Heb je een vraag over IJsland? Of misschien over het reizen door IJsland, vervoersmiddelen of reisbescheiden? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder om te kijken of jouw vraag ertussen staat. Mocht je vraag niet beantwoord zijn, bel of mail ons dan gerust!

Bekijk algemene vragen

Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Het hangt dus geheel af van je plannen. Voor degenen die geen specifieke plannen hebben: de beste tijd is tussen eind juni en begin september. Eind juni is de beste tijd voor vogelliefhebbers. Eind juni en begin juli bloeien de meeste planten en wordt het nauwelijks donker. Daar tegenover staat het feit dat de paden en wegen landinwaarts nog niet overal toegankelijk zijn.
De beste tijd voor walvistochten is begin juni tot eind augustus (voor blauwe vinvissen, begin augustus). Het hoogseizoen loopt van begin juli tot half augustus en bij toeristische attracties kan het soms behoorlijk druk zijn. In september is het overal weer volkomen rustig en is het vaak best aangenaam weer. Bussen rijden dan echter minder vaak of niet meer (binnenlandse en excursiebussen) en de zomerhotels en enkele musea zijn weer gesloten. In het binnenland kan het hier en daar sneeuwen. In de tweede helft van september pronkt IJsland met zijn prachtige herfstkleuren.
Februari, maart en april zijn ideaal voor superjeepsafari's, langlauf- en sneeuwscootertochten of 'gewoon normaal' rijden door de glinsterende, winterse landschappen. Buiten Reykjavik ligt er veel sneeuw en is het weer langer licht (vanaf eind maart is het langer licht dan hier). De maanden mei en juni markeren de overgang van winter naar zomer. Dan kan het weer behoorlijk wisselvallig zijn en is een flinke sneeuwbui niet ongewoon. Maar het kan ook het mooiste weer ter wereld zijn.
Lees HIER meer over de beste reistijd voor IJsland.

Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.

Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.  

IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterrijen, immense gletsjers, watervallen in alle soorten en maten, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!

Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Wij spreken uit eigen ervaring als wij deze vraag ronduit met ja beantwoorden. Een vakantie met kinderen in IJsland is natuurlijk iets anders dan een vakantie aan het strand aan de Middellandse Zee. Je zult zien dat kinderen zich niet zo druk maken over het weer. Net als jij zul je altijd onder de indruk zijn van de vele watervallen, warmwaterbronnen en gletsjers. Natuurlijk zijn de zwembaden onderweg ook een feest! De meeste hotels, boerderijen, restaurants, musea, zwembaden, bussen, excursies en luchtvaartmaatschappijen hanteren kinderkortingen voor kinderen tot 12 jaar oud.

IJsland heeft een goede infrastructuur. Bijna alle wegen en paden in IJsland zijn genummerd. Deze nummers zijn te vinden op elke goede wegenkaart en op uitstekende bewegwijzering. Verdwalen is bijna onmogelijk. De ringweg, die bijna overal dichtbij de kust loopt behalve in het noordoosten, is de belangrijkste weg en heet daarom nummer 1. Deze weg is 1.339 kilometer lang en is grotendeels geasfalteerd. Andere straten hebben een nummer van twee of drie cijfers. Dit zijn grotendeels onverharde wegen. In de winter zijn veel wegen regelmatig onbegaanbaar door sneeuwval. De wegen rond Reykjavik, naar Geysir en de ringweg naar het zuiden worden zo sneeuwvrij mogelijk gehouden. De straten in het onbewoonde binnenland hebben ter onderscheiding de letter F voor het huisnummer staan ​​(bijvoorbeeld huisnummer F26). Deze wegen zijn onverhard en slechts enkele maanden per jaar begaanbaar. Bovendien zijn niet alle rivieren overbrugd: je moet dan met je voertuig de rivier oversteken. Een auto met vierwielaandrijving en een grotere wielhoogte is hierbij essentieel. Verwacht dat veel doorgaande wegen landinwaarts tot eind juni/begin juli gesloten (onbereikbaar) zijn! Het is verboden om buiten de paden en wegen met een voertuig te rijden en off-road te rijden.

Nee, dat is niet nodig. Alleen landinwaarts zijn op de meeste routes niet alle rivieren en beken overbrugd. Je moet dan met je auto door de rivier rijden bij een doorwaadbare plek. Het oversteken van rivieren en andere wateren is nooit verzekerd met een huurauto en gebeurt op eigen risico. Wees dus voorzichtig bij het oversteken van rivieren. De meeste ongelukken bij het oversteken gebeuren echter niet door onervarenheid, maar eerder door onderschatting! Daarom volgen hier enkele belangrijke adviezen: Stop altijd voordat je de rivier oversteekt en – zeker als je hier geen ervaring mee hebt – verken de rivier te voet (degene die rijdt, verkent de rivier). Doe dit niet op blote voeten, maar gebruik hiervoor een paar goedkope sneakers. Let vooral op of er grote stenen onder water liggen en hoe diep het water is. Als je er niet te voet naartoe kunt waden, dan kun je het ook niet met de auto doen! Bij twijfel kun je beter wachten tot er een andere auto arriveert (in het hoogseizoen is er behoorlijk veel verkeer op de grotere, doorgaande binnenwegen). Vraag of iemand aan de andere kant op je wacht en je helpt als je in de problemen komt, en let goed op hoe en hoe diep de andere auto door de rivier gaat! Als de andere auto te diep door het water rijdt (ook al bereikt hij de oever aan de overkant), kun je beter wachten op een volgende auto en deze nog eens goed in de gaten houden; Het kan zijn dat de auto een gunstigere route kiest. Rijd nooit door een rivier die te diep is. Wat verstaan wordt met “te diep” hangt vooral af van je eigen auto (hoogte van de luchtinlaat en eventueel andere gevoelige delen) en van de stroming (tegen de stroom in of mee, sterke of zwakke stroming). Het waterpeil van een IJslandse gletsjer kan in korte tijd flink stijgen, waardoor het onverantwoord is om met een normale jeep op een officieel doorwaadbaar punt een rivier over te steken. Een rivieroversteek die 's ochtends geen problemen oplevert, kan 's avonds onbegaanbaar worden. Ook binnen een brede rivierbedding verschuift de rivier soms haar stroming, waardoor zichtbare maar oude sporen niet meer de juiste zijn. Gebruik altijd vierwielaandrijving als u een rivier oversteekt en (indien aanwezig) in de lage versnelling: doe de lichten uit en open de ramen als deze elektrisch bediend zijn. Rijd langzaam maar zeker door de rivier in de eerste versnelling en gebruik de koppeling niet! Als je via IJslandspecialist een reis boekt met je eigen of gehuurde voertuig met vierwielaandrijving, kun je een afspraak met ons maken om uitgebreid te praten over het oversteken van rivieren. De Kaldidalur (weg nr. 550) en de Kjölur-route (weg nr. F 35) zijn beide landinwaartse routes zonder rivierovergangen!