Het noorderlicht in IJsland is een van de voornaamste redenen waarvoor mensen afreizen naar IJsland. De prachtige aurora borealis verlicht tijdens de herfst- en wintermaanden regelmatig het hemelgewelf. En als je zelf ook een keer het noorderlicht in IJsland wilt zien, volg dan zeker onze onderstaande tips op.
Wanneer er uitbarstingen op de zon plaatsvinden, worden geladen deeltjes richting de aarde geslingerd. Deze komen in aanraking met de gassen in de dampkring, waardoor er een reactie ontstaat die energie vrijgeeft. Die energie zien wij in de vorm van groene golven aan de hemel.
Soms is het licht rood, paars, blauw of een combinatie van deze kleuren. Er komen verschillende vormen en bewegingen voor en de voorstelling kan enkele minuten tot een paar uur duren. Een reis naar IJsland geeft helaas geen garantie op het noorderlicht, het is een kwestie van de juiste omstandigheden en soms geluk of toeval. Zo heb je zelfs kans om een spectaculaire noorderlichtshow mee te krijgen wanneer je in Reykjavík loopt. Een andere keer kun je een hele nacht op de uitkijk staan zonder resultaat.
Gelukkig is er de volgende dag weer een kans, een grote kans als de volgende condities gelden:
Plaats en tijd van het noorderlicht in IJsland
Ook in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond wordt het noorderlicht af en toe waargenomen. De beste kans vind je echter rond de poolcirkel, omdat het magnetisch veld het sterkst is op de noord- en zuidpool. Door de ligging van IJsland is vrijwel overal op het eiland het licht te zien. Daarbij komt dat je in IJsland op een uitgestrekte hoogvlakte, vanaf een berg of vulkaan het verschijnsel uitstekend kunt bekijken. Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht in IJsland waargenomen.
Duisternis
In heel IJsland en zelfs in Reykjavík is er vrij weinig lichtvervuiling. In de wintermaanden wordt het er pikdonker, waardoor het noorderlicht in IJsland nog feller schijnt. Een volle maan kan zorgen voor lichthinder, maar kan ook prachtige foto’s opleveren.
Onbewolkt
Het botsen van de atomen gebeurt op zo’n 100 kilometer van het aardoppervlak, wolken hangen een heel stuk lager en bij bewolking is er dus niets te zien. Bekijk deze noorderlichtvideo, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Handige tabellen voor het noorderlicht in IJsland
Verwachting noorderlicht
Noorderlicht voorspelling via de site van University of Alaska. Hier kun je aan de hand van je locatie goed zien wat de voorspelling is voor de komende dagen, maar ook de actuele voorspelling. We wensen je veel voorpret.
Actuele kracht noorderlicht