Kertasníkir

De laatste van de Yule Lads komt op 24 december en heet Kertasníkir, ook wel de kaarsendief. Hij volgde kinderen om hun kaarsen te stelen.

Dit aangezien die vroeger van dierlijk vet gemaakt werden en erg smakelijk waren. Echter neemt hij wel altijd de grootste cadeaus mee voor Kerstavond.

Gleðileg Jól!

Yule Lads - 24 DECEMBER-24.-KERTASNÍKIR-CANDLE-STEALER

Yule Lads of Jólasveinar is een unieke IJslandse traditie voorafgaand aan kerstavond. In tegenstelling tot de meeste andere landen heeft IJsland 13 kerstmannen in plaats van één. Deze Yule Lads bezoeken vanaf 12 december één voor één ’s nachts de IJslandse huizen en halen ook kattenkwaad uit. Bovendien laten ze hier dan een klein cadeautje achter in de schoenen van brave kinderen op de vensterbanken.

Zo heeft het een aantal raakvlakken met Sinterklaas; zoals het zetten van je schoen, kinderen die snacks of iets anders achterlaten voor ze en geen cadeautjes maar een rotte aardappel als je stout bent. Echter werden de Yule Lads vroeger gezien als gemene grappenmakers en indringers die stalen van de bevolking of ze lastig vielen. Al met al worden ze tegenwoordig gezien als vriendelijke kerstmannen. Iedere kerstman blijft ongeveer twee weken waardoor de kerstperiode in IJsland van 23 december tot 6 januari loopt.