Één van de vragen die we steeds vaker krijgen, heeft betrekking op de regels voor drones in IJsland. In hoeverre mag je gebruik maken van een drone bij watervallen, in de nationale parken en bij de vele highlights van IJsland?

Natuurlijk zijn er maar weinig landen ter wereld die zó aantrekkelijk zijn om te vliegen met een drone als IJsland. De buitengewoon mooie natuur, de soms bizarre landschappen nodigen uit tot luchtfotografie en prachtige video-opnames.

JE DRONE NAAR IJSLAND MEENEMEN

Ongeacht met welke maatschappij je naar IJsland vliegt, bij alle maatschappijen gelden dezelfde regels met betrekking tot het vervoeren van batterijen en powerbanks: veiligheid voorop!

De IATA (International Air Transport Association) heeft richtlijnen opgesteld voor vliegen met gevaarlijke stoffen. Hieronder vallen ook batterijen, uiteenlopend van een powerbank tot aan de batterij in je telefoon. Dus ook batterijen voor je drone. Deze kunnen namelijk door de cabinedruk vlam vatten.

De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen deze richtlijnen over. De belangrijkste leidraad die je kan aanhouden is: batterijen (alkaline batterijen uitgezonderd) moeten altijd worden vervoerd in de handbagage.

Batterijen

De reservebatterijen van je drone kun je vóór je vlucht het best ontladen. De contactpunten plak je af met tape en vervoer je in een zogenaamde LiPo bag, een brandvertragend zakje. Bij het vervoeren van batterijen in een vliegtuig is er een handige formule waarmee je kan nagaan of je je batterijen mee mag nemen.

Hoewel de controle op het vliegveld niet erg streng is, wil je natuurlijk voorkomen dat je voor vervelende situaties komt te staan. Het kan dan gebeuren dat je de batterijen moet achterlaten. Laat aan een overijverige douanier zien dat je goed op de hoogte bent van de risico’s. Maar ook dat je de juiste maatregelen hebt getroffen, dus:

  • Batterijen ontladen (niet geheel, zodat je indien gewenst kunt aantonen dat ze zijn bestemd voor je drone)
  • Met tape afgeplakte contactpuntjes
  • Gebruik van LiPo bags in je handbagage (nooit in de ruimbagage in verband met brandgevaar)
  • Print de regelgeving uit van het land van bestemming. Zodat je de douanebeambte in IJsland desgewenst kan laten zien dat je op de hoogte bent van de regelgeving.

FORMULE GRENZEN IN WATTUUR (WH)

De grenzen worden aangegeven in Wattuur (Wh). Je kunt zelf eenvoudig berekenen hoeveel wattuur je accu of powerbank is.

Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * voltage accu / 1000

Een power bank heeft standaard een accu van 3,7 volt.

Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * 3,7 V / 1000

Voorbeeld: 20.0000 mAh * 3,7 V /10000 = 74 Wh

REGELS VOOR DRONES IN IJSLAND

Tot voor kort was vrijwel alles mogelijk in IJsland, zolang je niet vloog boven mensenmassa’s en op luchthavens. Enige tijd geleden heeft de IJslandse Transportautoriteit (ITA) de regelgeving omtrent dronegebruik flink aangescherpt. Hierbij is ook het gebruik in het Vatnajökull National Park beperkt. Bovendien is het verboden om boven privébezit van iemand anders te vliegen.

Algemene regels

De algemene regel is dat het gebruik van drones binnen 2 kilometer van commerciële luchthavens en binnen 1,5 kilometer van andere luchthavens strikt verboden is.

Het is verboden om boven de binnenstad van Reykjavik te vliegen. Zowel rond de oude haven als boven de nabijgelegen woongebieden. Bovendien mag je niet hoger vliegen dan de nabijgelegen gebouwen. Volgens de nieuwe regels mag je niet hoger vliegen dan 130 meter.

De IJslandse Transportautoriteit kan vrijstellingen afgeven. Hierdoor kan de exploitatie van drones boven 130 meter en in de nabijheid van luchthavens worden toegestaan.

Aangescherpte regels

Regels voor drones in IJsland werden aangescherpt in reactie op een reeks ongevallen. Bijvoorbeeld het geval waarbij mensen met een drone boven het meer Tjörnin in Reykjavik hadden gevlogen. Hierbij was op de aanvliegroute voor de luchthaven gevlogen.

De regels voor drones in IJsland zijn ook elders aanzienlijk beperkt of zelfs geheel verboden. Vliegen boven de noordelijke en centrale regio’s van het Nationaal Park Vatnajökull zijn alleen met een speciale vergunning mogelijk. Parkbeheerders en rangers geven uitsluitend vergunningen af voor wetenschappelijk onderzoek of filmprojecten. Een vergunning kun je hier aanvragen.

De IJslandse Transportautoriteit geeft particuliere grondeigenaren hun recht om het gebruik van drones op en boven hun land te verbieden of te beperken. Een aantal grondeigenaren hebben hiervan gebruik gemaakt toen drones hun paarden en vee hebben afgeschrikt.

Ons advies

De regels voor drones in IJsland zijn voortdurend in ontwikkeling. Daarnaast zorgt de wildgroei er helaas voor dat sommige mensen op onverantwoordelijke wijze ermee omgaan. Het advies is dan ook om met gezond verstand te vliegen. Als laatste, het is belangrijk ervoor te zorgen dat de huidige, nog altijd soepele regels in IJsland zo gehandhaafd kunnen blijven.

Zoals je ziet zijn de regels voor drones in IJsland aanzienlijk soepeler dan in veel andere landen, waaronder Nederland en België. Laten we hopen dat het zo blijft.

REGELS DRONES PER 31 DECEMBER 2020

Vanaf 31 december 2020 zijn er binnen de EU nieuwe regels voor het gebruik van drones, deze regels gelden ook voor IJsland. Wanneer een drone zwaarder is dan 250 gram of een camera heeft, dan moet je als eigenaar je laten registeren, een vliegbewijs halen en een kennistest doen.

Voor het vliegen met lichtere drones (minder dan 250 gram) zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Meer informatie over de nieuwe regels voor de drones.