Het noorderlicht op IJsland is een van de voornaamste redenen waarvoor jaarlijks duizenden mensen naar IJsland op vakantie gaan. De spectaculair verlichte winterhemel is natuurlijk een geweldig natuurfenomeen dat je ooit moet hebben gezien.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Wanneer er uitbarstingen op de zon plaatsvinden, worden elektrisch geladen deeltjes richting de aarde geslingerd. Wanneer deze in aanraking komen met de gassen in de dampkring, ontstaat er een reactie waarbij energie vrijkomt. Het is die energie die wij waarnemen als de groene golven aan de hemel.

Soms is het licht rood, paars, blauw of een combinatie van deze kleuren. Er zijn vele verschillende vormen en bewegingen van het noorderlicht en het schouwspel kan slechts enkele minuten duren, maar ook soms een paar uur.

Een reis om het noorderlicht op IJsland te zien geeft helaas niet altijd garantie op het noorderlicht, aangezien het verschijnen hiervan volledig afhankelijk is van de omstandigheden, zoals zonneactiviteit, weersomstandigheden en bewolking.

Zo kan het de ene keer dat je in het stadscentrum van Reykjavik getrakteerd wordt op een spectaculaire noorderlichtshow, terwijl je een andere avond urenlang vruchteloos de hemel afspeurt. Gelukkig is er elke volgende dag weer kans dat je het noorderlicht op IJsland kunt zien.

De beste plaats en tijd voor het noorderlicht op IJsland

Er is een aanzienlijk grotere kans op het noorderlicht onder de volgende condities:

Plaats

Ook in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond kun je het noorderlicht waarnemen. Aangezien het aardmagnetisch veld op de Noord- en Zuidpool het krachtigst is, geldt dat hoe dichter je bij de polen bent, hoe sterker het Noorderlicht kan worden waargenomen.

Om die reden is IJsland met zijn noordelijke ligging zo populair voor noorderlichtreizen. Door de ligging van IJsland zijn vrijwel overal op het eiland de lichtgolven te zien. Daar komt bij dat je op IJsland uitgestrekte hoogvlaktes, bergen en vulkanen hebt, van waar je dit prachtige natuurverschijnsel uitstekend kunt bekijken.

Periode/ tijd noorderlicht

De periode van oktober tot maart tussen 21:00 en 01:00 uur is de beste tijd om het noorderlicht op IJsland te zien. Tijdens deze maanden zijn de dagen maar kort en is er dus aanzienlijk meer kans dat je de golvende lichten aan de hemel ziet. Ook in de maanden september en april kun je het noorderlicht zien, maar aangezien de nachten dan alweer flink korter zijn, is de kans kleiner.

Duisternis

Duisternis is natuurlijk de absolute voorwaarde om de hemel mooi te kunnen zien oplichten. In heel IJsland en zelfs in de hoofdstad Reykjavík is er weinig lichtvervuiling. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de dagen maar kort zijn,  wordt het pikdonker. En dat is de reden waardoor het noorderlicht in IJsland zo populair is. Een volle maan kan zorgen voor lichthinder, maar als keerzijde kunnen deze omstandigheden ook prachtige foto’s opleveren.

Onbewolkt

De hoogte waarop de atomen botsen met de gassen in de dampkring ligt op zo’n honderd kilometer hoogte. Elke vorm van bewolking vormt dus een belemmering om het noorderlicht te kunnen zien.

Tips om het noorderlicht op IJsland te kunnen zien

Voorkom teleurstelling door activiteiten te combineren: paardrijden, lekker ontspannen in een geothermisch bad of een hotpot, terwijl je op het noorderlicht wacht.

Een ervaren gids kan je vaak vertellen waar en wanneer je de meeste kans hebt om het noorderlicht te zien. Ook zijn er diverse online tools waarmee de zonneactiviteit en dus de kans op het noorderlicht wordt aangegeven.

Zorg voor warme kleding, aangezien je vaak lange tijd buiten in de kou aan het wachten bent. Denk bijvoorbeeld aan thermo-ondergoed.

Fotografie tips voor het noorderlicht op IJsland

Natuurlijk wil je het noorderlicht fotograferen. Bereid je daarom goed voor zodat je op het juiste moment de mooiste foto’s kunt maken. Zorg hiervoor dat je goed thuis bent in de instellingsmogelijkheden van je fotocamera.

  • Voor het maken van goede noorderlichtfoto’s volgen hieronder een aantal tips:
  • Gebruik altijd een statief. Indien je geen statief ter beschikking hebt, zoek dan een plek waar je de camera stabiel kan neerleggen. Dit is in verband met de gebruikte lange sluitertijden.
  • Zorg dat je het noorderlicht afwacht en fotografeert op een zo donker mogelijke locatie.
  • Zorg dat je een zaklamp, of nog beter een hoofdlamp, ter beschikking hebt, zodat je je handen vrij hebt om te kunnen fotograferen.. Wanneer je tussentijds de camera-instellingen wilt aanpassen of iets hebt laten vallen, dan tast je niet in het duister.
  • Gebruik bij voorkeur het standaard-objectief of een groothoek-objectief. Op die manier kun je een zo groot mogelijk deel van de hemel zien, maar hier kan de creativiteit van de fotograaf anders bepalen.
  • Een object op de voorgrond kan de foto extra boeiend maken, bijvoorbeeld een auto, een huisje of een boom. Maar hier is de creativiteit van de fotograaf natuurlijk bepalend.
  • Schakel de autofocusfunctie uit en stel handmatig scherp in op oneindig. Houd er wel rekening mee, dat dit niet altijd de uiterste stand is van de scherpstelring. Probeer dit met daglicht altijd even uit.
  • Stel de ISO-waarde in op 200 of 400 ISO, hogere waarden kunnen leiden tot foto’s met een te grove korrel.
  • Stel het diafragma in op f2.8 – f5.6, in ieder geval niet op de grootste opening (kleinste getal). Hiermee voorkom je donkere hoeken op de foto.

Noorderlicht app IJsland

Wanneer je op IJsland bent wil je het noorderlicht natuurlijk niet missen. Er zijn verschillende noorderlicht apps beschikbaar die je tijdig waarschuwen als het noorderlicht zich op IJsland laat zien. De beste noorderlicht app IJsland? We hebben ze hier voor je op een rij gezet.

  • My Aurora Forecast via Google Play of de Apple Store: de meest gebruikte noorderlicht app IJsland. Werkt met een handige kaart en notificaties.
  • Aurora Forecast via de App Store: deze noorderlicht app IJsland gebruikten wij zelf al een aantal keer op onze reizen naar het Hoge Noorden.