Wanneer je een lijstje met top highlights van IJsland tegenkomt, dan is het zeer waarschijnlijk dat de highlights van de Golden Circle deze opsomming aanvoeren. De Golden Circle is een tour die deel uitmaakt van vrijwel elke rondreis op IJsland. En dat is ook niet gek! Op maximaal twee uur rijden vanaf Keflavik Airport vind je deze sensationele hoogtepunten die je zeker moet hebben gezien op IJsland. Maar wat is precies de Golden Circle en waarom is deze zo populair?

DE DRIE MOOISTE HIGHLIGHTS VAN DE GOLDEN CIRCLE

De Golden Circle bestaat uit drie prachtige locaties in het zuidwestelijke deel van IJsland:

  • Þingvellir National Park
  • Het geothermische gebied Geysir
  • De Gullfoss waterval

Omdat de drie mooiste highlights van de Golden Circle zo dicht bij elkaar liggen, zijn ze uitstekend te bezoeken binnen een dag. In deze regio is er qua populariteit alleen concurrentie van de Blue Lagoon en de hoofdstad Reykjavik.

Onderstaand lees je alles over de hoogtepunten van de Golden Circle.

ÞINGVELLIR NATIONAL PARK

Þingvellir National Park is een geweldige regio, die wordt gekenmerkt met een rijke geschiedenis en folklore. Daarnaast wordt dit nationale park omgeven een buitengewoon bijzondere geologie.

Þingvellir National Park was het eerste van de drie nationale parken van IJsland en maakt als enige bovendien deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park wordt beschouwd als de eerste stop van de Gouden Cirkel, aangezien het gelegen is op slechts drie kwartier rijden vanaf Reykjavík.

In Þingvellir National Park vind je een dramatische geologie die zich in de loop van vele duizenden jaren heeft gevormd. De bijna niet te bevatten geologische kenmerken van het park komen voort uit de bewegingen van de aardschollen: de platentektoniek. Þingvellir National Park is de plaats waar de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse aardschollen uit elkaar bewegen. De breuklijn die dwars door IJsland loopt is hier het best zichtbaar en tevens het enige deel van de Mid-Atlantische Rug dat boven de zeespiegel uitkomt. Deze is nergens beter zichtbaar dan in Þingvellir.

Wanneer je het park inrijdt vanuit Reykjavik, rijd je in de richting van een steile rotswand die in feite de hoek vormt van het Noord-Amerikaanse continent. Het Euraziatische continent ligt enkele kilometers verderop aan de andere kant van het park. Zeker wanneer je hier voor het eerst komt is het maar moeilijk te bevatten hoe bijzonder dit eigenlijk is. Je bevindt je tussen twee reusachtige continenten.

IJsland is in feite gevormd door een onderaardse magmakamer die omhoog kwam toen de twee aardschollen uiteendreven miljoenen jaren geleden. De voortdurende uiteendrijving van de aardplaten resulteert in een voortdurende vulkanische activiteit en aangezien het eiland relatief nog vrij jong is, gaat dit proces nog wel even door.

Het gebied bestaat uit lange stukken lavasteen en rondom het park zijn vele vulkanen te vinden die hoog uittorenen boven IJsland’s grootste meer: Þingvallavatn.

Aangezien er de afgelopen 2000 jaar geen vulkanische activiteit meer heeft plaatsgevonden, is het park intussen begroeid geraakt met mos en is beplant met inheemse berken en dennenbomen.

Het resultaat is een oase van groene mos dat de lavavelden bedekt en doordat er nog regelmatig aardbevingen plaatsvinden in het gebied, neemt de afstand tussen de twee continenten jaarlijks met zo’n tweeënhalve centimeter toe.

De kloven die het park doorkruisen vullen zichzelf met het verse smeltwater van de nabijgelegen Langjökull gletsjer en het water stroomt door de poreuze lavastenen naar het meer Þingvallavatn. Door dit filtratieproces is het water zonder bezinksel en dus glashelder en een populaire bestemming voor duikers. Bekijk hier een video voor een onderwaterindruk.

Silfra wordt regelmatig genoemd als één van de mooiste duiklocaties ter wereld en dat komt niet alleen door het heldere water, maar ook door de bijzondere geologie in het gebied. Al dit natuurschoon zorgt ervoor dat Þingvallavatn deel uitmaakt van de mooiste highlights van de Golden Circle.

Toch heeft de fascinerende geologie van Þingvellir werkelijk niets te maken met de opname op de lijst van UNESCO. De werkelijke reden hiervoor is de rijke geschiedenis die heeft gespeeld in de regio van Þingvellir voor de IJslandse bevolking.

De eerste permanente bewoners van IJsland arriveerden rond het jaar 800. Deze bewoners waren een nomadisch volk, afkomstig uit Noorwegen. In de loop der eeuwen hebben hier de wortels van de IJslandse parlementaire democratie gelegen en om die reden werd in 1930 besloten het gebied op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

HET GEOTHERMISCHE GEBIED GEYSIR

De tweede stop op de Golden Circle is het geothermische gebied Geysir, gelegen in de Haukadalur vallei. Dit gebied is gelegen op een ruime drie kwartier rijden vanaf Þingvellir.

Stomende openingen in de aardkorst liggen verspreid langs de weg en zijn met name geconcentreerd bij het dorp Laugarvatn. Hier vind je dan ook warmwaterbronnen en hot pots die worden verwarmd met het snikhete water dat onder de aardkorst stroomt.

In de Haukadalur vallei wordt de geothermische activiteit nog intenser en vanuit de verte zie je de stoom al opstijgen. Het gebied is bezaaid met vele hete baden, kleipotten en fumarolen, de hete openingen in de aardkorst. De heuvels en de bodem worden levendig gekleurd door de vele soorten mineralen in de bodem.

De Strokkur, de meest actieve geiser in het gebied barst ongeveer elke tien minuten uit. De eerste grote geiser die het gebied zijn naar gaf was de Grote Geysir zelf. Tegenwoordig barst Geysir nog zelden uit, maar de Strokkur spuit zijn water en stoom regelmatig zo’n 20 tot 40 meter hoog de lucht in.

Geisers zijn een zeldzaam natuurverschijnsel en natuurlijk is er geen land op aarde waar je zoveel actieve geisers vindt als op IJsland.  En daarvoor kun je het best naar de Haukadalur vallei gaan. Deze unieke kenmerken zorgen ervoor dat Geysir deel uitmaakt van de mooiste highlights van de Golden Circle.

GULLFOSS WATERVAL

De derde en laatste stop op de Golden Circle is toch wel een van de meest spectaculaire watervallen op IJsland, de Gullfoss waterval. Je vindt deze spectaculaire waterval op een kleine tien minuten rijden vanaf het hetebronnengebied Geysir.

Gelegen in een oude vallei stort de waterval zich in twee verdiepingen de diepte in vanaf een hoogte van 122 meter. Op haar hoogtepunt tijdens de zomer stroomt er een gemiddelde van zo’n 140 kubieke meter water per seconde over de rand van de Gullfoss waterval.

De Gullfoss waterval is voor velen een van de mooiste natuurlijke hoogtepunten van IJsland en symboliseert op een mooie manier de kracht en macht van het eiland. Het is niet voor niets dat de Gullfoss waterval deel uitmaakt van de mooiste highlights van de Golden Circle.

Maar Gullfoss staat niet alleen bekend om haar adembenemende kracht, ook de regenbogen die oplichten in de prachtige mist tijdens zonnige dagen, maken de waterval bijzonder fotogeniek.

Het prachtige uitzicht, de dramatische vallei die de waterval omgeeft en het glooiende landschap tegen de achtergrond van de prachtige ijskap van Langjökull, is het een plek om even bij stil te staan.

Net als met de bronnen in Þingvellir en het water van het Geysir geothermische gebied, is de rivier die de Gullfoss waterval voedt, afkomstig uit deze gletsjer.

Hoewel de waterval tijdens de zomer op zijn hoogtepunt is qua kracht en watervolume, betekent dit niet dat deze tijdens de winter minder spectaculair is. Zeker wanneer de waterval gedeeltelijk bevroren is en de rivier aanzienlijke ijsschotsen met zich meedraagt, is een fascinerend schouwspel te zien. Als je de waterval tijdens de winter bezoekt, kleed jezelf dan goed aan, want de mist die rond de waterval hangt is bar koud.

DE BESTE MANIER OM DE HIGHLIGHTS VAN DE GOLDEN CIRCLE TE ZIEN

Als veruit de meest populaire toeristische route in IJsland, zijn er diverse manieren om de Golden Circle te zien. Er zijn honderden verschillende tours die worden georganiseerd door tientallen verschillende aanbieders om de Golden Circle te combineren met extra activiteiten of meer sightseeing locaties. Hierbij kun je kiezen voor een helikoptervlucht of een vliegtuig, maar ook onder de middernachtzon.

Natuurlijk kun je de Golden Circle zelf rijden. Daarbij ben je niet afhankelijk van reistempo, bus in-bus uit en andere deelnemers van de groep.

Met een normaal reistempo en verblijf bij de highlights kun je de Golden Circle in ongeveer zes uur bezoeken, met inbegrip van de reistijd van en naar Reykjavík.