• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Lokale keuken IJsland

IJslandse keuken
|

Als je wel eens wat heb gehoord over de IJslandse voedselcultuur, heb je wellicht van de smerigst denkbare gerechten gehoord. Het klopt inderdaad dat er rare dingen worden bereid in de IJslandse keuken, maar smaken verschillen uiteraard. Er bestaan echter ook veel lekkere IJslandse recepten te vinden om typisch IJslandse gerechten mee te maken. Mochten ook die niet in de smaak vallen, dan zijn in het land tegenwoordig ook bijvoorbeeld pizza’s en hamburgers met friet algemeen verkrijgbaar.

De IJslandse keuken speelt een belangrijke rol in de IJslandse cultuur. Hoewel de typisch IJslandse gerechten voor veel vakantiegangers weerzinwekkend zijn, is het voor de IJslandse bevolking zeer normaal.

 

Van oudsher heeft de IJslandse bevolking het moeten stellen met het voedsel dat beschikbaar was op het eiland. Er was simpelweg niet veel beters te eten.

 

Uit de schaarste van gevarieerd voedsel is ook de gewoonte ontstaan om niets weg te gooien. Met de overblijfselen van de slacht bijvoorbeeld, werden nieuwe IJslandse recepten bedacht en deze restjes werden geschikt geschikt gemaakt om toch op te eten.

 

Hoewel van schaarste tegenwoordig geen sprake meer is, is deze gewoonte diep geworteld in de IJslandse cultuur.

 

De IJslandse keuken, de IJslandse recepten en gerechten bestaan vooral uit ingrediënten die lokaal verkrijgbaar zijn. Lamsvlees (lambakjöt), schapenvlees (kindakjöt) en diverse vissoorten staan prominent op het menu.

 

Daarnaast maken aardappelen (kartöflur) en verse groente (grænmeti) prominent deel uit van veel gerechten.

 

Aangezien er op IJsland niet veel rundvee is, is rundvlees slechts beperkt beschikbaar en dus duur. Dit zal je dan ook minder vaak zien voorkomen dan schapen- en lamsvlees, aangezien er meer schapen op IJsland leven dan mensen.

 

Beruchte IJslandse gerechten

 

Een van de meest beruchte IJslandse gerechten moet wel Hákarl zijn, een gerecht met gefermenteerde haai (kæstur hákarl).

 

Door de chemische samenstelling van het haaienvlees, is het noodzakelijk dit eerst grondig te bewerken voordat het als IJslands gerecht kan worden opgediend. Dit is een zeer arbeidsintensief en tijdrovend proces, waardoor dit gerecht dan ook zeer prijzig is, maar zeker het proberen waard als je durft!

De geur kan het best worden omschreven als die van een rottend kadaver, zure urine en ammoniak. De smaak is gelukkig aangenamer: die van vieze verschimmelde stinkkaas. Deze video gaat je absoluut overtuigen om dit gerecht te proberen.

 

Þorramatur is een van de andere meest typisch IJslandse gerechten. Er bestaan vele IJslandse recepten voor en de traditie is dat veel van deze gerechten langer houdbaar worden gemaakt, zodat deze in periode van schaarste kunnen worden gegeten. Veel voedsel wordt dan ook gezouten, gedroogd en gerookt.

 

Een maaltijd waarbij dit soort voedsel wordt gegeten, wordt þorramatur genoemd. Deze maaltijden worden vooral gegeten tijdens de midwinterfeesten in de oud-IJslandse maand Þorri, die begint op een vrijdag tussen 19 en 25 januari en eindigt op een zaterdag vier weken later.

 

Typisch IJslandse recepten voor deze maaltijden omvatten bijvoorbeeld in de wind gedroogde schelvis en kabeljauw, dichtgeschroeide en gekookte hele schapenkop, schaapsbloedpudding of schapenogen.

Gelukkig zijn er ook andere IJslandse recepten die minder extreem en weerzinwekkend zijn.

Ingrediënten:

  • 560 gr gekookte schelvis of 560 gr gekookte kabeljauw
  • 560 gr gekookte aardappels
  • 1 fijngesneden witte ui
  • 350 ml melk
  • 55 gr boter
  • 3 eetlepels bloem
  • zout en peper
  • 2 eetlepels bieslook

Zorg ervoor dat alle graten uit de vis zijn en trek het daarna in stukjes uit elkaar.

Snijd de gekookte aardappelen in grove stukken.

Kook de melk in een steelpannetje tot hij bijna kookt.

Smelt de boter in een anti-aanbakpan en fruit daarin de gesneden ui bij gemiddelde temperatuur tot hij glazig is. Laat de uit niet bruin worden.

Strooi de bloem over de ui en blijf 1 tot 2 minuten goed roeren. Giet daarna de melk langzaam al roerend bij het uimengsel. Laat het geheel 3 tot 4 minuten op een laag vuur pruttelen.

Voeg de vis toe en roer deze stevig door de saus en breng deze op smaak met zout en peper.

Voeg nu ook de aardappelen toe en blijf voorzichtig roeren tot ook de aardappelen goed warm zijn.

Serveer in diepe borden en garneer het gerecht rijkelijk met de gesneden bieslook.

Serveer met warm (IJslands) roggebrood en boter

Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • flink stuk lamsvlees, bij voorkeur met been
  • enkele wortels
  • halve koolraap
  • evt. kwart witte kool
  • aantal uien
  • aantal aardappelen
  • evt. rijst
  • zout naar smaak

Het lamsvlees in ruim kokend water leggen, met een flinke schep zout erbij. Vervolgens de wortels, koolraap, witte kool (allemaal grote stukken!), klein gesneden uien, hele aardappelen en evt. rijst toevoegen. Alles goed aan de kook brengen en vervolgens laten pruttelen tot het geheel lekker gaar is.
Deze maaltijdsoep wordt gegeten op twee borden: een soepbord waar je alles indoet en een plat bord waarop je de grote stukken die je uit de soep vist, kan leggen en ‘slachten’.
Een geciviliseerde versie van de Kjötasúpa krijg je wanneer je alles klein snijdt en de botten (wel mee laten koken) voor het opdienen eruit schept.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes gehakte vis (kabeljauw, schelvis, koolvis enz.)
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels meel
  • een mespuntje peper
  • 1 klein uitje
  • 1.5 kopje melk of visbouillon.

Snijd het uitje heel fijn en mix het met de gehakte vis, de peper, het zout en het meel. Voeg het vocht er langzaam bij, maar zorg dat het geheel niet al te nat wordt. Maak er met twee eetlepels balletjes van en bak ze in een koekenpan in een beetje boter of olie.
Visballen worden meestal met gekookte aardappelen, bruine saus en een heel klein beetje groente (bijv. bieten) gegeten.

Ingrediënten:

  • 5 pond vet lamsvlees
  • 3 uien, gesneden
  • 3 theelepels zout
  • 1 theelepel peper

Snijd het vlees en doe het in een pan. Voeg water toe en kook het vlees totdat het goed gaar is. Verwijder de botten (als die er waren) zodra het vlees los van de botten raakt. Maal het vlees met de uien, peper en zout. Doe alles in een kom, voeg er een beetje van de boullion bij waar het vlees in gekookt is en meng het goed door elkaar (mixer). Doe het in kleine vormpjes en laat het koud worden. Het wordt op sandwiches geserveerd.
Je kunt er ook meer kruiden door doen, bijv. knoflook. Dat is minder traditioneel, maar wel lekker!

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1 dl meel
  • 1/2 dl olie of gesmolten boter
  • 1 theelepeltje bakpoeder
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • ca. 2 dl melk.

Bij dit typisch IJslandse recept mix je alles, behalve de melk, goed door elkaar tot het een mooi glad papje wordt. Voeg dan langzaam de melk toe. Het beslag moet vrij dun worden. Deze hoeveelheid geeft ongeveer 7 pannenkoekjes. Bak de pannenkoekjes vrij dun in een vlakke koekenpan met een diameter van ongeveer 18-20 cm zonder boter, want dat zit al in het beslag.
Serveren: meteen (warm) oprollen met suiker of koud laten worden en dan oprollen en tweemaal dubbelvouwen met jam en slagroom en/of ijs erop (bijvoorbeeld als toetje of gewoon tussendoor).

Ingrediënten:

  • 500g stokvis
  • 500g aardappelen
  • 3 uien, in ringen gesneden
  • 500g tomaten, liefst ontveld
  • 1 groene paprika
  • 3 laurierblaadjes
  • peper, liefst vers gemalen
  • evt. zout
  • knoflook naar keuze
  • 1.5 tot 2 dl droge witte wijn

Week de stokvis minstens 24 uur in ruim water. Ververs dit weekwater een aantal keer. Snijd de vis vervolgens in stukken. Kook de aardappelen ca. 7 minuten, zodat ze half gaar zijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien. Voeg daarna de in stukjes gesneden paprika en tomaten toe en bak ze even mee. Doe daarna de stokvis, de wijn, de laurier, de peper en eventueel de knoflook erbij. Laat het geheel een half uur op een zacht pitje sudderen. Voeg dan de aardappelen toe en laat alles samen nog een kwartier sudderen.

Ingrediënten:

  • 2 rauwe gefileerde zalmhelften (bij voorkeur graatloos), maar met vel (het mag wel bevroren geweest zijn, dat schijnt zelfs beter te zijn)
  • 5 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels zout
  • 5 theelepels peper
  • dille

Bestrooi de 2 rauwe zalmhelften met een zout-, suiker- en peper-mengsel. Daarover heen strooi je een heleboel dille en vervolgens leg je de helften met de binnenkanten tegen elkaar. Daarna de twee tegen elkaar gelegde helften inpakken in plastic folie en aluminiumfolie en twee dagen in de ijskast bewaren en af en toe omdraaien.
Na twee dagen alle kruidenprut eraf vegen (of met koud water afspoelen, waarna afdrogen!) en opnieuw dille er overheen strooien.
Serveren: de zalm in plakjes snijden en zo of op brood eten, al dan niet met een graflax-sausje van:

  • 1/4 tot 1/2 kopje olie
  • 1 tot 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel honing
  • dille naar smaak.

Ingrediënten:

  • 4 zoute haringen (gefileerd)
  • 1 dl sla-olie
  • 1/2 dl tomatenketchup
  • 1/2 dl water
  • 1 dl kruidenazijn
  • 1 ons suiker

Meng de olie, de tomatenketchup, het water en de azijn. Voeg daarna de suiker en de in stukjes gesneden haring toe. U kunt het beste de zoute haringen eerst enkele uren in een mengsel van water en melk leggen en dit mengsel minstens twee keer verversen, zodat de haringen goed ontzilt raken.
Serveren: op een toastje of op brood.

Ingrediënten:

  • 2 zoute haringen (gefileerd)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel zure room
  • 3 zoetzure appels
  • 10 plakjes rode biet
  • zout
  • peper

Meng de mayonaise en de zure room. Snijd de haring, de appels en de plakjes rode biet in stukjes en meng deze door de saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel enkele uren op een koude plaats intrekken.
Serveren: op een toastje of op brood.

Ingrediënten:

  • 3 tot 4 zoute haringen (gefileerd)
  • 1 dl slaolie
  • 1/2 dl kruidenazijn
  • 1 tot 2 eetlepels kokend water
  • 2 tot 3 eetlepels suiker
  • 3 kleine uien, gesnipperd
  • peper
  • 100g mayonaise
  • 1 tot 2 theelepels kerrie

Meng de sla-olie, de kruidenazijn en het water. Snijd de haring in stukjes en meng deze erdoor. Voeg daarna de suiker, ongeveer ²/3 deel van de ui-snippers en de peper naar smaak toe. Maak van de mayonaise, de kerrie en de overgebleven ui-snippers een kerrie-saus en serveer deze er apart bij.
Serveren: op een toastje of op brood.

Ingrediënten:

  • 500g middelgrote aardappels
  • 40 g maragarine, roomboter of een flinke scheut ongeklopte slagroom
  • 7 theelepels witte suiker

Schil en kook de aardappels. Doe de suiker in een koekepan en verhit de suiker tot deze begint te smelten. Voeg dan de margarine, roomboter of room toe en roer tot het geheel lichtbruin kleurt. Haal dan de koekepan van het vuur en rol de aardappels voorzichtig door de pan totdat ze rondom met caramel zijn bedekt.
Serveren: caramel aardappels worden soms bij feestelijke gelegenheden (bijv. kerst-diner) geserveerd in plaats van gewone gekookte aardappelen.

Ingrediënten:

  • 1 kilo rabarber (hoe roder de rabarber, hoe roder de jam)
  • 1 kilo witte suiker
  • evt. zakje vanillesuiker

Was de rabarber in koud water en verwijder eventuele bladeren (giftig!). Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe deze samen met de suiker, evt. een beetje vanillesuiker en een heel klein beetje water (½ theekopje) in een pan en breng het aan de kook. Draai dan het gas laag en laat het geheel zo’n 30 tot 40 minuten zachtjes koken tot het redelijk dik is geworden. Ondertussen regelmatig roeren! Giet de jam in een gesteriliseerde pot en sluit deze meteen af. Laat weinig lucht over in de jampot. Omdat rabarber weinig natuurlijke pectine bevat, is een conserveringsmiddel noodzakelijk om de jam langer te kunnen bewaren (bijv. 1 dubbel pakje Opekta). Koel en droog bewaren.
Serveren: o.a. op pannekoekjes, cake, wafels of ijs (al dan niet met slagroom), bij lamsvlees uit de oven of op de boterham.

Ingrediënten:

  • 500g meel
  • 2½ theelepel bakpoeder
  • 125 suiker
  • 150 g boter
  • 2 eieren
  • 1½ theelepel cardamom
  • snufje zout
  • melk naar behoefte
  • vet om in te bakken (frituurpan!)

Doe alles behalve de melk in een schaal en kneed het goed door elkaar. Voeg melk bij totdat het deeg stevig, dus goed kneed- en vormbaar is. Rol het deeg uit tot een dunne plak van 3 tot 5 mm dikte. Snijd de plak deeg in schuine ruiten (ongeveer 2 bij 8 cm). Maak in het midden van iedere ruit een gat en doe één punt één keer door het gat om een leuke draai te krijgen. Frituur de deegvormpjes tot ze goudbruin zijn en laat ze daarna op keukenrolpapier uitlekken.

Met bovenstaande ingredienten kun je ongeveer 40 tot 50 kleinur maken, maar het hangt natuurlijk af van hoe groot je ze maakt! Kleinur worden zowel warm als koud gegeten. Het gebak wordt wel IJslandse donut genoemd. Toch zijn er enkele flinke verschillen met de donut. Wat het eerst opvalt is de vorm: een beetje drolvormig en aan beide uiteinden puntvormig. Verder bevat het kleina-deeg cardamom. Alhoewel de IJslandse donut niet zo zoet is als zijn Amerikaanse naamgenoot, is hij het lekkerst als je hem in een heerlijk kop thee dipt.

IJslandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

Bekijk hier ons aanbod
Kabeljauw bij Narfeyrarstofa 
IJsland
Onze favoriete restaurants op IJsland
Van te voren reserveren kan in deze restaurants verstandig zijn, zeker als je met meer dan twee personen komt. Hier vind je de links naar onze favorieten. Wil je er wat meer over weten, bel of mail ons gerust.
IJsland
Warme badjes op IJsland
Een bezoek aan een warmwaterbron kan niet vergeten worden wanneer je naar IJsland gaat. Badderen in een thermaalbad of een zogehete hotpot hoort bij het land en zijn gewoontes.
Skógafoss
IJsland
Studiereis IJsland oktober 2016 Antonia
Als het vliegtuig op IJsland geland is, klinkt de lieftallige stem van een van de stewardessen door de luidsprekers. Zoals gewoonlijk heet de vliegtuigmaatschappij ons welkom in IJsland en hoopt dat wij nog een keer met ze vliegen. Eigenlijk luister ik alleen onbewust naar het bekende riedeltje, want het is altijd hetzelfde. Maar plots komt er een zin, die ik nog niet kende: Op IJsland moet je je niets aantrekken van het weer. Als we naar het hotelletje in de buurt van het vliegveld rijden, begrijpen we de strekking van deze boodschap. Het regenprogramma is gelijk aan het vooraf bedachte programma: Erop uit en naar de hete bronnen! Het regent pijpestelen en de nieuwe regenkleding komt goed van pas, als we even later op een bruggetje tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische schollen lopen. Deze scheiding loopt dwars door IJsland. Het komt deze week goed van pas, dat ik vroeger tijdens de aardrijkskundeles af en toe wat heb opgestoken, want ik begin nu te begrijpen waarom IJsland eigenlijk één grote rij met vulkanen is. Niet veel verderop komen we bij de eerste hete bronnen: het kokende water spuit vlak voor onze neus uit de grond. Geen wonder, dat iets verderop een grotere warmtecentrale is gebouwd, die een groot deel van het land van energie voorziet. De volgende stop is een andere plek met hete bronnen. Op verschillende plekken borrelt het water hier uit de geel-rode grond. De ultieme warme bron vormt de „blue lagoon“. We komen pas om 7 uur `s avonds aan, maar de parkeerplaats staat nog steeds vol met bussen: hier wil blijkbaar iedereen naartoe. Buiten is het ijskoud en blaast de regen om je oren, maar wij gaan dapper in onze zwembroek het water in. De temperatuur is heerlijk, zolang je lekker in het water blijft….  

Dag 2 – Fjorden en schapen

De ochtend begint met een ontbijtje in het hotel. We maken een praatje met de eigenaar van het hotel en al snel filosoferen we wat met Gummi. Blijkbaar zijn IJslanders makkelijk toegankelijk, want gisteren hebben we ook al het levensverhaal van de eigenaar van het restaurant aan de overkant gehoord. Vandaag gaat de rit naar Reykholt (op onze kaart staan minimaal twee plaatsen met deze naam, maar we gaan naar het Reykholt in de buurt van Borgarnes). Op aanraden bezoeken we onderweg Alafoss. Als je IJsland bezoekt, moet je toch iets van wol mee terug nemen en in deze winkel is er meer dan voldoende keuze. Ik heb al door dat ik deze vakantie mijn trekkingschoenen vaker dan gedacht aan zal hebben, dus mijn keuze valt op de wollen trekkingsokken. De weg naar Borgarnes schijnt inmiddels ingekort te zijn door middel van een tunnel onder het fjord. Aangezien de zon schijnt, besluiten wij af te zien van te tunnel en langs de oude weg om het fjord te rijden. We worden beloond met prachtige uitzichten. De rit valt uiteindelijk iets langer uit, omdat een kudde schapen vlak voor onze auto de weg oversteekt. Een moment dat we natuurlijk aangrijpen om een paar mooie kiekjes te maken. We merken, dat het verkeer hier al zeer gering is en bussen met dagjestoeristen lijken hier niet te komen. In Reykholt maken we voor het eerst kennis met de IJslandse geschiedenis, als we het Snorri-museum bezoeken. Ik wist nog niet van het bestaan van deze geschiedschrijver, maar de lokale held Snorri Sturluson heeft de Noorse mythologie, waarop de namen van onze weekdagen zijn gebaseerd, opgeschreven. Na de lunch, een salade met zalm (zeker niet de laatste zalm van deze vakantie), bezoeken we een aantal nabijgelegen watervallen. Over een breed stuk land komen hier elke paar meter kleine watervalletjes naar beneden. Iets verderop is er ook nog een snelstromende rivier die tussen het lavagesteente naar beneden komt donderen. De telefoon wordt langzaam warm van het fotograferen. Iets verderop bevindt zich een lavaveld, waar we een kleine wandeling maken met een mooi uitzicht op de omringende gletsjers. Hoewel je er al wandelend niet veel van meekrijgt, blijkt er zich onder ons een enorme lavagrot te bevinden. Een kleine klauterpartij brengt ons in een onderaardse grot. We gaan snel terug, voordat de batterij van de telefoon op is en we in het donker vast zitten. We pakken nog snel een paar hete bronnen mee, voordat we de zon zien onder ingaan in de baai van Borgarnes. Zelfs in een relatief klein stadje als Borgarnes kunnen we overigens heerlijk vis en lam eten in een sfeervol restaurant!  

Dag 3 – Hoogvlaktes en hoogtepunten

Volgens de hoteleigenaar kunnen we nog prima met een klein autootje via de hoogvlakte naar het zuiden rijden, dus besluiten we de route door het hooggebergte te nemen. Bij de eerste putten en onder water staande stukken in de weg is het nog even spannend, maar al snel raken we eraan gewend. We rijden richting de gletsjer Langjökull en rijden over een hoogvlakte (heel toepasselijk „heidi“ in het IJslands), langs verschillende hangende gletsjers die vanaf de ijsvlakte naar beneden komen. Een prachtige tocht met schitterende landschappen en weinig verkeer. Hier beleven we echt de uitgestrektheid van IJsland. Niet veel later zitten we in de „Golden Circle“, waar de bekendste hoogtepunten van IJsland zich bevinden. In het Nationale Park Þingvellir voegen we ons weer bij de andere toeristen en we vervolgen onze route richting Geysir. Nomen est omen: het woord geyser komt van deze plaatsaanduiding. We staan nog te kijken bij de kleine geyser, terwijl iets verderop het water meters de lucht in wordt gespoten. Een grote groep toeristen staat in een cirkel om de grootste geyser van het veld en wij sluiten ons bij deze groep aan. Niet veel later spuit de geyser wat water omhoog, maar het is nog niet echt indrukwekkend. Veel toeschouwers gaan door naar de volgende geyser, waardoor wij op kunnen schuiven en nu met onze neus boven op het gat staan, waaruit het water omhoog komt. Na een paar minuten vormt er zich in een mum van tijd een enorme waterbal boven het gat, die vervolgens vele meters de lucht in word geschoten. Om het hete water niet over ons heen te krijgen rennen we snel een stuk naar achteren. Een imposant spektakel! Iets verderop bezoeken we de bekendste waterval van IJsland: Gullfoss. In twee stappen komt hier een enorme hoeveelheid water naar beneden. Zowel het uitzicht van bovenaf als het met je neus bovenop de waterval staan is indrukwekkend. Op weg naar Selfoss lopen we nog even langs een meer in een oude, rode krater, die zich vlak langs de weg bevindt. Aangekomen in Selfoss gaan we op zoek naar het beste restaurant van de stad en komen uit in een restaurantje in een prachtige, oude villa. We eten er heerlijk. Zoals altijd krijgen we er weer water met ijsblokjes bij geserveerd. Aan ijs is hier in ieder geval geen gebrek! Tijdens het diner komen we in gesprek met het aardige, Duitse koppel aan het tafeltje naast ons. Vooraf hadden we al gehoord dat alcohol moeilijk te krijgen is en erg duur is op IJsland. Vandaar dat we een paar goede flessen wijn in de koffer hadden gepakt. Met het flesje Carmenere reserva, dat we nog in de achterbak hebben liggen, organiseren we met onze nieuwe vrienden nog een kleine wijnproeverij op de parkeerplaats, voordat we naar ons hotelletje gaan.  

Dag 4 – Watervallen

De accomodatie bevindt zich net buiten Selfosss en `s ochtends lopen de ganzen, eenden en kippen vrolijk rond, waarbij de grijze ganzen zo uit je hand eten. We rijden vandaag richting oosten. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de (in Europa vooral vanwege zijn as beroemde) Eyjafjallajökull en na minimaal twintig keer oefenen, kunnen we het ook in één keer uitspreken. We bezoeken enige grote watervallen, inclusief de Seljalandsfoss, waar we achter door kunnen lopen, en zien er nog veel meer vanaf de weg. Al snel stoppen we niet meer voor elke hangende gletsjer en/of waterval die we zien, anders komen we nooit aan. Aan het eind van de middag komt er nog een hoogtepunt bij: de Fjaðrárgljúfur. Hier werpen we een prachtige blik in deze groene kloof, voordat we doorrijden naar ons hotel.  

Dag 5 – Gletsjerijs & noorderlicht

Vanuit onze kamer kijken we uit op de Vatnajökull, één van Europa’s grootste gletsjers. Het wordt dus tijd om deze gigantische gletsjer wat beter te gaan bekijken. We rijden verder richting het oosten door een gigantisch lavaveld, dat is overgroeid met mos: we wanen ons hier op Mars. De ruitenwissers doen inmiddels erg hun best om ons zicht te verbeteren en we skippen de geplande wandeling en rijden door naar het gletsjermeer. Op een afgelegen parkeerplaats staat een auto en we besluiten polshoogte te nemen. Je weet maar nooit of er iets moois te zien is. We klimmen een heuveltje op en staan plots voor een gigantisch gletsjermeer vol met ijsbergen: wow! Overal ijsschotsen in alle kleuren en maten en op de achtergrond een gigantische gletsjer die in het meer uitmondt. Iets verderop liggen zelfs gigantische ijsblokken op het strand, die je daar kan beklimmen. Vanaf de iets grotere parkeerplaats verderop kun je zelfs de ijsblokken voor je auto langs zien drijven. Als we terugkomen in het hotel zien we op de toonbank een lijst liggen, waarin je kan aangeven of je een wake-up call wil hebben in het geval de aurora borealis te zien is. Snel pakken we een stift en zetten een kruisje achter ons kamernummer. We zijn net klaar met eten als er op onze kamerdeur wordt geklopt en we te horen krijgen dat we buiten het noorderlicht kunnen zien. We spoeden ons naar buiten en zien het groene licht in het noorden. Ik begrijp nu ook, waarom veel toeristen hier een tripod meesjouwen. Zo’n driepoot heb je toch nodig als je een goede foto van dit lichtfenomeen wilt maken. Met mijn mobieltje uit de hand lukt het in ieder geval niet.  

Dag 6 – IJslandse paarden

Aangezien onze hotels steeds op een afgelegen plek staan, doen we de gordijnen niet dicht. Deze ochtend zien we met dank aan de ochtendzon vanuit ons bed een prachtig panorama. De terugreis naar Reykjavik staat voor vandaag op het programma. Files zijn we op IJsland niet tegengekomen. Hoewel we maar 90 km/uur mogen rijden, schiet het goed op. We hebben voor `s middags nog een paardrijrit gepland, maar zijn iets te vroeg en besluiten in een half verlaten vissersdorpje aan de kust nog wat kleine kreeften te verorberen. Het plaatsje waar we gaan paardrijden is makkelijk te herkennen, omdat er veel hete bronnen zijn: overal stijgen witte rookpluimen op vanuit de grond en de omringende bergen. De boerderij waar we afgesproken hebben, blijkt over ca. 350 IJslandse paarden te beschikken. De een nog schattiger dan de ander. Mijn pony heet Glamour en omdat deze paarden vrij klein zijn, is het geen enkel probleem om in het zadel te komen. We leren onderweg, dat de IJslandse paarden 5 verschillende gangen kent. Naast de gebruikelijke stap, draf en galop kan het ook de Tölt. Deze proberen we uit en dit blijkt zeer aangenaam voor de ruiter te zijn. De paarden zien er niet alleen schattig uit, je kan er ook heel prettig op rijden!  

Dag 7 – Reykjavik

Hoewel we al gehoord hadden dat Reykjavik wordt verwarmd met behulp van de omringende warmwaterbronnen, kijk ik toch raar op als bij het douchen het water naar zwavel ruikt. Het warme water wordt blijkbaar zo vanuit de grond mijn douche ingepompt! Het is een mooie dag om een museum te bezoeken, want de regen vliegt weer horizontaal door de straten. We bezoeken eerst de kerk, die op een heuveltje in het centrum. De kerk heeft een prachtig orgel, waar we even naar kunnen luisteren. Vervolgens lopen we door naar het volksmuseum, waar een interessante expositie over de geschiedenis van IJsland te zien is. We sluiten onze vakantie in stijl af: een lekker visje bij de Fish Company.
Vatnajökull Nationaal Park
IJsland
Vatnajökull nationaal park
IJsland is niet bijzonder rijk aan nationale parken: drie welgeteld. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat deze drie nationale parken, þingvellir, Snæfellsjökull en Vatnajökull, werkelijk de allermooiste natuur hebben die men in IJsland kan vinden. Vatnajökull nationaal park heeft de enorme omvang van maar liefst 1.300 vierkante kilometer en beslaat daarmee 13% van de totale oppervlakte van heel IJsland.
Glymur waterval
IJsland
Glymur waterval

De waterval is niet erg druk bezocht, ondanks het feit dat hij op slechts korte afstand van Reykjavik (1 uur rijden) ligt. Dit komt mogelijk omdat de Glymur lastig en uitsluitend te voet bereikbaar is en ook omdat de waterval slecht zichtbaar is door de smalle kloof waarin hij valt.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Veelgestelde vragen

Meer vragen
Op IJsland heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elk seizoen in IJsland heeft iets moois te bieden. Zo heb je in de winter de mogelijkheid om het Noorderlicht te bewonderen. En kan je in de maanden juli tot en met begin september het binnenland gaan ontdekken.
Voor een reis naar IJsland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor IJsland heb je geen visum nodig.
Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon.
IJsland is eigenlijk niet te vergelijken met andere landen. Grote delen van IJsland zijn nog ongerept. In IJsland krijg je te maken met een grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen. Als reiziger in IJsland word je getrakteerd op sluimerende vulkanen, kokende modderpotjes, kilometerslange kraterijen, immense gletsjer, watervallen in alle soorten en mate, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer. Maar dat mag je zelf gaan ontdekken!
Op IJsland heb je te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Zo kan een stralende hemel in de zomer ineens omslaan in een hevige regenbui. Maar kan een regenachtige ochtend zo weer omslaan naar een mooie namiddag. De temperaturen in de zomer op IJsland liggen zo tussen de 5 en 20 graden met soms een uitschieter. In de winter liggen de temperaturen in het zuiden van IJsland rond het vriespunt, maar ook hier heb je te maken met uitschieters.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge