Giljagaur

Op 13 december komt de tweede kerstman genaamd Giljagaur. Deze kerstman staat erom bekend zich in de geulen te verstoppen om vervolgens te wachten op het juiste moment om de koeienstal in te kruipen.

Daarbij slurpt hij het schuim van de bovenkant van de melkemmer. In tegenstelling tot zijn broer Stekkjarstaur die liever schapenmelk drinkt, is Giljagaur fan van koeienmelk.

13 december: Giljagaur

Yule Lads of Jólasveinar is een unieke IJslandse traditie voorafgaand aan kerstavond. In tegenstelling tot de meeste andere landen heeft IJsland 13 kerstmannen in plaats van één. Deze Yule Lads bezoeken vanaf 12 december één voor één ’s nachts de IJslandse huizen en halen ook kattenkwaad uit. Bovendien laten ze hier dan een klein cadeautje achter in de schoenen van brave kinderen op de vensterbanken.

Zo heeft het een aantal raakvlakken met Sinterklaas; zoals het zetten van je schoen, kinderen die snacks of iets anders achterlaten voor ze en geen cadeautjes maar een rotte aardappel als je stout bent. Echter werden de Yule Lads vroeger gezien als gemene grappenmakers en indringers die stalen van de bevolking of ze lastig vielen. Al met al worden ze tegenwoordig gezien als vriendelijke kerstmannen. Iedere kerstman blijft ongeveer twee weken waardoor de kerstperiode in IJsland van 23 december tot 6 januari loopt.