• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Noorderlicht op IJsland (Aurora Borealis)

|

Het Noorderlicht op IJsland is een van de voornaamste redenen waarvoor mensen afreizen naar IJsland. De prachtige aurora borealis verlicht tijdens de herfst- en wintermaanden regelmatig het hemelgewelf. En als je zelf ook een keer het Noorderlicht in IJsland wilt zien, volg dan zeker onze onderstaande tips op.

Wanneer er uitbarstingen op de zon plaatsvinden, worden geladen deeltjes richting de aarde geslingerd. Deze komen in aanraking met de gassen in de dampkring, waardoor er een reactie ontstaat die energie vrijgeeft. Die energie zien wij in de vorm van groene golven aan de hemel.

 

Soms is het licht rood, paars, blauw of een combinatie van deze kleuren. Er komen verschillende vormen en bewegingen voor en de voorstelling kan enkele minuten tot een paar uur duren. Een reis naar IJsland geeft helaas geen garantie op het noorderlicht, het is een kwestie van de juiste omstandigheden en soms geluk of toeval. Zo heb je zelfs kans om een spectaculaire noorderlichtshow mee te krijgen wanneer je in Reykjavík loopt. Een andere keer kun je een hele nacht op de uitkijk staan zonder resultaat. Gelukkig is er de volgende dag weer een kans, een grote kans als de volgende condities gelden:

Plaats en tijd

Ook in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond wordt het noorderlicht af en toe waargenomen. De beste kans vind je echter rond de Poolcirkel omdat het magnetisch veld het sterkst is op de noord- en zuidpool. Door de ligging van IJsland is vrijwel overal op het eiland het licht te zien. Daarbij komt dat je in IJsland op een uitgestrekte hoogvlakte, vanaf een berg of vulkaan het verschijnsel uitstekend kunt bekijken. Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het IJsland noorderlicht waargenomen.

Duisternis

In heel IJsland en zelfs in Reykjavík is er vrij weinig lichtvervuiling. In de wintermaanden wordt het er pikdonker waardoor het IJsland noorderlicht nog feller schijnt. Een volle maan kan zorgen voor lichthinder, maar kan ook prachtige foto’s opleveren.

Onbewolkt

Het botsen van de atomen gebeurt op zo’n 100 kilometer van het aardoppervlak, wolken hangen een heel stuk lager en bij bewolking is er dus niets te zien. Bekijk deze Noorderlichtvideo, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Tips

 • Voorkom teleurstelling door activiteiten te combineren; ga paardrijden, lekker ontspannen in een geothermisch bad of een hot pot terwijl je op het noorderlicht wacht
 • Een ervaren gids kan je vaak vertellen waar en wanneer je de meeste kans hebt om het noorderlicht te zien
 • Warm aankleden is essentieel, omdat je vaak een lange tijd achter elkaar in de kou staat te wachten (denk bijvoorbeeld aan thermo-ondergoed)
 • Wil je het noorderlicht fotograferen, bereid je dan thuis alvast voor door de juiste instellingsmogelijkheden van je fototoestel te onderzoeken (te vinden op onze website)!

Voor het maken van goede noorderlichtfoto’s volgen hieronder een aantal tips:

 • Gebruik in ieder geval altijd een statief. Indien geen statief voorhanden is, probeer dan altijd een plek te vinden, waar de camera stabiel neergelegd kan worden. Dit in verband met de gebruikte lange sluitertijden.
 • Probeer een zo donker mogelijke locatie te vinden.
 • Zorg voor een zaklamp, of beter nog een hoofdlamp waarbij de handen vrij kunnen blijven voor die momenten, waar even wat licht voor nodig is, zoals instellen van de camera of terugzoeken van gevallen objecten.
 • Gebruik bij voorkeur het standaard-objectief of een groothoek-objectief om een zo groot mogelijk gedeelte van de hemel te kunnen zien, maar hier kan de creativiteit van de fotograaf anders bepalen.
 • Een object op de voorgrond kan de foto extra boeiend maken, bijvoorbeeld een auto, een huisje of een boom. Maar ook hier is de creativiteit van de fotograaf uiteraard bepalend.
 • Schakel autofocus uit, en stal handmatig scherp op oneindig. Houd er wel rekening mee, dat dit niet altijd de uiterste stand is van de scherpstelring. Probeer dit met daglicht altijd even van tevoren uit.
 • Stel de ISO-waarde in op 200 of 400 ISO, hogere waarden kunnen leiden tot foto’s met een te grove korrel.
 • Diafragma instellen op f2.8 – f5.6, in ieder geval niet op de grootste opening (kleinste getal). Dit om donkere hoeken van de foto te voorkomen.
 • Experimenteer met sluitertijden tussen de 10 – 50 seconden.
 • Bekijk altijd het resultaat op het scherm van het fototoestel, en pas zonodig de instellingen (voornamelijk de tijd) aan.

Noorderlichtreis naar IJsland

Bekijk hier onze noorderlichtreizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge