Het is niet eenvoudig om de 10 mooiste watervallen van IJsland op een rijtje te zetten. De hoeveelheid watervallen op IJsland is ten eerste enorm. Ten tweede is het natuurlijk een kwestie van smaak.

Deze lijst met de tien mooiste watervallen van IJsland is dan ook persoonlijk, maar wanneer je zelf op pad gaat om deze watervallen te bezoeken, dan zal je zeker beamen dat er in deze lijst bijzonder veel schoons is opgenomen. De talloze kleine en grotere rivieren die het schitterende IJslandse landschap doorklieven hebben allemaal een apart karakter en elke waterval heeft weer een apart decor. Zo kan de ene waterval in de zomer niet zo spectaculair zijn, maar juist in de winter weer wel!

DE 10 MOOISTE WATERVALLEN VAN IJSLAND

We hebben besloten om in deze lijst niet naar ‘de ultieme waterval’ af te tellen, maar gewoon een opsomming te maken van de ‘tien mooiste watervallen van IJsland’. Op die manier kun je zelf bepalen welke waterval voor jouzelf de allermooiste is.

Goðafoss, Mývatn District, Noordoost-IJsland

De Goðafoss is een van de grotere watervallen van IJsland en vanwege de eenvoudige bereikbaarheid vlak langs de rondweg, is dit dan ook een zeer drukbezochte waterval. De Goðafoss speelt tevens in de IJslandse cultuur een belangrijke rol. Rond het jaar 1000 bepaalde de wetspreker Thorgeirr Ljósvetningagoði de definitieve godsdienst voor IJsland, waarna hij zijn afgodsbeelden van deze waterval afgooide.

Ketubjörg, Skagi/Skagafjörður, Noordwest-IJsland

De Ketubjörg waterval in het noorden van IJsland is een uitzonderlijke waterval en ligt op ongeveer 45 kilometer ten noorden van Sauðárkrókur op het schiereiland Skagi. De Ketubjörg waterval sort zich vanaf een hoogte van ongeveer 120 meter de zee in, zo vanaf een klif. Ook de klif van waaraf de waterval zich de diepte in stort, is door de eeuwen heen prachtig gevormd door de elementen der natuur, waardoor er prachtige kolommen van basaltformaties zijn ontstaan, die de klif een majestueuze schoonheid geven.

Dynjandi waterval, Westfjorden

De Dynjandi waterval in de Westfjorden is vanwege de afgelegen ligging minder bekend, maar verreweg de mooiste waterval van de Westfjorden. Deze waterval is samengesteld uit zeven ‘verdiepingen’ en in totaal 100 meter hoog. Het water dat zich in de diepte stort waaiert naar beneden toe uit. De breedte aan de bovenkant van de waterval is 30 meter, aan de onderkant is de waterval maar liefst 60 meter breed.

Seljalandsfoss waterval, Zuidelijke ringweg

Tot de mooiste watervallen van IJsland hoort zeker de Seljalandsfoss waterval. Deze zie je al vanaf de zuidelijke ringweg liggen. Deze opvallende waterval is dan ook erg populair om te bezoeken, zeker omdat je er achterlangs kunt doorlopen. Het smeltwater dat deze waterval voedt is afkomstig van de gletsjer op de Eyjafjallajökull vulkaan, die in 2010 nog voor een chaos in het luchtverkeer zorgde door een uitbarsting. De ijskap bedekt een relatief klein oppervlak op de vulkaan van ongeveer 100 vierkante kilometer.

Glymur waterval, Regio Reykjavík

De Glymur waterval is met een hoogte van 196 meter één van de hoogste watervallen van IJsland. De waterval wordt gevoed door de Botnsá rivier die uiteindelijk uitmondt in de Hvalfjörður. De waterval is niet erg druk bezocht, ondanks het feit dat hij op slechts korte afstand van Reykjavik (1 uur rijden) ligt. Dit komt doordat je nog een flink eindje moet wandelen om bij de waterval te komen.

De Glymur waterval stort zich in een diepe met mos begroeide kloof. Hoewel de waterval zelf niet bijzonder sensationeel is, maakt de omgeving alles goed: deze is ronduit adembenemend!

Morsárfoss waterval, Zuid-IJsland

De Morsárfoss waterval is de hoogste waterval van IJsland en gelegen in de gletsjer Morsárjökull.  Lang werd de Glymur waterval beschouwd als de hoogste van IJsland, maar in 2007 bleek er een hogere waterval tevoorschijn te zijn gekomen.

De Morsárfoss waterval was tot 2007 verborgen onder het ijs van de gletsjer Morsárjökull. Naarmate het ijs van deze gletsjer zich terugtrok, kwam de waterval tevoorschijn. Deze bleek met een hoogte van 227 meter ruimschoots hoger te zijn dan de Glymur waterval met zijn ‘slechts’ 196 meter.

Dettifoss waterval, Noordoost-IJsland

De Dettifoss waterval is met kop en schouders de meest krachtige waterval IJsland, zelfs van Europa. Het water dat door de Jökulsá á Fjöllum rivier stroomt en bij Dettifoss de diepte in stort is afkomstig van de Vatnajökull gletsjer en een voornaam deel van Noordoost-IJsland. Het smeltwater is verzadigd met sediment, waardoor het zijn typische grijswitte kleur krijgt.

Met een breedte van 100 meter en een hoogte van 44 meter in de Jökulsárgljúfur canyon mag je een donderend geweld verwachten. Met een gemiddeld stroomvolume van 193 kubieke meter per seconde is de waterval bijzonder krachtig. De mist die altijd om de waterval hangt kan prachtige foto’s opleveren en wanneer de zon schijnt, is er vrijwel altijd een regenboog waarneembaar.

Skógafoss waterval, Zuid-IJsland

De Skógafoss waterval is gelegen in de rivier de Skoga in het zuiden van IJsland, vlakbij de kliffen van de vroegere kustlijn. Nadat de kustlijn zich verder heeft teruggetrokken richting de zee, ligt het dorpje Skógar op een afstand van ongeveer 5 kilometer van de kustlijn, aan de voormalige zeekliffen.

De Skógafoss waterval is uniek aangezien deze direct door twee gletsjers wordt gevoed: de Eyjafjallajokull en Myrdalsjokull.

De toch wel flinke klim van 370 treden naar de top van de waterval beloont je wel met een schitterend uitzicht langs de IJslandse zuidkust. Deze trap is tevens het vertrekpunt van de populaire wandelroute Fimmvorduhals Pass.

Gullfoss waterval, Zuidwest-IJsland

De Gullfoss waterval is een van de populairste highlights van IJsland. De waterval stort zich in twee trappen in de 32 meter diepe canyon van de Hvítá rivier in het zuidwesten van IJsland.

Kenmerkend aan de grote, bekende Gullfoss is dat de twee trappen in de waterval vrijwel haaks op elkaar staan. Deze trappen worden gevormd door harde lagen van basaltgesteente en worden afgewisseld met zachtere materialen. Deze lagen kun je ook goed zien in de kloof waarin de waterval zich stort. De kloof waardoor de Hvítá rivier stroomt is 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang.

Háifoss waterval, Zuidwest-IJsland

De Háifoss waterval is qua hoogte de derde hoogste waterval van IJsland, na de Morsárfoss waterval en de Glymur waterval. Met een hoogte van maar liefst 122 meter is de Háifoss waterval zeer fotogeniek vanaf de overliggende klif, zeker met de ernaast gelegen  Granni waterval, die 100 meter hoog is.

Van recht tegenover de waterval heb je bovendien een schitterend uitzicht over de kloof waar het water doorheen stroomt. Leuk om te weten: de rotsen van waaraf de waterval zich in de diepte stort worden qua leeftijd geschat op twee miljoen jaar, een van de oudste delen van de IJslandse bodem.