In de paardrijdtocht ´Kjölur´ga je terug in de tijd en rijd je langs de oude Kjölur route, zoals de IJslanders al eeuwen geleden deden om in de zomer naar het parlement bij Thingvellir te gaan. Welke voor het eerst plaatsvond in 930 AD. Je bezoekt deze historische plek en voordat je de wildernis ingaat, kom je langs de hete bronnen bij Geysir en de machtige Gulfoss waterval. Reizend van noord naar zuid of vice versa rijd je tussen de gletsjers Langjökull en Hofsjökull door en kom je langs het geothermische gebied bij Hveravellir, waar je kunt badderen in de natuurlijke warme bronnen en genieten van de midzomernacht. Je verblijft in eenvoudige berghutten en slaapzakaccommodaties (eigen slaapzak meenemen). Maaltijden tijdens de rijdagen zijn inbegrepen.
Paardrijdtocht ´Kjölur´
Let op: de eerste tocht vertrekt in het zuiden, de volgende tochten starten in het noorden vanaf Vatnsdalur.
Deze tour heeft een vrijlopende kudde paarden Ervaar de diversiteit van het IJslandse paard in zijn natuurlijke omgeving, ver van de bewoonde wereld, en hoe IJslanders vroeger reisden met een kudde vrijlopende paarden. Elke ruiter krijgt de kans om elke dag 2 of 3 verschillende paarden te rijden, waardoor je rijvaardigheid verder ontwikkelt.
Tijdens deze 7-daagse tocht zit je 6 dagen op een paard, de totale afstand is 240 km en per dag zit je zo’n 4-8 uur in het zadel, tussen de 20 en 45 km per dag.
Dag 1: Reykjavík -Hveragerði
De tour start in de avond. Tussen 17:30 uur en 18:00 uur wordt je vanaf BSÍ busstation Reykjavík of je hotel/guesthouse in Reykjavík opgehaald. Je rijdt naar de boerderij Vellir. Hier overnacht in je een guesthouse. Tijdens het diner leer je elkaar kennen en krijg je verdere uitleg over de paardrijdtocht de komende dagen.
Dag 2: Hveragerði – Myrkholt (20km – 4 uur)
We beginnen de dag met een gedetailleerde introductie en leren de paarden kennen tijdens een korte rit. Na een vroege lunch gaan we met de auto naar een plaats in de buurt van de boerderij Reykholt in de prachtige omgeving Biskupstúngur. We rijden over zachte paden totdat we een rivier bereiken, die we oversteken. We eindigen onze tour op de boerderij Myrkholt, dicht bij de warmwaterbronnen bij Geysir.
Dag 3: Myrkholt – Fremstaver (27km – 5/6 uur)
We beginnen met rijden vanaf Myrkholt en onze eerste stop is bij Gullfoss. Vanuit Gullfoss rijden we de wildernis in, in een zwarte woestijn van stenen en zand. We volgen de rivier Hvítá naar het westen totdat we Mt. Bláfell, 1160 m boven zeeniveau, waardoor we een prachtig uitzicht hebben over het zuidelijke deel van de Kjölur-route. Als het weer het toelaat, zien we drie gletsjers, de beroemde Eyjafjallajökull, Hofsjökull en de op een na grootste gletsjer Langjökull van IJsland, evenals de vulkaan Hekla en Mt. Hlodufell. We overnachten ten zuiden van Bláfell in de berghut Fremstaver.
Dag 4: Fremstaver – Árbúðir (30km – 6/7 uur)
We vervolgen de Kjölur route naar het oosten langs Mt. Bláfell. We steken dan de Hvítá-rivier over via een brug en passeren de waterval Ábóta, waar de oude Kjölur-hooglandroute begint. Kjölur is de oudste weg tussen Zuid- en Noord-IJsland, het is vrij vlak en gemiddeld ongeveer 700 m boven zeeniveau. Onderweg genieten we van een panoramisch uitzicht over de gletsjers Langjökull en Hofsjökull en de schilderachtige bergen van Kerlingafjöll – een van de hoogtepunten van Kjölur. We volgen de rivier Svartá naar de berghut Árbúðir, waar we overnachten.
Dag 5: Árbuðir – Hveravellir (45 km – 8 uur)
Deze dag begint met de rit richting Hvítárnes, een grasrijk gebied dat van karakter verandert in de zomer wanneer de groene bloem Fífa wit en donzig wordt. We komen bij het lavaveld Kjalhraun, waarvan veel mensen denken dat Kjölur zijn naam heeft gekregen. Het lijkt op de kiel van een schip. Ten westen van Kjalhraun rijden we door een smalle kloof naar de vallei Thjófadalur (de vallei van dieven). De vallei is cirkelvormig en verborgen achter bergen. Het is een van de weinige plaatsen langs Kjölur welke rijk is aan gras. Vanuit de vallei rijden we over een kleine bergkam genaamd Thröskuldur, en vanaf daar volgen we een soepel pad naar Hveravellir, waar we kunnen genieten van een ontspannend bad in de hete bronnen.
Dag 6: Hveravellir – Áfangi (32 km – 6/7 uur)
Vandaag hebben we genoeg tijd om de prachtige natuur rondom Hveravellir te verkennen voordat we de paarden opzadelen. Hveravellir is een van de grootste geothermische gebieden in IJsland. Vroeger was hier een schuilplaats voor boeven, en ten zuiden van het gebied passeren we de ruïne van de hut van de boer Fjalla-Eyvindur. We rijden verder naar het noorden over de rivier Seydisá en langs de bergen Sandkúlufell, Hanskafell en Saudafell, en brengen de nacht door in een berghut genaamd Áfangi.
Dag 7: Áfangi – Vatnsdalur – Reykjavík (28km – 5/6 uur)
We rijden verder naar het noorden over de Eyvindarstadaheidi Moor. We zijn nu niet ver van de bewoonde wereld in Noord-IJsland. We rijden met de bergen achter ons en de gletsjers om ons heen. Aan onze rechterkant hebben we het grote meer Blöndulón, dat is ontstaan bij de bouw van de waterkrachtcentrale aan de rivier de Blanda. We vervolgen onze weg over zachte ruiterpaden en bergwegen en eindigen de tocht in de groene vallei Vatnsdalur. Vanaf daar keren we terug met de bus naar Reykjavik, waar de tour eindigt.
- 6-daagse paardrijdtocht
- 1 nacht in guesthouse (2-4 persoonskamers) en 5 nachten in eigen slaapzak in hutten/boerderijen
- Volpension tijdens de tocht
- Regenkleding, zadeltas en cap
- Vlucht Amsterdam-Keflavík v.v.
- Transfer Keflavík-Reykjavik v.v.
- Voor- & na-overnachting in Reykjavik
- Slaapzak (deze dien je zelf mee te nemen)
Reserveringskosten € 45
Vertrekdata 2025
- 17 juni
- 26 juni
- 13 juli
- 21 juli
- 5 augustus
- 14 augustus
Bel/mail even om de actuele beschikbaarheid na te kijken.
De prijs van deze paardrijdtocht over de Kjölur route is:
2025: € 2.810 p.p.
Kinderkorting:
Kinderen onder 14 jaar krijgen 20% korting op meerdaagse paardrijtochten
Voor de reis is minimaal 1 nacht na de reis in Reykjavík noodzakelijk. We stellen graag een vrijblijvende offerte op op basis van je wensen en inclusief vluchten.
Boeken bij Creating Stories | IJslandspecialist?
Onze specialisten staan voor je klaarAltijd persoonlijk contact met een specialist
Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.
Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat
Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.
Niet gebonden aan vaste data
Bij Creating Stories | IJslandspecialist ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten. Indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.
Contact IJslandspecialist
Heb je een vraag? We helpen je graag verderPersoonlijk contact
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op:
ma t/m vrij 09.00 – 17.00
Bezoek alleen op afspraak tijdens kantooruren
Liever mailen? info@ijslandspecialist.nl
Veelgestelde vragen
Meer vragenOp IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken. Het hangt dus geheel af van je plannen. Voor degenen die geen specifieke plannen hebben: de beste tijd is tussen eind juni en begin september. Eind juni is de beste tijd voor vogelliefhebbers. Eind juni en begin juli bloeien de meeste planten en wordt het nauwelijks donker. Daar tegenover staat het feit dat de paden en wegen landinwaarts nog niet overal toegankelijk zijn.
De beste tijd voor walvistochten is begin juni tot eind augustus (voor blauwe vinvissen, begin augustus). Het hoogseizoen loopt van begin juli tot half augustus en bij toeristische attracties kan het soms behoorlijk druk zijn. In september is het overal weer volkomen rustig en is het vaak best aangenaam weer. Bussen rijden dan echter minder vaak of niet meer (binnenlandse en excursiebussen) en de zomerhotels en enkele musea zijn weer gesloten. In het binnenland kan het hier en daar sneeuwen. In de tweede helft van september pronkt IJsland met zijn prachtige herfstkleuren.
Februari, maart en april zijn ideaal voor superjeepsafari’s, langlauf- en sneeuwscootertochten of ‘gewoon normaal’ rijden door de glinsterende, winterse landschappen. Buiten Reykjavik ligt er veel sneeuw en is het weer langer licht (vanaf eind maart is het langer licht dan hier). De maanden mei en juni markeren de overgang van winter naar zomer. Dan kan het weer behoorlijk wisselvallig zijn en is een flinke sneeuwbui niet ongewoon. Maar het kan ook het mooiste weer ter wereld zijn.
Lees HIER meer over de beste reistijd voor IJsland.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterrijen, immense gletsjers, watervallen in alle soorten en maten, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.
Inschrijven nieuwsbrief
Laat je inspireren door verhalen, informatie en aanbiedingen
Wil je regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen boordevol leuke, leerzame en vooral actuele informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!