij dit ook gedaan, echt droog zijn we hierbij niet gebleven ;-). Verderop is het Eyjafjallajökull Visitor Center. Hier hebben wij een indrukwekkende film bekeken over het uitbarsten van de Eyjafjallajökull vulkaan in 2010. Het is bijzonder om te zien hoe de IJslanders hiermee omgaan en hoe ze na een uitbarsting het leven weer oppakken.

Na het bezoek aan dit bezoekerscentrum en een blik op de gletsjer waar de vulkaan onder ligt, reden we verder richting het zuiden. Onderweg naar de Skógafoss waterval konden we in de verte de Vestmannaeyjar zien (ookwel bekend als de Westmaneilanden). Na het bekijken van de Skógafoss waterval hebben we genoten van een lunch bij de dichtbijgelegen bistro. Hier vlakbij ligt tevens het Skógar Museum, wat ook zeker een bezoek waard is! Dit museum is onderverdeeld in 3 delen, Het eerste deel is het volksmuseum, waar je verschillende instrumenten vind die ze vroeger gebruikten om te leven, denk hierbij aan oude klederdracht, boten en benodigdheden waarmee ze gingen vissen. Het tweede deel is een openluchtmuseum, hierbij krijg je een indruk in wat voor huizen ze vroeger leefden en leerden. Tot slot is er het museum van transport, een reis door de tijd in vervoers- en communicatiemiddelen.

Daarna reden we door naar onze accommodatie in de buurt van Kirkjubæjarklaustur. Onderweg maakten we nog onze laatste korte stop midden in een met mos begroeid lavaveld. Dit is slechts een klein deel van het gigantische lavaveld wat is ontstaan door de uitbarsting van de Laki vulkaan die duurde van 8 juni 1783 tot 7 februari 1784. Het is zo hobbelig en groen dat het op de foto bijna nep lijkt. Na geïnstalleerd te zijn op de kamer zijn we wezen dineren in het hotel. Iedereen zat rustig te genieten van hun maaltijd toen onze gids binnen kwam rennen, ‘i need to tell you, little northern lights outside!’ Binnen een paar tellen was het restaurant leeg en stond iedereen te kijken naar het kleine beetje groene licht aan de hemel. Het was van korte duur maar de voorspellingen worden steeds beter, dus hopelijk hebben we vannacht een mooie show!

Dag 7, vrijdag 4 november

Vandaag was veruit de mooiste dag die we tot nu toe hebben gehad! De zon scheen volop en er was geen wolk in de lucht. Tijdens onze reis naar het Jökulsárlón ijsbergenmeer kwam de zon prachtig op en hebben we een stop gemaakt bij de Svínafellsjökull gletsjertong. Dit is een uitloper van de grote Vatnajökull, zowel IJslands als Europa’s grootste gletsjer. Een korte lunch volgde waarna we aankwamen bij het ijsbergenmeer. We zijn naar het zwarte strand gelopen welke ookwel ‘Diamond beach’ genoemd wordt. Dit komt door de grote ijsblokken die op dit zwarte strand aanspoelen en prachtig glinsteren in de zon. Wat is dit prachtig! We hebben onze ogen uitgekeken! Vervolgens hebben we natuurlijk ook langs het meer zelf gelopen, een bijzondere ervaring en ook zeker een aanrader!

Na een korte stop bij het turfkerkje van Hof kwamen we aan bij het Skaftafell Nationaal Park waar we een wandeling hebben gemaakt naar de Svartifoss waterval, deze is omgeven door kolommen van zwart basalt. Een stevige, stijle klim naar boven waar je wel even de tijd voor moet nemen, maar eenmaal aangekomen wordt je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over zowel de bergen, de gletsjers als de zee! De ondergaande zon maakte de dag zo goed als compleet!

Dag 8, zaterdag 5 november

Zoals jullie wellicht hebben gezien hebben we vannacht het noorderlicht gespot! Wat een bijzondere ervaring! De kleur en de vorm veranderde steeds wat het indrukwekkend maakt om te zien.

We waren behoorlijk enthousiast en hebben hierdoor niet veel meer geslapen. Helaas was wel onze laatste dag aangebroken. De dag hier voor was het een prachtige dag die bijna niet overtroffen kon worden maar vandaag was eveneens super! Het weer was nog steeds goed en ondanks de iets langere afstand terug naar Reykjavík hebben we onderweg weer bijzondere stops gemaakt. We hebben het dorp Vík bekeken en daarna een wandeling gemaakt over het gitzwart strand Reynisdrangar. Hier vind je indrukwekkende 66 meter hoge basaltzuilen waarmee je echt even op de foto moet. Vanaf het strand kun je zowel de Mýrdalsjökull gletsjer als de Dyrhólaey rots zien liggen.

Onze volgende stop was bij de in een grot verstopte Gljúfrabúi waterval, welke zich een stukje achter de Seljalandsfoss bevindt. Droog blijven is geen optie en de weg er naar toe (over de rotsen en door de waterstroom van de waterval) is geweldig! Binnen in de grot sta je ineens gelijk naast de waterval en kijk je werkelijk je ogen uit! In de middag kwamen we aan in Reykjavík en hebben we wat tijd gehad om de stad nog eens te bekijken. Aan het einde van de middag gingen we weer met de groep op pad richting de Blue Lagoon. Omdat het al donker was is het best een bijzondere ervaring om zo buiten te zwemmen. We hebben genoten van een silicamasker en lijken nu 10 jaar jonger.

Als afsluiting van deze mooie reis hadden we een afscheidsdiner bij een hotel vlakbij waar we hebben genoten van lokale lekkernijen. Om middernacht waren we terug in het hotel, hadden we een paar uurtjes slaap en vertrokken we uiteindelijk (helaas) weer naar huis.

We kijken terug op een mooie, gezellige, bijzondere en vooral indrukkwekkende reis!! We hopen dat jullie van onze reisverhalen hebben genoten.