Het schiereiland Snæfellsnes in West-IJsland is de thuisbasis van bruisende watervallen, zwarte zandstranden en de torenhoge Snæfellsjökull gletsjer. Deze gletsjer heeft wereldwijd bekendheid verworven, aangezien deze model stond voor de roman ‘De reis naar het middelpunt van de aarde’ van Jules Verne.

De contrasten die het landschap karakteriseren, zijn typerend voor dit deel van IJsland. Ze lopen uiteen van zwart zand en formaties van lavasteen tot bemoste heuvels en sprookjesachtige watervallen. Het is dan ook geen wonder dat dit westelijke deel van het land bij toeristen een geliefd stukje IJsland is.

WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR SNÆFELLSNES?

Snæfellsnes is een regio die bijzondere contrasten laat zien in het landschap. Het ene moment rijd je tussen prachtige groenbemoste heuvels, het andere moment rijd je door een uitgestorven maanlandschap. Onderweg passeer je watervallen en bijzondere rotsformaties.

KUN JE SNÆFELLSNES HET HELE JAAR BEZOEKEN?

Absoluut, elk seizoen heeft z’n eigen charme. Tijdens de zomer is het schiereiland weelderig groen, tijdens de winter is het is een perfecte plek om het noorderlicht te zien, omdat er nauwelijks lichtvervuiling is. En je vindt hier een bijzonder kleurrijke herfst.

WAT KUN JE ZOAL DOEN AAN ACTIVITEITEN?

Snæfellsnes is een bijzonder geschikt gebied om te voet te verkennen. Er zijn meerdere wandelroutes verspreid over het gebied de moeite waard. Je kunt ook paardrijtochten maken of whalewatching tours doen voor de westelijke kust van het schiereiland.

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN SNÆFELLSNES

Er is in het gebied weinig gelegenheid om te eten of koffie te drinken. Het advies is dus om voordat je op pad gaat proviand in te slaan, bijvoorbeeld in Borgarnes.

Ook is geschikte kleding erg belangrijk, natuurlijk afhankelijk per seizoen. Aangezien het weer erg snel kan omslaan, is het belangrijk hier ook qua kleding rekening mee te houden. Met name langs de kust kan het ontzettend winderig zijn, dus zorg bij voorkeur voor een windjack om jezelf comfortabel warm te houden.

Zeker wanneer je mooie foto’s wilt maken voor het thuisfront, ben je in Snæfellsnes het hele jaar door op een uitstekende plek. Tijdens de heldere winteravonden kun je hier prachtig het Noorderlicht fotograferen en in het voorjaar staat alles prachtig in bloei.

ZELF NAAR SNÆFELLSNES REIZEN?

Met een van onze vele rondreizen door IJsland kun je het schiereiland van Snæfellsnes bezoeken.