Gáttaþefur

Gáttaþefur komt langs op 22 december en staat bekend om zijn grote neus en goede reukvermogen. Hiermee snuffelt hij aan de deuren om te ruiken of hij ergens wat eten kan halen.

En dan in het bijzonder Laufabrauð, ook wel Sneeuwvlokbrood of Bladbrood genoemd. Dit lijkt op een dunne platte cake zo groot als een eetbord en versierd met patronen.

22 december: Gáttaþefur

Yule Lads of Jólasveinar is een unieke IJslandse traditie voorafgaand aan kerstavond. In tegenstelling tot de meeste andere landen heeft IJsland 13 kerstmannen in plaats van één. Deze Yule Lads bezoeken vanaf 12 december één voor één ’s nachts de IJslandse huizen en halen ook kattenkwaad uit. Bovendien laten ze hier dan een klein cadeautje achter in de schoenen van brave kinderen op de vensterbanken.

Zo heeft het een aantal raakvlakken met Sinterklaas; zoals het zetten van je schoen, kinderen die snacks of iets anders achterlaten voor ze en geen cadeautjes maar een rotte aardappel als je stout bent. Echter werden de Yule Lads vroeger gezien als gemene grappenmakers en indringers die stalen van de bevolking of ze lastig vielen. Al met al worden ze tegenwoordig gezien als vriendelijke kerstmannen. Iedere kerstman blijft ongeveer twee weken waardoor de kerstperiode in IJsland van 23 december tot 6 januari loopt.