Stekkjastaur

Op 12 december komt de eerste Yule Lads genaamd Stekkjastaur langs. Hij vindt het leuk om schapen te laten schrikken maar ook om schapenmelk of zelfs schapen te stelen.

Dit is de oudste broer van alle kerstmannen die je herkent aan het feit dat hij zijn knieën niet kan buigen. Hierdoor kan hij de melk niet rechtstreeks uit het schaap te zuigen. Daarom is het belangrijk om de schapen goed op te sluiten vanaf 12 december tot en met Kerstmis.

12 december: Stekkjastaur

Yule Lads of Jólasveinar is een unieke IJslandse traditie voorafgaand aan kerstavond. In tegenstelling tot de meeste andere landen heeft IJsland 13 kerstmannen in plaats van één. Deze Yule Lads bezoeken vanaf 12 december één voor één ’s nachts de IJslandse huizen en halen ook kattenkwaad uit. Bovendien laten ze hier dan een klein cadeautje achter in de schoenen van brave kinderen op de vensterbanken.

Zo heeft het een aantal raakvlakken met Sinterklaas; zoals het zetten van je schoen, kinderen die snacks of iets anders achterlaten voor ze en geen cadeautjes maar een rotte aardappel als je stout bent. Echter werden de Yule Lads vroeger gezien als gemene grappenmakers en indringers die stalen van de bevolking of ze lastig vielen. Al met al worden ze tegenwoordig gezien als vriendelijke kerstmannen. Iedere kerstman blijft ongeveer twee weken waardoor de kerstperiode in IJsland van 23 december tot 6 januari loopt.