In november 2019 boekten wij de reis naar IJsland voor in juli 2020 en in maart werden we overvallen door het coronavirus. Daar gaat onze reis dachten we maar met de versoepeling van de maatregelen begin juni ging voor ons de deur weer op een kier. Na veel wikken en wegen, lezen over hoe het was met corona in IJsland en in de wetenschap dat we tijdens de reis zelf met ons gezin in een auto zouden zitten en in huisjes zouden verblijven en dat vooral de natuur buiten is (de reden waarom we ernaar toe wilden), besloten we uiteindelijk te gaan. Hier lees je ons reisverhaal.

De IJslandreis

Wat een oerlandschap! Je voelt dat de aarde op IJsland nog leeft met al die lavavelden waarop dan weer mos groeit, dan weer kaal met heel kleine, prachtige bloempjes die daar toch willen bloeien. De uitgestrektheid ervan met dan ineens als vanuit het niets een berg, steil oprijzend. Overal kleine groepjes schapen, vaak een ooi met twee lammeren, lekker vrij loslopend en ze kunnen dus ook op de weg komen. Altijd een oog op de berm.

Wij hebben de rondreis gedaan in drie weken, drie dagen in het westen, 4 dagen in het noorden, 3 dagen in het oosten, 4 dagen in het zuid-oosten en een week in het zuiden bij de highlights. Die drie weken gaven ons echt de tijd om ‘in’ IJsland te komen. Het landschap, de watervallen, de uitgestrektheid, de schapen, de paarden overal en de stilte.

We weten alleen niet zeker of de bergen ook toppen hebben want die waren bijna altijd in mist gehuld. Jammer regende het precies op de dag dat we de fjordenkust in het oosten wilden bekijken waar we alleen maar heel erg nat zijn geworden op een loodgrijze dag.