• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Regels voor drones op IJsland

‘The place to be’ om met een drone te vliegen
|

Één van de vragen die we steeds vaker krijgen, heeft betrekking op de regels voor drones in IJsland. In hoeverre mag je gebruik maken van een drone bij watervallen, in de nationale parken en bij de vele highlights van IJsland?

Natuurlijk zijn er maar weinig landen ter wereld die zó aantrekkelijk zijn om te vliegen met een drone als IJsland. De buitengewoon mooie natuur, de soms bizarre landschappen nodigen uit tot luchtfotografie en prachtige video-opnames.

Je drone naar IJsland meenemen

Ongeacht met welke maatschappij je naar IJsland vliegt, bij alle maatschappijen gelden dezelfde regels met betrekking tot het vervoeren van batterijen en powerbanks: veiligheid voorop!

De IATA (International Air Transport Association) heeft richtlijnen opgesteld voor vliegen met gevaarlijke stoffen. Hieronder vallen ook batterijen, uiteenlopend van een powerbank tot aan de batterij in je telefoon. Dus ook batterijen voor je drone. Deze kunnen namelijk door de cabinedruk vlam vatten.

De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen deze richtlijnen over. De belangrijkste leidraad die je kan aanhouden is: batterijen (alkaline batterijen uitgezonderd) moeten altijd worden vervoerd in de handbagage.

De reservebatterijen van je drone kun je vóór je vlucht het best ontladen. De contactpunten plak je af met tape en vervoer je in een zogenaamde LiPo bag, een brandvertragend zakje. Bij het vervoeren van batterijen in een vliegtuig is er een handige formule waarmee je kan nagaan of je je batterijen mee mag nemen.

Hoewel de controle op het vliegveld niet erg streng is, wil je natuurlijk voorkomen dat je voor vervelende situaties komt te staan. Het kan dan gebeuren dat je de batterijen moet achterlaten. Laat aan een overijverige douanier zien dat je goed op de hoogte bent van de risico’s. Maar ook dat je de juiste maatregelen hebt getroffen, dus:

  • Batterijen ontladen (niet geheel, zodat je indien gewenst kunt aantonen dat ze zijn bestemd voor je drone)
  • Met tape afgeplakte contactpuntjes
  • Gebruik van LiPo bags in je handbagage (nooit in de ruimbagage in verband met brandgevaar)
  • Print de regelgeving uit van het land van bestemming. Zodat je de douanebeambte in IJsland desgewenst kan laten zien dat je op de hoogte bent van de regelgeving.

Formule grenzen in Wattuur (Wh)

De grenzen worden aangegeven in Wattuur (Wh). Je kunt zelf eenvoudig berekenen hoeveel wattuur je accu of powerbank is.

Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * voltage accu / 1000

Een power bank heeft standaard een accu van 3,7 volt.

Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * 3,7 V / 1000

Voorbeeld: 20.0000 mAh * 3,7 V /10000 = 74 Wh

Regels voor drones in IJsland

Tot voor kort was vrijwel alles mogelijk in IJsland, zolang je niet vloog boven mensenmassa’s en op luchthavens. Enige tijd geleden heeft de IJslandse Transportautoriteit (ITA) de regelgeving omtrent dronegebruik flink aangescherpt. Hierbij is ook het gebruik in het Vatnajökull National Park beperkt. Bovendien is het verboden om boven privébezit van iemand anders te vliegen.

De algemene regel is dat het gebruik van drones binnen 2 kilometer van commerciële luchthavens en binnen 1,5 kilometer van andere luchthavens strikt verboden is.

Het is verboden om boven de binnenstad van Reykjavik te vliegen. Zowel rond de oude haven als boven de nabijgelegen woongebieden. Bovendien mag je niet hoger vliegen dan de nabijgelegen gebouwen. Volgens de nieuwe regels mag je niet hoger vliegen dan 130 meter.

De IJslandse Transportautoriteit kan vrijstellingen afgeven. Hierdoor kan de exploitatie van drones boven 130 meter en in de nabijheid van luchthavens worden toegestaan.

Regels voor drones in IJsland werden aangescherpt in reactie op een reeks ongevallen. Bijvoorbeeld het geval waarbij mensen met een drone boven het meer Tjörnin in Reykjavik hadden gevlogen. Hierbij was op de aanvliegroute voor de luchthaven gevlogen.

De regels voor drones in IJsland zijn ook elders aanzienlijk beperkt of zelfs geheel verboden. Vliegen boven de noordelijke en centrale regio’s van het Nationaal Park Vatnajökull zijn alleen met een speciale vergunning mogelijk. Parkbeheerders en rangers geven uitsluitend vergunningen af voor wetenschappelijk onderzoek of filmprojecten. Een vergunning kun je hier aanvragen.

De IJslandse Transportautoriteit geeft particuliere grondeigenaren hun recht om het gebruik van drones op en boven hun land te verbieden of te beperken. Een aantal grondeigenaren hebben hiervan gebruik gemaakt toen drones hun paarden en vee hebben afgeschrikt.

De regels voor drones in IJsland zijn voortdurend in ontwikkeling. Daarnaast zorgt de wildgroei er helaas voor dat sommige mensen op onverantwoordelijke wijze ermee omgaan. Het advies is dan ook om met gezond verstand te vliegen. Als laatste, het is belangrijk ervoor te zorgen dat de huidige, nog altijd soepele regels in IJsland zo gehandhaafd kunnen blijven.

Zoals je ziet zijn de regels voor drones in IJsland aanzienlijk soepeler dan in veel andere landen, waaronder Nederland en België. Laten we hopen dat het zo blijft.

Regels drones per 31 december 2020

Vanaf 31 december 2020 zijn er binnen de EU nieuwe regels voor het gebruik van drones, deze regels gelden ook voor IJsland. Wanneer een drone zwaarder is dan 250 gram of een camera heeft, dan moet je als eigenaar je laten registeren, een vliegbewijs halen en een kennistest doen.

Voor het vliegen met lichtere drones (minder dan 250 gram) zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Meer informatie over de nieuwe regels voor de drones.

Interesse in een reis naar IJsland?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge