Askasleikir

Askasleikir komt op 17 december en is best wel eng voor kinderen aangezien hij zich onder de bedden verstopt. Dit doet hij totdat mensen hun ‘askur’, een bord dat voor alle maaltijden gebruikt wordt op de grond neerzetten.

Vervolgens komt hij dan de restjes oplikken. IJslanders aten van houten kommen die een deksel hebben en die ze soms onder het bed of op de grond bewaarden.

17 december: Askasleikir

Yule Lads of Jólasveinar is een unieke IJslandse traditie voorafgaand aan kerstavond. In tegenstelling tot de meeste andere landen heeft IJsland 13 kerstmannen in plaats van één. Deze Yule Lads bezoeken vanaf 12 december één voor één ’s nachts de IJslandse huizen en halen ook kattenkwaad uit. Bovendien laten ze hier dan een klein cadeautje achter in de schoenen van brave kinderen op de vensterbanken.

Zo heeft het een aantal raakvlakken met Sinterklaas; zoals het zetten van je schoen, kinderen die snacks of iets anders achterlaten voor ze en geen cadeautjes maar een rotte aardappel als je stout bent. Echter werden de Yule Lads vroeger gezien als gemene grappenmakers en indringers die stalen van de bevolking of ze lastig vielen. Al met al worden ze tegenwoordig gezien als vriendelijke kerstmannen. Iedere kerstman blijft ongeveer twee weken waardoor de kerstperiode in IJsland van 23 december tot 6 januari loopt.