Akureyri wordt ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je de tweede stad van IJsland bezoekt, er is altijd wel iets leuks te doen. Wij stelden een lijst samen van leuke activiteiten om te doen in de stad zelf of in de directe omgeving. Hoewel Akureyri na Reykjavík de grootste plaats is van het land, is er eigenlijk nauwelijks sprake van een stad. Met slechts twintigduizend inwoners is er eerder sprake van een flink dorp.

Op ongeveer 5 uur rijden vanaf Reykjavík is Akureyri een leuk stadje en tevens de toegangspoort tot de spectaculaire schoonheid van het noorden, met name het gebied rond het meer van Mývatn, de schitterende Dettifoss waterval, de Goðafoss waterval en de Ásbyrgi kloof.

Bezoek je deze regio? Plan dan zeker een dag in om de stad zelf te bezoeken en enkele dagen om de directe omgeving te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld de bezienswaardigheden rond Mývatn bekijken of een hotspring tour doen, waarbij je heerlijk kunt baden in de natuurlijke warmwaterbronnen.

Hrisey is een eiland, gelegen in Eyjafjörður, dezelfde fjord waar Akureyri ligt. Hrisey is na Heimaey het tweede grootste eiland van IJsland. Het eiland heeft rond de 180 bewoners en wordt getypeerd door schattige, kleine huisjes die onderling worden verbonden door verharde wegen.

Het eiland is een vogelaarsparadijs en wanneer je Hrisey tijdens de zomer bezoekt, zorg dan zeker dat je een tractor sightseeing tour doet en heerlijk gaat wandelen in de omgeving. Het eiland is bereikbaar met een vlucht vanuit Reykjavík of je kunt in 15 minuten met de veerboot gaan vanuit Árskógssandur, net buiten Akureyri.

Grímsey is een ander eiland en ligt op ongeveer 40 kilometer ten noorden van het vasteland van IJsland. Je kunt het eiland bereiken met een 30 minuten durende vlucht vanuit Akureyri of met een boottocht van 3 uur vanuit Dalvík.

TOP 5 ACTIVITEITEN IN AKUREYRI TIJDENS DE ZOMER


1. Bezoek de Laufás Turf Homes

De Laufás turfhuizen werden gebouwd in 1865 en zijn enkele van IJsland’s best bewaarde voorbeelden van de manier waarop de authentieke IJslanders leefden.

De nederzetting Laufás is volledig gebouwd met de typische instrumenten die in de vroege 20e  eeuw werden gebruikt. Deze plek ligt op een paar kilometer buiten de stad en brengt je terug in de IJslandse geschiedenis.

2. Ga paardrijden in Noord-IJsland

Op een kwartiertje rijden vanaf Akureyri kom je op een boerderij aan die wordt omgeven door paarden en de heerlijk relaxte IJslandse platteland. Hier kun je van de echte landelijke IJslandse sfeer proeven. Natuurlijk is er vrijwel niets zo IJslands als paardrijden in de IJslandse natuur.

3. Ga whale watchen

Het fjord Eyjafjörður, waaraan Akureyri is gelegen, wordt omgeven door schilderachtige bergen. Hier komen de meest voorkomende lokale walvissen voor zoals bultrugwalvissen, maar ook dwergvinvissen, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en met een beetje geluk zie je zelfs orka’s. Vanuit Akureyri kun je diverse whale watching tours doen.

4. Bezoek de Botanische Tuinen van de Arctic

Op een warme en zonnige dag in Akureyri is het heerlijk om de botanische tuinen te bezoeken, de kleurrijke bloemen te bewonderen en te luisteren naar de vogels. Het openbare park werd geopend in 1912. De toegang is gratis en het is een perfecte plek voor een ontspannen wandeling.

5. Bezoek de kerk van Akureyri

Deze iconische kerk is het symbool van Akureyri en torent hoog uit boven het centrum van de stad. Beklim de trappen naar de kerk en je hebt een prachtig uitzicht over het centrum. De kerk werd ingewijd in 1940 en sindsdien is het gebouw het grootste handelsmerk van de kleine stad.

TOP 5 ACTIVITEITEN IN AKUREYRI TIJDENS DE WINTER


1. Bezoek Christmas House, Jólahúsið

De Christmas House of Jólahúsið is een sprookjesachtige kleine winkel die tijdens elke periode van het jaar kerst ademt. Het pandje waarin de winkel is gevestigd, is een kruising tussen het peperkoekhuisje van Hans en Grietje en een typisch IJslands huisje. Hoe lang het nog duurt tot Kerstmis maakt hier niet uit, hier kun je het hele jaar door terecht voor je kerstcadeaus, decoraties en typisch IJslandse kerstdelicatessen.

2. Trek erop uit met een sneeuwscooter

Vanuit Akureyri kun je tijdens de winter prachtige tochten maken per sneeuwscooter. De stad ontvangt tijdens de vochtige winters aanzienlijk grotere hoeveelheden sneeuw dan de omgeving van Reykjavík en het zuiden van het land. Je kunt met een sneeuwscooter tour vanuit Akureyri een vier uur durende tocht naar de nabijgelegen Oxnadalur vallei maken.

3. Ga zwemmen in het buitenzwembad van Akureyri

Ook tijdens de winter is het geothermische zwembad van Akureyri een geliefde bestemming voor bezoekers. Het zwembad ligt direct achter de beroemde kerk en voor een paar honderd kronen heb je heerlijk ontspannende baden ter beschikking: het complex beschikt over twee 25 meter buitenzwembaden, waterstralen, glijbanen, een kinderzwembad, een overdekt zwembad, vier hot tubs, een stoombad, een sauna en een uitgestrekt buitengebied. Dit buitengebied dient tijdens de zomer als zonneweide en tijdens de winter om in de sneeuw te rollen na de sauna.

Het zwembad wordt volledig verwarmd door natuurlijke bronnen en is het hele jaar open, maar het is natuurlijk vooral leuk om te genieten in de dampende hot tubs tijdens de koude winterdagen!

4. Ga skiën in Hlíðarfjall

In tegenstelling tot het westen en zuiden van IJsland heeft Hlíðarfjall een uiterst stabiel wintersport seizoen. Met maar liefst 180 dagen per jaar biedt Hlíðarfjall geweldige mogelijkheden om te skiën en snowboarden. Hlíðarfjall ligt vlakbij Akureyri. De 700 meter hoge hellingen en een nieuwe, grote, snelle skilift bieden alle comfort die de veeleisende wintersporter zich kan wensen.

5. Speur de hemel af naar het noorderlicht

Aangezien Akureyri aanzienlijk noordelijker ligt dan Reykjavík en de stad van zijn beperkte inwonertal flink minder lichtvervuiling veroorzaakt, is Akureyri bijzonder geschikt om het noorderlicht te spotten. Natuurlijk is de aurora borealis het best zichtbaar tijdens de donkere winters en bij een heldere hemel. Voor de optimale omstandigheden verlaat je ’s avonds in het donker de stad en speur je de hemel af.

Akureyri is een heerlijk stadje in een schitterende omgeving. De frisse invloed van de zee, de bedrijvigheid van de lokale vissers en de rijke cultuur, maken dit stadje tot een mooie vakantiebestemming, zowel in de zomer als winter. Kortom, Akureyri is Noord-IJsland in optima forma.