IJsland: het land van de geisers. De bekendste van het stel: de Geysir en Strokkur. Beide geisers IJsland liggen in een geothermisch actief gebied in het zuidwesten van IJsland, genaamd de Haukudalur-vallei (Haviksdal). Deze geisers IJsland zijn twee van de meest intrigerende natuurverschijnselen die IJsland te bieden heeft en vormen een spectaculaire vertoning van de onvoorspelbare kracht van onze aarde.

Geysir geiser

Geysir is de oudste geiser van IJsland en misschien wel de bekendste. Het is zelfs de eerste geiser waar in de Europese literatuur over geschreven werd. Met tussenpozen van enkele jaren tot decennia komt deze legendarische geiser tot leven met een verbluffende waterkracht die metershoog de lucht in schiet, om dan weer in stilte te rusten. De erupties van deze geiser in IJsland schoten soms wel 70 meter hoog naar boven. Helaas is de geiser niet meer zo actief als dat hij eerst was. Er is (te) vaak geprobeerd om de geiser kunstmatig op te wekken door er zeep in te gooien, met een desastreus resultaat.

Strokkur geiser

Strokkur daarentegen is het onbevreesde broertje van Geysir. Om de 8 tot 10 minuten stijgt een spetterende show van kokend water en stoom omhoog uit het binnenste van de aarde. De erupties van deze IJslandse geiser zijn tussen de 15 en 20 meter hoog. Het is een machtig spektakel wat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Samen vormen Geysir en Strokkur een duet van vulkanische energie en thermische kracht, waardoor ze een niet te missen bestemming zijn voor iedereen die de  kracht van de natuur wil ervaren in het land van ijs en vuur.

Andere geisers IJsland

De Geysir en de Strokkur zijn de grootste geisers van IJsland, maar in de omgeving zijn er nog meer geisers te vinden. Neem bijvoorbeeld de Litli Geysir, ofwel de kleine geiser. Deze kleine geiser is net als Geysir helaas niet meer actief, maar pruttelt enkel nog zachtjes het water warm omhoog. De Blesi en Fata liggen in hetzelfde gebied. De Blesi, een diepblauwe kraakheldere geiser barst nog zelden uit. De Fata wil nog wel eens zijn krachten laten zien.

Hoe werkt een geiser?

De geisers IJsland (en elders) worden aangedreven door geologische processen. Ze zijn het resultaat van water dat door de aarde wordt verwarmd en onder druk wordt gezet. Dit is hoe de geisers IJsland werken.

Watervoorraad: Geisers hebben een watervoorraad, meestal afkomstig van regenwater, smeltwater of grondwater dat diep in de aarde sijpelt.

Verwarming: Ondergronds bevindt zich een warmtebron, meestal heet magma of gesteente dat zich diep in de aarde bevindt. Dit gesteente verwarmt het water dat zich ondergronds verzamelt.

Drukopbouw: Het water wordt verwarmd tot boven het kookpunt (100 graden), maar blijft vloeibaar omdat het onder druk staat. De druk wordt opgebouwd doordat het verwarmde water zich ophoopt in scheuren of spleten onder de grond.

Kanaalvorming: In de loop van de tijd vormen zich kanalen waarlangs het verwarmde water omhoog kan bewegen. Deze kanalen zijn smal en verstoppen makkelijk, wat leidt tot een ophoping van druk.

Eruptie: Op een gegeven moment bereikt de druk in het ondergrondse kanaal een punt waarop deze niet langer kan worden weerstaan. Op dat moment wordt het hete water met geweld uit de geiseropening gespoten. Dit is wat wij kennen als een geiseruitbarsting, ofwel eruptie.

Geisers IJsland; bezoek dit natuur fenomeen. Dat extraatje maakt je reis onvergetelijk.