De Seljalandsfoss waterval zie je al vanaf de Zuidelijke Ringweg liggen. Deze opvallende waterval is dan ook erg populair om te bezoeken, zeker omdat je er achterlangs kunt doorlopen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er naast de toeristen die een individuele rondreis doen, ook bussen met toeristen deze plek aandoen.

Hoewel de Seljalandfoss niet bijzonder hoog of krachtig is, is deze waterval vooral populair omdat deze letterlijk vanuit 360 graden te fotograferen is. Bovendien is de waterval bijzonder goed bereikbaar over verharde wegen tot bijna aan de voet van de waterval.

De Seljalandsfoss is IJslands enige waterval die ’s nachts verlicht is. Vanaf de Seljalandsfoss kun je bij in de verte de Westman-eilanden zien.

Aangezien het mogelijk is om achter de waterval langs te lopen, is een regenjas aan te raden, want anders word je echt kletsnat. Het is geweldig om langs de Seljalandsfoss waterval te wandelen, vooral op een zonnige dag wanneer men een regenboog kan zien door de mist die van de waterval afkomt. In de winter is het pad achter de waterval gesloten, aangezien het dan meestal te glad en gevaarlijk is om daar te lopen.

Vulkaan en gletsjer Eyjafjallajökull

Het smeltwater dat deze waterval voedt is afkomstig van de gletsjer op de Eyjafjallajökull vulkaan, die in 2010 nog voor een chaos in het luchtverkeer zorgde door een uitbarsting. De ijskap bedekt een relatief klein oppervlak op de vulkaan van ongeveer 100 vierkante kilometer.

Bereikbaarheid Seljalandsfoss waterval in Zuid-IJsland

De Seljalandsfoss ligt niet ver van Reykjavik, op slechts 120 kilometer. Je kan de waterval mooi bezoeken als dagtrip of combineren met de zwarte stranden bij Vik aan de zuidkust en de Skógafoss waterval.

Door vanuit Reykjavik de Rondweg 1 te volgen richting het zuiden kom je bij de waterval van Seljalandsfoss. De afstand is dan 121 kilometer en de reistijd bedraagt, afhankelijk van hoe vaak je stopt, ruim anderhalf uur.