VÍk í Mýrdal is het zuidelijkst gelegen stadje van IJsland en ligt op minstens twee en een half tot vier uur rijden vanaf Reykjavik. Hoe lang je erover doet, hangt in grote mate af van hoe vaak je onderweg stopt om de prachtige highlights onderweg te bekijken.

De naam van het stadje betekent ongeveer “baai in het veendal” en ondanks dat dit stadje de meeste neerslag van heel IJsland te verwerken krijgt, ontvangt het jaarlijks bijzonder veel toeristen.

Voor veel mensen vormt Vík het eindpunt van een dagtocht waarbij de watervallen en ijzige gletsjertongen van de zuidkust worden bezocht. En anders is VÍk í Mýrdal een uitstekende plek om te overnachten op doortocht naar het oosten of westen van het eiland. Bovendien is hier veel te zien in de omgeving.

MÝRDALSJÖKULL-GLETSJER EN KATLA-VULKAAN

Je kunt vanaf hier eenvoudig de Mýrdalsjökull-gletsjer met de daaronder smeulende Katla-vulkaan. Deze actieve vulkaan wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De laatste uitbarsting was in 1918 en aangezien de Katla gemiddeld elke 40 tot 80 jaar uitbarst, is het risico op een uitbarsting statistisch gezien aanzienlijk.

Het is leuk om te weten dat deze plek tot het jaar 1660 compleet geïsoleerd lag en vanuit het westen nauwelijks bereikbaar was. Door een uitbarsting van de nabijgelegen Katla-vulkaan is de kustlijn verplaatst en kon er een route worden aangelegd vanuit het westen.

Met ruim 300 mensen ligt VÍk í Mýrdal in een schitterende omgeving: een majestueuze bergpas met grazende schapen en rondcirkelende vogels rond de rotsen leiden je via een korte wandeling aan weerszijden van de Ringweg langs de hoge kliffen waar de koude golven voortdurend op het strand beuken. De iconische kerk torent majestueus uit boven de huizen van het stadje.

ZWARTE ZANDSTRANDEN VAN VÍK Í MÝRDAL

Natuurlijk zijn de zwarte stranden bij Vík een van de voornaamste bezienswaardigheden, maar het is de hele omgeving die deze stranden zo mooi maakt. Vlak vóórdat je VÍk inrijdt vind je de afslag naar het uitkijkpunt Reynisfjara, een plek die bijzonder graag wordt gedeeld op Instagram.